MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 10. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Highend pro hráče 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

Procesory Intel Core i5 a Core i7 s architekturou Skylake jsou v prodejích dost úspěšné, i když je nárůst výkonu vůči Haswellu spíše malý. Mnozí uživatelé Sandy Bridge ale upgradovali, je tedy na čase se zabývat i novými deskami. Nejvyšší herní model od MSI prozkoumáme v dnešním testu. 

Reklama

Highend pro hráče

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

S novými procesory opět dorazila i záplava základních desek. Výrobci se snaží obsadit každou cenovou hladinu trhu, rozdíly jsou v rámci stokorun. Konkrétně MSI uvedlo na trh dvanáct desek, a další jistě přijdou. Ceny modelů jsou odstupňované v rozsahu pár stokorun, průměrně o 300–500 Kč. U vyšších desek je to víc, ale také ne mnoho. Zkrátka celá škála cen je zastoupená a zákazník je tradičně zmaten – nabídka je tak nepřehledná, že vybrat mezi podobně drahými deskami je těžké. Nejlevnější deska je k mání za 3200 Kč s DPH, nejdražší pak za necelých 11 000 Kč s DPH.

Nejlevnější modely nejsou ale až tak osekané, ale i tak je výbava stále slušná. Taková Z170A PC Mate je hodně slušně vybavená deska, které nechybí nic podstatného. Za cenu 3200 Kč jde o skvělou volbu, pokud pomineme podobně širokou nabídkou i konkurence, je volba snadná. Herní desky jsou dražší. MSI jako první výrobce ze všech použilo slovo „Gaming“ a hodně z něj vytěžilo. Jak hráč vidí slovo Gaming, je jasno, že tohle potřebuje. MSI narozdíl od konkurence ale v této kategorii nabízí i úplný highend, což třeba Asus nedělá. Ten v sérii Gaming cílí spíše na střední (nižší střední) třídu.

Pomineme-li doslova pár levných modelů, MSI už v podstatě nabízí jen modely desek z řady „Gaming“, s čipsetem Z170 nic jiného na trhu nemá. Asus má profi desky sérií Deluxe, a dalších spíše do kanceláře, v MSI vsadili na hráče. Asi se to vyplácí, jinak by to nedělali.

Základní modelem je PC Mate s cenou 3200 Kč. Druhý model je Mortar za 3400 Kč s DPH, jde ale o mATX desku. Pak už následuje Krait Gaming ve dvou verzích za 3800–4000 Kč. Mezi ně se ještě vejde Gaming M3 jako jinak barevný model. Následuje Gaming Pro za 4050 Kč, a pak Gaming G45 a M5. První jmenovaná za 4600, druhá za 5000 Kč. V této cenové relaci najdeme také highend pro hráče ve formátu microATX , model Gaming Pro AC. Těsně pod 6000 Kč s DPH pak MSI nabízí model Gaming M7 jako poslední model s dostupnější cenou. Vrchol nabídky pak představuje dnes testovaná Gaming M9 ACK za 10 700 Kč s DPH. Podle MSI je ale nejvyšším herním modelem stříbrná deska Gaming Titanium. Tato zvláštní edice stojí 8000 Kč s DPH, takže je paradoxně levnější než Gaming M9 ACK, pročež mi označení nejvyšší model u Gaming Titanium nesedí.

Jak vidíte, nabídka desek je široká, a přehledná v žádném případě není. Ale tak to mají všichni výrobci. Dnes ale budeme hovořit o nejvybavenějším modelu MSI. Její výbavu moc řešit nebudeme, deska prostě nabízí tu nejvyšší. Podívejme se ale jak MSI desky rozlišuje, a co by vám mohlo pomoci se v nabídce trochu orientovat:

Gaming modely

MSI Z170A Gaming M9 ACK: Deska pro nadšence a hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě „vedlejších“ modelů série Gaming, má hlavní řada trojici modelů. Označení je klasické, jako u vozů BMW nebo procesorů Intel. Základní model je označen M3, lepší pak M5 a nejvyšší model M9. Stejnou řadu má tuším i Gigabyte. MSI nám na slajdu názorně předvádí, jak se vlastně od sebe desky liší. Hlavní roli hraje „brnění“ desky. Nižší modely mají jen základní krytí, s vyššími modely roste, vyšší level zbroje symbolizují postavy vojáků za deskami. Všimněte si ale také chladičů desky, ty velikostí odpovídají právě znázorněným brněním. Nejvyšší model je znatelně zakrytější než ten nejnižší. Z praktického hlediska to nemá žádný význam, vzhledově jde ale o zřetelný parametr. Úvod nemá cenu dále protahovat, podívejte se na nejvyšší desku v detailech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama