asus-a7n8x-s-cipsetem-nforce-2
Hardware Článek ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2

Dudek Jan

Dudek Jan

23. 1. 2003 00:00 98

Seznam kapitol

1. nForce 2 - nový čipset od staré známé firmy 2. Asus A7N8X 3. Rozvržení a konektory 4. Audio 5. BIOS
6. Stabilita a přetaktování 7. Testy - Athlon XP 2400+ a FSB 133 MHz 8. Testy - Athlon XP 2600+ a FSB 166 MHz 9. Testy southbridge a závěr

Základní deska s čipsetem nForce2 představuje špičkové řešení pro platformu socket A. Dalo by se říct, že čipset by se měl chlubit samým nej - nejnovější, nejrychlejší, nejstabilnější, nejspolehlivější, nejsnazší na přetaktování. Je tomu skutečně tak nebo se někde stala chyba? Asus se nás svojí deskou A7N8X pokusí přesvědčit, že vsadil na správnou kartu...

Reklama

nForce2

Protože jsme ještě nForce2 nerecenzovali, bylo by dobré si ze začátku tuto čipovou sadu krátce představit. Tak hurá na to.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

nForce 2 je čipová sada firmy nVidia a přímo navazuje na před více jak rokem uvedenou čipovou sadu nForce. A stejně jako původní nForce, i toto poměrně unikátní řešení, bráno z celkového pohledu, prakticky nemá konkurenci.

Jak je již vidět na obrázku výše, nForce 2 má být jakýmsi multimediálním centrem. Proč? Heslem čipsetu je, dalo by se říct, "integrujeme naprosto vše". Severní most IGP (Integrated Graphics Processor) je vlastně grafickou kartou GeForce 4 MX doplněnou o dva nezávislé 64bit řadiče pamětí DDR SDRAM, to vše je vybaveno externí sběrnici AGP 8x a samozřejmě HyperTransportem, který slouží ke spojení s MCP-T.

A co že je ten MCP-T? Nic jiného než south bridge. Ten podporuje USB 2.0, ATA-133, síťovou kartu 100 Mbit/s (nVidia), řadič FireWire, vynikající zvukový Dolby Digital procesor Audio Processing Unit a další síťovou kartu 100 Mbit/s od 3Com. Jak je tedy vidět, základní deska postavená na kombinaci IGP a MCP-T může dost dobře sloužit jako multimediální platforma, kam už stačí dát pouze procesor, paměti, disk a může se jet. Její výkon bude sice patrně nižší než při samostatných kombinacích s externí grafickou kartou, ale i tak se jedná o solidní řešení.

Zdá se vám toto vše příliš drahé? Ano, i na to v nVidii mysleli, a proto zde máme odlehčené varianty. North bridge je k dispozici i ve variantě SPP (System Platform Processor), což není nic jiného než čip IGP bez integrované grafické karty (v reálu v něm grafika je, ale je vypnutá). Stejně tak je k dispozici i čip MCP, který podporuje pouze USB 2.0, ATA-133 a má jednu 100 Mbit/s síťovku nVidia. Namísto APU s Dolby Digital pak využívá klasické AC97 kodeky.

Tajemství paměťového řadiče

nForce 2 je prvním (a prozatím také posledním) čipsetem, který podporuje paměti DDR400 a je při jejich použití stabilní. Aby toho nebylo málo, řadiče pamětí jsou hned dva. nVidia tuto technologii nazývá DualDDR, jinak také TwinBank.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Dva řadiče = dvakrát tak velká propustnost. To je známá věc. Následující tabulka vyjadřuje maximální teoretické propustnosti pamětí při různých kombinacích.

ASUS A7N8X s čipsetem nForce 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto ale není vše. Protože nForce nemá jako například čipsety E7205 a E7500 od Intelu duální řadič, ale dva řadiče, může jednotlivým modulům přistupovat paralelně, což mu umožňuje značně snížit latence a i zvýšit stabilitu. O konkrétních dopadech této technologie chci pojednat ve zvláštním článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama