stavime-levne-low-end-zakladni-desky-do-2000-kc
Hardware Článek Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč

Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

2. 2. 2005 00:00 116

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Platforma AMD - Socket A a Socket 754 3. Platforma Intel - socket 478 a LGA 775

V syrové skutečnosti probíhající reality je často prvotní podmínkou pro nákup toho či onoho kousku hardware co možná nejnižší cena. A i když většina lidí hází kolem sebe teze typu "to né, to né, to je šmejd", ve finále když vidí konečný součet ceny za sestavu mění se často jejich fráze na "to né, to né, to je moc". Proč stojí deska 4000,- Kč? Proč stojí procesor 5000,- Kč?". Cílem je nabídnout požadovanou efektivitu a kvalitu při minimálních investičních nákladech. A tak to je na světě asi se vším...

Reklama

Jako člověk, který se částečně přiživuje stavěním PC sestav na zakázku, jsem velmi často postaven před dilema, jak co nejefektivněji vybrat, sehnat, nakoupit, vyhandlovat komponenty za co možná nejvýhodnější cenu (viz článek Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?). Samozřejmě požadavky konečného "kupce" jsou často na hranici utopie. Nejdříve jen tak sonduje co a jak, pak utvrzuje, že hned po výplatě mi dá zálohu a že chce něco pořádného, aby to nějaký rok vydrželo (aby mohl hrát HL2 nebo Doom3) a že korunkou šetřit nebude. Když dojde ke dni s velkým D, vypadne z něj suma okolo 15.000,- Kč a leták z velkého hypermarketu (jestli jako tohle není výhodnější). Podmínky jsou však povětšinou shodné - vypalovat DVD, hrát Half-Life 2, apod :-).

Možná se čtenáři PCt potutelně usmívají a rozhodně odsuzují každou komponentu, která má před sebou "Low" a uznávají jen nafouklé hype, které mají přídomek Ultra", Deluxe nebo Pro. I když se v posledních letech situace výrazně zlepšila, každý by se divil, kolik ještě je mezi lidmi sestav velmi staršího data. Viděl jsem desítky firem i domácností, kde jsem byl požádán o provedení nějakého upgrade nebo pořízení nové sestavy a vesměs se ještě jedná o doznívající sestavy z doby dávno minulé. Ano, tenkrát mohl stát Celeron 533 MHz, 128 MB a Riva TNT okolo 35 tisíc, už v takovýchto dobách jsem se věnoval stejné problematice, ovšem tak mohutný pád cen během několika let se leckdy jen ztěžka vysvětluje.

Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Představte se si situaci, kdy máte postavit sestavu řekněme za 17 tisíc. Z této částky samozřejmě financujete i svojí režii a velmi často se dostanete do situace, kdy váháte nad komponentou za 3500 Kč a komponentou za 2000 Kč, kdy jedna je od renomované firmy, rock-solid záležitost, druhá pak od nepříliš proslulé, ač postavená na stejném základu. Jediné o co se jedná je právě těch 1500 Kč, které mohou být k dispozici pro "stavitele" jako milý bonus za práci. Někdy je to složité, někdy je to lehké. Oželet 10% výkonu není až tak strašné, navíc se dá ušetřená částka investovat do jiné komponenty, která má vliv podstatnější a na které se šetřit moc nedá (typicky operační paměť).

Na druhou stranu není Low-End jako Low-End a i v záplavě tohoto segmentu trhu se dají najít celkem zajímavé kousky, které ač si neříkají "Ultra, Pro, Deluxe", mají co nabídnout.

Základní desky do 2.000,- Kč (s DPH)

Na základních deskách se dá obecně ušetřit nemalá částka. Obecně však uživatel může v konečné fázi zaplakat nad výdělkem, protože většinou se jedná o user-unfriendly ladičské řešení, které co se týče možností konkrétního vylaďování, stability a integrovaných náležitostí na tom není příliš dobře a od svých dražších kamarádů (ač postavených na stejných čipových sadách) se liší jako nebe a dudy.

Jako správný PC-Stavěč-Šťoural přijímám i zakázky na sestavy, které spadají i do nízko-cenového segmentu v rozsahu kancelářských počítačů nebo levných herních sestav. Ono je rozdíl, když za měsíc postavíte dvě, třeba celkem našlápnuté sestavy za 30.000 Kč/ks, nebo deset sestav za 13.000 Kč/ks. A že do levných sestav patří i levné základní desky mi nikdo nevymluví. Lepší je pak zbytkové peníze vrazit do více paměti nebo k potěšení a občerstvení "stavitele".

Je pravda, že Low-Endové desky jsou někdy více problémové, zejména co se týká stability pamětí, ovšem postavil jsem takovýchto sestav již desítky a z tohoto už slušeného výběrového souboru můžu usuzovat statisticky, že problémy se stabilitou (či naopak absolutní nefunkčností) byly zhruba u 5%, což není zanedbatelné číslo, ovšem z obecného hlediska spolehlivosti všech elektronických součástek (počítače nevyjímaje) relativně přijatelné.

Výrobci základních desek známí svými Low-Endovými modely (mimojiné)

PCChips/ECS Elitegroup - V počátku skutečně základní desky PCChips byly děs-běs. Vzpomínám na základní desku Matsonic (která byla jakousi odvozeninou PCCHipsu) pro původní socket 370/slot1, která byla ztělesněním utrpení a trápení (ovšem v době kdy všechna konkurence stála nad 3000Kč se prodávala za 1700,-Kč, což byl taky důvod). ECSka se pak docela zlepšily, dodnes v některých sestavách jsou zajímavá Low-End řešení K7S5A (s čipsetem SiS735) pro socket A, P4SA pro P4, či jiné odvozeniny. ECS/PCChips je sice Low-End, ovšem není zcela nezajímavý.

Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte - V počátcích měl prsty v deskách jako Zida/Tomato, později se situace stabilizovala a dnes Gigabyte dodává Low-Endové i střední High-End za velmi zajímavé ceny (samozřejmě má v nabídce i vyloženě High-Endová řešení, která však nejsou předmětem tohoto článku).

Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Soltek - Soltek je záležitost, která má zřejmě nejvíce vyvážený poměr cena/výkon. Tyto desky, ač cenově patří do nízko-cenového segmentu, se někdy můžou směle měřit i s nadupanými Ultra verzemi dražších výrobců (samozřejmě co se týče výkonnosti, ne on-board vybavení).

Stavíme levně: Low-End základní desky do 2000,- Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Epox - původně začal jako Low-End, během času si získal pověst velmi kvalitního výrobce. Epox zařadit možná není správné, jedná se spíše o výkonnostní třídu, i když některé produkty jsou cenově Low-Endové, což je jen dobře :-).

MSI - platí přibližně totéž co pro Epox. MSI nabízí i jasná High-End řešení.

Další výrobci (zajímaví zejména z hlediska poměru cena/výkon) - patří sem Jetway, Albatron, Biostar, DFI, Soyo (částečně), FIC, Chaintech, Shuttle, a jiní. Nemám s nimi tak velké zkušenosti, i když několik sestav jsem postavil např. na Shuttle nebo DFI.

V následujících kapitolách se podíváme na přehled (zdůrazňuji slovo "přehled", ne kompletní testování), některých vybraných kousků, které stojí za úvahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama