MSI FM2-A85XA G65 – solidní základ pro AMD APU Trinity
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI FM2-A85XA G65 – solidní základ pro AMD APU Trinity

MSI FM2-A85XA G65 – solidní základ pro AMD APU Trinity

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 11. 2012 03:00 44

Seznam kapitol

1. APU jako základ domácího počítače 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled... 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování, teploty CPU 12. Herní výkon s PCI-E kartou 13. Hodnocení

O výkonu APU Trinity jsme vám ve dvou částech recenze řekli už všechno, je na čase se podívat na nabídku základních desek. Jako první prověříme ne zcela levnou, ale také ne nejdražší desku od MSI. Co vše nabídne deska plného ATX formátu změříme s nejvýkonnějším APU, a to včetně herního výkonu s PCI-E kartou.

Reklama
MSI FM2-A85XA G65 – solidní základ pro AMD APU Trinity
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v úvodu se musím upřímně přiznat, že APU v podobě Trinity může být naprosto geniální volba do notebooku nebo jako základ HTPC na kterém se dají hrát solidně i náročnější hry. Jako "klasické CPU" do domácího, nedej bože herního počítače, si jej představit moc nedokážu. Celá koncepce APU je jasná, nabídnout solidní grafiku společně s procesorem jako celek, a této myšlence se koncepce ATX desek vymyká. Nikdo kdo chce APU využít k jeho primárnímu účelu, hraní na integrované grafice, k němu přeci nepotřebuje další PCI-E sloty na "velké" základní desce. A pokud někdo staví herní počítač s úmyslem osadit PCI-E kartu, tak si jako procesor přeci nezvolí APU. V kancelářském, levném PC také tato kombinace nezafunguje, tam nikdo takto výkonnou iGPU také nepotřebuje. Vše co zde popisuji spěje k jedinému, koncept APU Trinity, je jak ho AMD pojalo - špatný. Grafika měla být slabší a CPU výkonnější, to by byl ideální procesor této třídy (počítač ATX formátu).

V dnešní recenzi vám totiž dokáži o čem mluvím a že "neplácám" jen tak do větru. Kromě klasických testů desky, napájení, taktování a výkonu se totiž zaměřím na právě toto téma. Osadím k APU Trinity klasickou grafickou kartu do PCI-E slotu, a abyste neřekli, že k (relativně) levnému základu a procesoru osazuji nějakou drahou grafiku jíž si sem nikdo nekoupí, otestuji výkon se dvěma. Jako první přijde na řadu Radeon HD 7870 a poté i GeForce GTX 580. Uvidíme jak APU brzdí herní výkon a samostatné grafické karty. Výsledky jsou zajímavé.

Zdá se, že výrobci desek ale koncept pochopili správně, na českém trhu je v tuto chvíli k dostání 20 desek s paticí FM2. Pouze sedm z nich je plného ATX formátu, zbytek je mATX a mini-ITX. Ano, tohle jsou formáty pro APU Trinity a zde vidím využití, každá další deska jež budu u této platformy testovat bude v jednom z těchto dvou malých formátů. Tam má APU smysl a tam patří. Postavit malý a výkonný herní stroj je vskutku zábavná činnost, hlavně když A10-5800K opravdu minimálně "topí" i při hraní her. Herní HTPC na tomto základu bude bomba, o tom ale až někdy jindy.

Určená taktovačům?

MSI FM2-A85XA G65 – solidní základ pro AMD APU Trinity
i Zdroj: PCTuning.cz

Svůj postoj vůči ATX deskám a APU je zřejmý, jedna možnost ale abych ATX desku "vzal na milost" je taktování pro nadšence. Ti naopak "pořádnou" desku potřebují, hlavně kvůli silnému napájení a lepší možnosti klasickou desku zaizolovat. Ti ale nebudou APU denně používat ve svém "domácím" počítači, ale budou jej čas od času trápit pod dusíkem nebo vodním chlazením. Pro ně deska ATX formátu smysl má. Zde se MSI opravdu "pochlapilo", tato deska je úplně první MSI s kompletně digitálním napájením.

Pokud máte v plánu si APU Trinity koupit, kupte si samozřejmě desku dle svého gusta. Vy víte nejlépe co a jak se pro vaše použití hodí, tedy na mne a "averzi" vůči ATX deskám pro APU moc nedejte a vybírejte dle svého úsudku. My se vám samozřejmě pokusíme výběr ulehčit právě recenzemi několika desek, otestujeme malé i velké, já vám dnes nabízím desku MSI a kolega Aleš vám v nejbližší době ukáže (ukázal) model od Gigabyte. Časem přijde na řadu jistě i Asus a možná další výrobci, jak už jsem řekl, osobně bych se chtěl spíše zaměřit na desky ITX nebo mATX formátu. Ty budou pro tuto platformu jistě nejzajímavější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama