Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 10. 2014 03:00 7

Seznam kapitol

1. Nejvyšší liga... 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Základní deska – layout 5. Slajdy 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Před několika týdny Intel uvedl špičkové procesory Haswell-E. Pokud chcete nekompromisní výkon, ovšem za extrémní cenu, není co řešit – musíte je mít. Co by byl ale luxusní procesor bez luxusní desky, že? A právě na tu nejvybavenější desku na trhu se dnes podíváme v testu. Pátá generace Rampage Extreme je totiž tradičně „dělo“. 

Reklama

Nejvyšší třída a kvalita...

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konci srpna jsme se konečně dočkali nové platformy pro nadšence. Čekat jsme museli několik let, ale vyplatilo se. Máme super výkon, osm jader v desktopu a celkem solidní taktování. Nastal tedy čas upgradu. Jasně, platforma X99 Express není levná a zvlášť výhodná, ale to platí pro každý highend.

Chtěl bych se pozastavit nad deskou, a tím, proč ji v názvu článku a perexu oznauji za „nejlepší“. Špičkové komponenty pro PCT testuji už téměř deset let a highend jsem vždy i do domácího počítače. Troufnu si tedy říci, že s mám za posledních deset let se špičkovými komponentami nemalé zkušenosti – nejen z testování, ale i z domácího počítače coby uživatel. Proto mne celkem udivila reakce některých čtenářů u minulé recenze desky Asus. Konkrétně mi bylo vyčítáno, že Asusu „nadržuji“ a jak mohu vědět, že je opravdu lepší než ostatní. Odpověděl jsem tenkrát v komentáři, odpovím dnes přímo v článku – k závěru (že je Asus jasná volba) mne vedou dlouholeté zkušenosti.

Mnoho let jsem měl nejvyšší modely desek Asus osazené ve svém vlastním počítači. Je jasné, že se problémy nevyhnuly ani Asusu, některé desky jsem musel i fyzicky upravovat, z dlouhodobého hlediska jsem byl ale vždy spokojen. Zkusil jsem i konkurenci, dal jsem šanci Gigabyte i MSI. Bohužel, vždy se u nich objevilo něco, co mi extrémně vadilo nebo nefungovalo korektně. Šanci jsem ale těmto výrobcům dal. Nebylo to ale prostě ono. V podstatě jsem měl pouze několikrát jinou desku než Asus, konkrétně DFI a EVGA. S DFI byly stále problémy, ale jednoznačně šlo o desku pro nadšence. EVGA X58 byla geniální, nejlepší deska co jsem kdy vlastnil. Po odchodu taktovače Shamina z EVGA k Asusu, to ale jde s deskami EVGA z kopce a jsou hrozné.

Posledních několik let mám tedy v počítači desky řady „Rampage“ a ani jednou jsem nereklamoval, nic neodešlo a vše funguje dodnes. A to provozuji počítač „na krev“, s extrémním vodním chlazením a procesorem přetaktovaným do absolutního maxima jeho možností. Proto se nebojím říci, že vynikají kvalitou, jsou zárukou bezproblémového provozu a mezi špičkovými deskami jsou skutečným etalonem. Neříkám to jako recenzent, který má desku doma na týdenní test, během kterého nemůže odhalit všechny její slabiny při dlouhodobém provozu, ale jako majitel desek, které v počítači pracují bez potíží spoustu hodin denně po řadu let. A to jsou důvody, kvůli kterým považuji highendové desky od Asus za absolutní špičku.

Ale přejděme raději od subjektivních pocitů k testování. Na platformu X99 Express čekali výrobci jako na smilování, před nástupem nového highendu totiž prodeje toho stávajícího stagnují. A jelikož pro většinu Tchajwanských křemíkových tygrů je byznys se základními deskami klíčový, oživení tohoto segmentu pro ně bylo zásadní událostí. Uvedení procesorů nám to také jasně potvrdilo, každý z výrobců doslova vrhl na trh řadu nových desek. Každý z velké čtyřky (Asus, Gigabyte, MSI a ASRock) má v tuto chvíli v prodeji čtveřici nebo dokonce pět modelů s čipsetem X99 Express. Na dlouho dobu totiž půjde o nejvyšší segment trhu, kde jsou samozřejmě nejvyšší marže. Jak už jsem předeslal, Rampage je nejvyšší model – vlajková loď Asus, podle toho také vypadá a nabízí příslušenství. Za jedenáct tisíc už deska musí nabízet „něco navíc“, aby si ji nadšenci koupili. Podívejme se tedy hned v úvodu co nejvyšší model nabízí:

Extrémní výbava

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Řada Rampage Extreme je na trhu už šest let, první desku jsme testovali v roce 2008. Při pohledu na vlastnosti desky se ale nelze ubránit dojmu, že všechno už jsme někde viděli. Asus dokonce konkuruje sám sobě, spoustu věcí totiž přinesla už řada Maximus s paticí LGA 1150. Rampage V Extreme tedy nepřináší nic zásadního, co bychom na trhu už neměli. Přináší to ovšem na zcela novou platformu LGA 2011v3, což je pochopitelné.

Jako první musím zmínit extrémní napájecí kaskádu procesoru (a pamětí) ve verzi Digi+ IV. Tu si popíšeme podrobněji ve speciální kapitole. Novinkou je chlazení, které už stejně jako u grafik využívá technolgoii DirectCU. Měděné heat-pipe se nyní mosfetů dotýká přímo, přenos a odvod tepla je tedy efektivnější. Důležitá je OC Zone, oblast pro ladění a taktování desky. I tu si popíšeme v detailu později. Nové jsou paměti DDR4, které lze taktovat až do 3GHz+. Využití jistě najde i M2 rozhraní pro SSD disky nebo jiná zařízení. Výbava desky diskovými konektory je doslova brutální, dlouho jsme na běžné desce neviděli tolik SATA portů. Výrobce se také chlubí, že extrémní taktovači tentokrát dostanou OC panel přibalený k desce rovnou. zajímavostí je také nový OC Socket a X Socket. První vylepšuje taktování a druhá funkce umožní použití starších chladičů i na nové desce. Obě tyto záležitosti jsou hodně dobré. Tradiční Wi-Fi a kvalitní zvuk už tolik nepřekvapí, ale jistě potěší. Úvod nemá cenu dále protahovat, podívejte se na desku v detailech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama