Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD

Michal Šimonek

Michal Šimonek

26. 8. 2014 04:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod a stručné představení čipsetu A88X 2. Teorie slajdů ROG ve zkratce 3. Představení základní desky 4. Detailní části Crossblade a napájení 5. popis BIOSu
6. Softwarová vybavenost 7. Testovací sestava, CPU a paměťové testy 8. Měření výkonu – grafický výkon a řadiče 9. Přetaktování základní desky a provozní vlastnosti 10. Závěrečné vyhodnocení

Málokdo by čekal, že se mezi hráčskými produkty Asus s označením ROG objeví základní deska pro platformu AMD FM2+. Jenže zatímco socket AM3+ pro výkonné procesory už jen dožívá, procesorům, či spíše APU ve střední třídě, věnuje AMD velkou pozornost a tak se i Asus u nové desky z řady ROG soustředil právě na ně.

Reklama
Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky Crosshair byly vždy spjaty s vyšší třídou procesorů AMD. Můžeme vzpomenout na první Asus Crosshair pro dvoujádrová i jednojádrová AMD K8, tehdy novinku pro socket AM2. A nebo populární Crosshair IV Formula pro Phenomy a šestijádrové Thubany. Posledním počinem byla před dvěma lety Asus Crosshair V Formula-Z. Platforma AM3/AM3+ je tu s námi ale již dlouho a i u AMD už je na pokraji zájmu. Je možné, že vyjde ještě nějaký model Vishery na 32nm a poté AMD tuto postarší patici opustí. I proto nemělo valný vyvíjet nový model základní desky pro starou platformu, kterou už i samotné AMD nechává spíše dožít.

Protože se AMD v současnosti soustředí na APU, Asus své úsilí věnoval raději nové generací procesorů. Procesorová dvojka se soustředí na víceúčelové APU pro střední a nižší střední třídu. Modelová řada Crossblade tedy bude mít stále větší význam jak pro Asus, tak i pro AMD.

Deska by se dala zařadit někam pod Crosshair. Nejedná se tedy o úplný highend, přesto má smysl, protože i u platformy FM2/FM2+ najdeme několik zajímavých procesorů vhodných k taktování. Jmenujme například AMD A10-6800K (lze s ním dosáhnout okolo 5 GHz stabilně, s dusíkem potom škáluje i nad 8 GHz), Athlon X4 760K s odemčeným násobičem (pozor, prodává se i Athlon X4 750K, ten je však postavený na Trinity a má asi o 200–300 MHz nižší potenciál k taktování) a procesory A10-7700K a 7850K z rodiny Kaveri. U nich sice finální frekvence končívají na hodnotě okolo 4400–4500 MHz, mají však (na poměry IGP) velmi silnou integrovanou grafiku s architekturou GCN (a také vyšší výkon na takt), jež jde popohnat i nad 1 GHz stabilně.

AMD už navíc ohlásilo i AMD X4 860K, Athlon na bázi Kaveri. I budoucí refresh procesorů z rodiny Kaveri by měl jít být s testovanou Asus Crossblade Ranger kompatibilní.

Spekulace: Proslýchá se, že se přeci jen se v budoucnu výkonné procesory AMD vrátí, AMD by mělo někdy v roce 2016 vydat víceúčelový výkonný CPU a nahradit patici FM2+, ale jednak je tato informace nezaručená a jednak se za tu dobu může leccos změnit.

Zdá se, že značka Ranger je nyní spjatá s nejnižšími modely ROG. Ať už na u Intelu, nebo AMD.
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdá se, že značka Ranger je nyní spjatá s nejnižšími modely ROG. Ať už na u Intelu, nebo AMD.

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Crossblade Ranger by se měl dostat do našich končin v průběhu srpna. Cena by měla být okolo 3500,- Kč. To není na desku z řady ROG zlé...

čipset AMD A88X

S uvedením platformy FM2+ přošel čipset A85X drobnými změnami a dostal označení A88XOdlišnosti jsou v v podpoře verze PCIe (3.0 vs 2.0, řadič je integrovaný v procesoru) a vylepšeném řadiči AHCI/RAID. Procesor s jižním můstkem komunikuje skrze sběrnici UMI. Většina linek PCIe je součástí procesoru. CPU je může pro grafické karty (resp. sloty PCIe ×16) přerozdělit do konfigurací 1× ×16 nebo 2× ×8. Dalšími 4 linkami disponuje FCH, který dokáže obsloužit například až 8 portů SATA/eSATA, 4× USB 3.0 a 10× USB 2.0 atd. S procesory Kaveri není problém ani se 4K videem skrze HDMI (ale jen na 24 Hz).

FCH zprostředkovává skrze převodník i analogový signál. V čipsetu je také integrovaný generátor taktu, což může být limitujícím faktorem při taktování sběrnice (a také je, oproti A85X je situace horší, více o tom příště v kapitole přetaktování), jelikož ovlivní veškeré ostatní výstupní zařízení a může to způsobit jejich nefunkčnost. Nechybí ani komunikace s IO. Poslední podstatnou věcí na čipsetu A88X, kterou nesmíme opomenout, je podpora AMD CrossfireX (2× 8 PCIe 3.0). A88X je však rozhodně moderním zástupcem čipsetové sady.

AMD A88X se jen mírně liší od loňského A85X. Celkově vzato je podobný čipsetům Intelu pro mainstreamové platformy LGA 115x.
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD A88X se jen mírně liší od loňského A85X. Celkově vzato je podobný čipsetům Intelu pro mainstreamové platformy LGA 115x.

Více o samotném čipsetu a následně i architektuře procesorů Kaveri si můžete přečíst v našem článku zde.

Zatím nejvýkonnější zástupce do FM2+, procesor A10-7850K, těsně překonává A10-6800K. Má však vyšší výkon na takt (až na pár výjimek) a po přetaktování se mu prostě nevyrovná ani přetaktovaný Richland.K dnešnímu dni je však rozhodně výhodnější A10-7600, ten mohu určitě doporučit (ačkoliv jej moc nepřetaktujete, bude vás limitovat BCLK okolo 105 MHz v AHCI režimu disků).

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama