intel-canterwood-prichazi-a-s-nim-800-mhz-fsb
Hardware Článek Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB

Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB

Dudek Jan

Dudek Jan

14. 4. 2003 00:00 20

Seznam kapitol

1. Čipset i875P alias Canterwood 2. Layout 3. Osazení 4. Zdroj napájení aneb Prescott ready! 5. BIOS a Overclocking
6. Testy - Teoretické benchmarky 7. Testy - Praktické aplikace 8. Testy - 3D benchmarky 9. Závěr

Před týdnem jsme uvedli recenzi 800 MHz PEčka a dnes už tady máme plnohodnotnou recenzi desky s čipsetem Intel Canterwood neboli i875P. Nový čipset je už oficiálně určen pro 800 MHz sběrnici a hlavně je "ušit" na míru následníku současných Pentií - Prescottovi. Canterwood se sebou přináší četné inovace - nový southbridge ICH5, sběrnici CSA a tajemstvím opředenou technologii PAT. No nenechte se napínat a vrhněte se na recenzi ...

Reklama

O 800 MHz FSB jsem minule napsal pár řádků. Ono se příliš o zrychlení sběrnice rozepisovat nejde. Fakta jsou známa - přenosová frekvence se zvětšila z 133 MHz (533 MHz QDP) na 200 MHz (800 MHz QDP). Znamená zrychlení proudu dat o 50 %. V počítačovém světě je toto číslo vysoké, ale jaký bude mít FSB dopad na výkon je otázka druhá. FSB je z hlediska dopadu na výkon, tak trochu ďáblův nástroj, protože se chová velmi nevyzpytatelně v závislosti na aplikaci. Někde může být zrychlení 40 % a někdy třeba jen 1 %.

Ještě horší s reálným dopadem na výkon to je u dvou paměťových kanálů. Teoreticky se propustnost pamětí u nového čipsetu díky podpoře DDR400 (FSB a paměti pracují v synchronně) vyhoupla na 6,4 GB/s. Číslo je to závratné oproti propustnosti 3,2 GB/s u dnes běžného čipsetu i845PE. Dvojnásobný nárůst propustnosti znamená dvojnásobné zvětšení výkonu. V žádném případě, možná tak v Sandře. U normálních aplikací je nárůst mnohem menší - nebudu ale prozrazovat výsledky, o výkonu Canterwoodu se více dovíte z testů a závěru.

Nyní si nový čipset rozpitváme. Canterwood v mnoha ohledech vychází z Granite Baye, který byl jeho předchůdce. Granite Bay neboli E7205 byl hodně nedoladěný - dva kanály DDR nepřenášely velký výkonnostní nárůst, chyběl nový southbridge, FSB sběrnice a paměti byly pomalé atd. Canterwood je o hodně lepší a je mnohem dál. Možná víc než se může na první pohled zdát.

Nákres čipsetu i875P a výhody jak je prezenzuje Intel. Čipset je srovnáván s i845PE
i Zdroj: PCTuning.cz
Nákres čipsetu i875P a výhody jak je prezenzuje Intel. Čipset je srovnáván s i845PE

Nový Northbridge označovaný i82875P má obsahuje novou technologii PAT neboli Performace Acceleration Technology. Podle informací, které jsem získal se jedná o zlepšení paměťového řadiče s jeho lepším navázáním na FSB (měly by se snížit čekací doby o 1 až 2T). Více informací přinesu až se dostanu k nějaké seriózní dokumentaci.

Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB
i Zdroj: PCTuning.cz

Další novinkou southbridge je sběrnice CSA, která je určena pro přímé spojení Northbridge s integrovanou LAN. Tato dodatečná sběrnice má propustnost 266 MB/s (stejná propustnost jako 64-bit PCI), což bohatě stačí pro Gigabit LAN. Největší výhodou této sběrnice je fakt, že síťovka se o bandwidth nemusí s žádným jiným zařízením dělit. Dále se při přenesu dat dosahuje nižších latencí, je zaručená plná duplexivita a menší spotřeba zdrojů. Pokud byla Gigabit síťovka na PCI, tak málokdy využívala své možnosti naplno - gigabit znamená 125 MB dat, což je vlastně celá propustnost PCI. Teoreticky to sice nevadí, ale když jsou na PCI umístěny další zařízení, tak Gigabit LAN trochu ztrácí svůj význam. CSA je skvělý nápad, který zlepšuje možnosti gigabitových (Gb) síťovek. Viz. White Paper o CSA

Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední inovací oproti i845PE je AGP 8x, ale ten už známe z Granite Baye. Doufám však, že v případě Canterwoodu bude AGP 8x už bezproblémová.

Velké změny nastaly u "jižního mostu" (southbridge), který nese označení ICH 5. Za prvé je vyráběn novější výrobní technologií, protože se oproti ICH4 značně zmenšil. Bohužel se mi nepovedlo zjistit jakou technologií je vyráběn, pravděpodobně to bude 0,13 až 0,18 mikron. ICH 5 je první southbridge, který má integrováno rozhraní Serial ATA - je vybavena dvěma kanály (na každý kanál jeden disk). Také je zvýšen počet USB 2.0 portů z 6 na 8. O čem se ale nemluví je těsnější spojení southbridge s BIOSem. Flash ROM čip je sekundárním čipem k southbridgi.

800 MHz FSB a procesory

Určitě vás zajímá jak poznáte Pentium 4 s podporou FSB 533 MHz a FSB 800 MHz na první pohled. Tedy kromě vyleptaných informacích na heatspreaderu.

Procesory se interně neliší,  když se hovoří, že pro 800 MHz procesory bude používat nový steping D, ale to nemusí být ihned. Schopnost zvládnout 800 MHz FSB je otázka packagingu a hlavně základní desky.

Vrchní část procesorů je úplně totožná, ale zespodu má nové Pentium 4 jinak uspořádané filtrační kondenzátory.

Pohled z vrchu - jako vejce vejci podobné procesory
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled z vrchu - jako vejce vejci podobné procesory

Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB
i Zdroj: PCTuning.cz

V levo - 800 MHz FSB Pentium 4 a napravo klasické 533 MHz FSB P4

Znatelnější rozdíl najdete na desce, přesněji v patici, která je vyplněná filtračními kondenzátory.

Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se můžeme vrhnout na recenzi desky. Povedlo se nám získat i875PBZ Bonanza přímo od Intelu. Desku jsme dostali holou, takže nemůžeme posuzovat packaging nebo dokumentaci, ale můžeme se rovnou vrhnout na layout a osazení.

Intel D875PBZ Bonanza
Intel Canterwood přichází a s ním ... 800 MHz FSB
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma: Socket mPGA-478
Kompatibilita: Intel Pentium 4 (včetně jádra Prescott)
Externí frekvence CPU: 100/133 MHz a 200 MHz QDR
Čipová sada / Northbridge:
82875P MCH
Southbridge:  82801EB ICH5
Paměti:  DDR SDRAM - synchronně a 6:5, 6:4
DIMM sloty:
4 (každý max. 1 GB)
AGP slot: AGP 3.0 (režim AGP 8x), Fast Writes
PCI sloty:
PCI 2.2, celkem 5, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 0
USB: celkem 8x USB 2.0; 2 header, 9 na zadním panelu
Kanály ATA:
2x IDE  a 2x SATA (obojí ICH5)
Integrovaný zvuk: ano, 5.1, AC97 kodek AD1985
Revize: ?
Pokročilé ladění:
komplexní nastavení pamětí

Speciality: Gigabit síťová karta Intel

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama