Asus Maximus VI Extreme – nejlepší deska pro LGA 1150
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VI Extreme – nejlepší deska pro LGA 1150

Asus Maximus VI Extreme – nejlepší deska pro LGA 1150

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 9. 2013 03:00 30

Seznam kapitol

1. Extrém také do střední třídy 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu, spotřeba a teploty 13. Hodnocení

Před několika měsíci Intel uvedl procesory rodiny Haswell. Veřejnost je sice přijala chladně, budou s námi ale celkem dlouho, a tak jsou nevyhnutelnou budoucností mnoha z vás. Jejich čas zkrátka přijde. S novými čipy přichází i řada nových desek a my vám dnes ukážeme tu nejvybavenější ze všech. Extrémní královna patice LGA 1150 je tu!

Reklama
Asus Maximus VI Extreme – nejlepší deska pro LGA 1150
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je zmíněno v perexu, Intel uvedl Haswell už relativně dávno, všichni četli recenze a vědí, že je o kousek výkonnější než Ivy Bridge, ale jde hůře taktovat. Problém se špatným přenosem tepla z čipu do chladiče se od Ivy Bridge ještě prohloubil, spotřeba ale měřitelně klesla. Ta už je ale tak nízká, že nás "nevytrhne" a ani nepřekvapí, my chceme hlavně čip s dobrým taktováním, aby si mohl člověk s počítačem také trochu pohrát, poladit a pobavit. Nejen prací je člověk živ, a už vůbec ne počítačový fanda. S tím ale nejde mnoho udělat, musíme Haswell přijmout jaký je, tedy se s horším taktováním smířit. O zábavu ale přeci jen nepřijdeme, Asus nám k tomu pomůže, jeho nová deska pro extrémní nadšence je skvělá a slibuje při taktování i tak dost zábavy.

Jedna věc je totiž jistá, jednou na Haswell bude muset upgradovat každý zájemce o počítač střední třídy, Sandy Bridge se nevyrábí, Ivy Bridge pomalu odchází do důchodu a Intel jejich výrobu brzy utne zcela. Patice LGA 1150 ti totiž bude déle než předpokládá minulá kadence uvádění nových čipů Intelu. Haswell tu bude déle, mnohem déle než předchůdci. Nástupce střední třídy uvede Intel nejdřív v roce 2015, a to bude pravděpodobně pasovat právě do patice LGA 1150. S menším výrobním procesem jsou problémy a v roce 2014 nebude uvedeno v desktopu nic nového, kromě Haswell-E (na ten se moc těšíme). Čipy do patice LGA 1150 tu s námi tedy budou dva roky a možná i déle. To znamená, že velká většina z nás se mu zkrátka v budoucnu neubrání, prostě nebude jiné volby.

Počítačový trh stagnuje, prodeje se propadají, základních desek se to také hodně dotklo. Přesto se výrobci snaží "urvat" každého zájemce a nabídnout mu spoustu nových desek, různých cenových hladin. Vybere si každý, dle své peněženky a chuti. S příchodem Haswellu to nebylo jinak, na trhu jsou dnes desítky desek s paticí LGA 1150. My už jsme vám jich několik představili, dnes ale přijde na řadu jejich královna - nejvyšší model z produkce Asus, extrémní verze pro extrémní uživatele a nadšence. Tradiční pokračovatel řady "Maximus", tentokrát s číslovkou šest v názvu. Jak už jsem zvyklí, výbava je extrémní, čeká nás také několik nových featur a vychytávek. Podívejme se tedy hned v úvodu co nejvyšší model nabízí:

Extrémní výbava

Asus Maximus VI Extreme – nejlepší deska pro LGA 1150
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaná deska je pokračovatelem desek série "Maximus" s mnoha různými historickými čipsety. Spoustu z nich jsme testovali, a vždy byli stoprocentně spokojeni. Jen pro zajímavost, první desku označenou "Maximus" jsem testoval v roce 2008 a stále ji mám doma a je plně funkční. Nemám k ní ale už procesor, jde dnes spíše o sběratelskou kuriozitu. Jak jistě víte, tato série patří do skupiny produktů ROG, teoreticky tedy čistě herní motherboard s jasným směrováním do přenosných počítačů na LAN party. Jelikož Asus má v týmu "Shamina", ten na desku skryl i další featury pro extrémní taktování. Extrémní model je tedy spíše deskou pro extrémní taktovače než hráče. Tahle deska se narodila pro dusík, napájení a robustní konstrukce je k tomu určená. Také BIOS nabízí vše i pro extrémní hrátky, stejně tak i novinka - OC panel.

Obrázek nahoře ukazuje základní výbavu desky. První věcí je nové digitální napájení procesoru a pamětí, zde nazváno Extreme Digi+ III. Napájení se budeme věnovat později detailněji. Zásadní novinkou je speciální konektor pro rozšiřující karty, takový "lepší" m-PCIe port. Do něj lze osadit různá bezdrátová zařízení, WiFi a podobné karty. Kromě toho pojme i SSD disky a další zařízení. Více si o slotu povíme u slajdů. Deska je samozřejmě vybavena taktovací zónou s mnoha tlačítky a přepínači, tu pak doplňuje soustava extrémních featur na externím OC Panelu. Další zajímavostí je podpora 4-Way Multi-GPU režimů, použité kvalitní kondenzátory, přibalená anténa a řada dalších vychytávek. Výpis těch nejdůležitějších je následující:

  • Podpora až čtyř grafik pro Multi-GPU. Pomocí PLX PCI-E 3.0 přepínače, ten umožňuje dodat do čtyř grafik dostatek PCI-E linek.
  • Vlastní generátor napětí 3,3V pro grafické karty.
  • Možnost ovládat napájecí obvody čtyřech grafik pomocí software, stačí připojit jen dva vodiče na grafickou kartu a

    OC Panel

    .
  • Nové funkce OC

    Panelu

    : Monitoring systému, taktování pomocí tlačítek, extrémní taktování, možnost osazení do 5,25" pozice.
  • Hotwire pro ovládání napětí grafických karet (na OC Panelu).
  • SubZero Sense pro připojení teploměrů používaný u dusíku (na OC Panelu).
  • Patnáct měřících bodů napětí desky.
  • Množství přednastavených OC profilů pamětí a procesorů.
  • mPCI-E Combo karta: mSATA a MPCI-E porty, Bluetooth a WiFi.
  • Unikátní systém pamětí, T-Topologie II.
  • BIOS FlashBack: update BIOSu bez procesoru, bez pamětí. Dva BIOS čipy.
  • Paměti lze nastavit až na frekvenci 3100 MHz v základu bez taktování.
  • Až tři displeje najednou z integrovaného iGPU v procesoru.
  • Nové Digitální napájení důležitých komponent desky.
  • Obnova kvality SSD (Secure Erase) disků přímo v BIOSu desky.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama