Dokonalá Gigabyte Z77X-UP7 – dáváme nejvyšší ocenění
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Dokonalá Gigabyte Z77X-UP7 – dáváme nejvyšší ocenění

Dokonalá Gigabyte Z77X-UP7 – dáváme nejvyšší ocenění

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

26. 12. 2012 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. BIOS 8. Software 9. Testovací sestava a metodika
10. Benchmarky: paměťová propustnost 11. Benchmarky: výkon procesoru I. 12. Benchmarky: výkon procesoru II. 13. Benchmarky: grafický výkon 14. Teploty a spotřeba sestavy 15. Přetaktování 16. Extrémní přetaktování a dosažené výsledky 17. Závěrečné zhodnocení

Po zhruba roce a půl Gigabyte opět uvádí základní desku s černým tištěným spojem plošných obvodů s agresivními oranžovými prvky. Výrobce mění taktiku a Z77X-UP7 již nebude výhradně základní deskou určenou k extrémnímu taktování, ale i o solidní herní základ. Povedla se tato reinkarnace? Do nejmenších detailů!

Reklama

Gigabyte se rozhodl se základní deskou Z77X-UP7 navázat na úspěch legendární X58A-OC, která měla starší čipset Intel X58 Express. Ta bohužel byla uvedena na trh později než modely ostatních výrobců, ale v komunitě overlockerů byla i přesto přijata kladně a bylo na ní vytvořeno mnoho světových rekordů. Nicméně pro běžného uživatele nebo hráče toho deska navíc moc nenabízela.

Dokonalá Gigabyte Z77X-UP7 – dáváme nejvyšší ocenění
i Zdroj: PCTuning.cz

Pamatujete si na základní desku Gigabyte X58A-OC?

To by chtěl výrobce napravit právě s UP7, která bude všestrannější a může zaujmout větší uživatelskou základnu. Kromě komunity chronických overclockerů chce deska potěšit také hráče, kteří ocení možnost zapojení více grafických karet, jednoduché a stabilní zvyšování výkonu celé sestavy nebo také bohatou konektivitu a příslušenství.

Čipová sada Intel Z77 Express – krátká rekapitulace

Než si postupně představíme a důkladně prověříme základní desku samotnou, tak by bylo za vhodné zopakovat novinky čipové sady Intel Z77 Express. Oproti čipsetu Z68 Express je novinek poskrovnu. Některé jsou zcela zásadní, jiných se možná nevšimnete ani při dlouhodobějším používání. Z77 Express, jako každý správný moderní čipset, nativně podporuje rozhraní USB 3.0 s až čtveřicí těchto rychlých portů. Oficiální rychlost podporovaných DDR3 pamětí povýšila z 1333 na 1600 MHz. Neoficiální cestou šlo i na Z68 dostat takt pamětí bez problémů za hranici 2 GHz, stejně tak na čipsetu Z77 není 2600 MHz ničím výjimečným, o čemž jste se mohli přesvědčit v jednom ze starších testů.

Dokonalá Gigabyte Z77X-UP7 – dáváme nejvyšší ocenění
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel se dále rozhodl pro radikální krok a čipset nativně nepodporuje PCI sběrnici. Výrobci desek však mohou tuto skutečnost vyřešit PCI Express – PCI přepínači a desku osadit těmito staršími sloty. Čipová sada dále disponuje jednou PCI Express x16 3.0 linkou. V případě osazení dvou grafických karet se linky rozdělí na 2x8. Linky mohou být také nově rozděleny na 1x8 + 2x4 z důvodů možnosti připojení Thunderbolt rozraní. Z nových technologií je přítomno Lucid Virtu MVP, jehož reálný přínos je diskutabilní. Hodit se spíše může podpora až tří grafických výstupů zároveň. Naproti tomu mohou přijít vhod technologie, které urychlí start počítače a přístup k datům – Intel Smart Response a Rapid Start. Všechny Z77 základní desky mají rovněž Firmware ME 8.X, který je plně kompatibilní s procesory Ivy Bridge – některé Z68 desky tuto plnou kompatibilitu postrádají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama