Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 9. 2012 03:00 13

Seznam kapitol

1. Poslední mohykáni .. 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled na desku
7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS desky 11. Přetaktování 12. Hodnocení desky

Dnešní recenze bude v několika směrech unikátní, testujeme totiž poslední AM3+ desku, co kdy Asus uvede. Ano, éra AM3+ již brzy skončí a s ní i řada procesorů do této patice. Kromě rozloučení s AM3+ vám ale hlavně ukážeme možnosti desky s procesorem AMD FX-8300, přicházejícím nástupcem Bulldozeru s jádrem Piledriver!

Reklama
UPDATE: Pokud hledáte článek o Asus HD 7970 Matrix Platinum, tak se omlouváme, ale museli jsme ho stáhnout kvůli posunuté NDA ze strany společnosti Asus...

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě vloni si AMD myslelo, že patici AM3+ oživí letos "novými" čipsety AMD 1090FX. I když by stále šlo o přejmenované AMD 790FX (důkaz v každém BIOSu AMD desky) z roku 2007, u jižního můstku bychom se snad nějakých změn dočkali. Co čert nechtěl, Bulldozer se nepovedl a je o něj v desktopu obecně minimální zájem. Výrobce tedy situaci přehodnotil, žádný nový čipset nás nečeká a dokonce nás nečeká už ani žádná další základní deska s paticí AM3+. Dnes testovaná deska bude jedna z posledních vůbec z produkce Asus, ostatní výrobci možná vydají maximálně jeden nebo dva levnější modely. S nimi si pak budou muset majitelé procesorů AMD FX vystačit až do podzimu příštího roku, to vyjde zcela nová platforma. Co nás tedy čeká? - Podívejme se na situaci krapet ze širšího pohledu.

Po neúspěchu Bulldozeru dochází v AMD k velké restrukturalizaci a krácení zdrojů, mnoho lidí bylo propuštěno, spousta projektů zastavena. Aby společnost přežila, musí hledat nové rezervy a hlavně zeštíhlit rozbujelou a neefektivní administrativu a výrobu. Nový ředitel se dal do práce s vervou a už navždy mu zůstane přezdívka "Rory-Kat". Společnost se rozhoduje mezi řadou projektů a strategií. Hlavním pilířem zisků do budoucna zůstávají grafická jádra, heterogenní procesory zvané APU v desktopu a levné servery.

Výkonný desktop končí!

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonný desktop kde by mohlo AMD soupeřit s Intelem po stránce výkonové dostává jasnou červenou a bude ukončen. Posledním produktem bude řada procesorů FX2 (FX-8300/6300/4300) s jádrem Piledriver. Ty budou posledními výkonnými procesory do desktopu bez grafického jádra. Aby se to změnilo, musel by se stát zázrak a AMD by muselo vytvořit konkurenceschopnou architekturu jako v době Athlonů 64. Vzhledem k faktu, že "Šinkansen" jménem Intel uhání neúprosně vpřed, je to v nejbližších letech nepravděpodobné aby jej AMD v "motoráku" dostihlo. Ukončení vývoje "performance" desktopu ale neznamená, že AMD nebude dále vyvíjet slíbené pokračovatele Bulldozeru. Budou ale určené do serverů a výkon nebude jejich prioritou.

Výše popsanou skutečnost dokládá samotné AMD prezentací na letošní konferenci HotChips 2012. Tam bylo jasně řečeno a je to možné na slajdech dohledat, že servery architektur Steamroller a Excavator nebudou soupeřit s Intelem po stránce výkonu ale efektivity, energetické úspory a hlavně nákladů. Už dnes jsou Opterony levnější než desktopové procesory Intelu, AMD chce i nadále bojovat hlavně cenou, nic jiného jim nezbývá. Pokud tedy po ukončení patice AM3+ budete chtít procesor bez grafického jádra, budete mít možnost si jej pořídit jako Opteron na desce s příslušnou paticí. Nečekejte ale frekvence z desktopu, čím budou mít Opterony více jader, tím nižší bude jejich frekvence. Hraje se zde hlavně na provozní vlastnosti.

Vhledem k osekání všech výdajů na desktop, je architektura Piledriver v čipech FX pouze mírně vyladěným Bulldozerem. Vývojářům nic jiného nezbývalo, vše bylo věnováno na optimalizaci APU Trinity jež má celkem výrazně přepracované jádro proti Bulldozeru. Byť jsou tedy Trinity i FX2 označené jako Piledriver, jejich jádra jsou zcela odlišná. Procesory FX-8300 jsou spíše jen Bulldozerem revize C0 (původně nazvané jako FX-8170), jde o jakýsi hybrid mezi skutečným jádrem Piledriver v Trinity a jádrem Bulldozer ve stávajících čipech. U FX přibyly některé funkce, problémy ale většinou zůstaly neřešené. Zvýšily se takty a to je v podstatě vše. Také nárůst výkonu tomu odpovídá. Na webu se spekulovalo, že AMD se na Piledriver "vykašlalo" a naděje vkládá do architektury Steamroller, je to pravda. Tato architektura by měla konečně vyřešit všechny problémy Bulldozeru/Piledriveru v čipech FX. Setkáme se s ní ale pouze v APU a Opteronech.

Labutí píseň pro AM3+

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už tedy víme, patice AM3+ je posledním počinem ve výkonném desktopu. Je s námi už dlouho a celá struktura platformy je notně zastaralá. Severní a jižní můstek se stanou minulostí i u AMD. Příští patice už bude pouze FM2 a FM2+. Do ní si osadíme APU Trinity (Trinity 2) na bázi Piledriver. Stejně jako u Intelu, bude v procesoru integrován PCI-E řadič, neboli severní můstek a o periferie se postará FCH čip. Pokud se nic nezmění, tak další APU (Kaveri) na bázi Steamroller bude mít patici FM3. To se chystá ale nejdříve za rok. Příští rok bude tedy AMD mít už pouze FM2 pro APU v desktopu a nějaký Gxx socket pro serverové Opterony, nic jiného. Pokud se Steamroller povede, troufnu si zavěštit a dokážu si představit situaci, kdy AMD uvede například patici FM3+ kam se budou dát osadit i procesory APU s vypnutou grafikou jako pomyslný "performance" desktop, tedy náhrada za segment kde je dnes AM3+. Možná je to divoká spekulace, ale uvidíme.

Poslední AM3+ deska

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešní recenzi se podíváme na zcela novou základní desku od Asus. Jde o kousek vylepšenou stávající verzi modelu Crosshair V Formula. AMD totiž vyžaduje pro nové procesory FX2 (FX-8300) i trochu rozdílné napájení. Proto výrobci vydávají (zatím jen Asus) nové verze starších AMD modelů. Osobně tipuji, že Asus vydá dvě desky a MSI a Gigabyte maximálně také tolik modelů. Aby byl nový model atraktivní, vybavil jej výrobce několika novinkami. Všechny vlastnosti desky vidíte na obrázku. Za zmínku stojí kvalitní digitální napájení, podpora Windows 8 a jejich featur, kvalitnější zvuk a síť, nová funkční tlačítka, lepší taktování a další. Pro srovnání se starším modelem se podívejme do následující tabulky:

Asus Crosshair V Formula-Z — poslední deska s AM3+
i Zdroj: PCTuning.cz

Design desky se víceméně nezměnil, změnila se krapet jen výbava a možnosti. Rozdíly nové desky Crosshair V Formula-Z (nalevo) vůči předchozímu modelu bez písmenka "Z" na konci jsou v tabulce zvýrazněné žlutou barvou. Nová topologie připojení pamětí dovoluje i vyšší frekvence RAM, nová deska má standardně i děličku pro takt 2400 MHz. Napájení procesoru zůstalo stejné, nyní jsou digitálně napájené i paměti. Přibyl jeden PCI-E x1 slot a zmizel starý PCI. Na novince najdeme tři SATA porty navíc. Drobné vylepšení doznala aplikace pro optimalizaci síťového provozu Game First. Nejmarkantnější změnou prošel zvukový systém desky. Zvuková část desky prošla významnou změnou a směřuje více ke kvalitnímu zvuku, ukážeme si to v detailní prezentaci později. Jak tedy vidíte, moc změn se neudálo. Deska je vylepšená jen mírně. Více se dozvíme ze samotné recenze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama