MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 8. 2012 10:00 6

Seznam kapitol

1. Produkt své vlastní třídy 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled .. 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hodnocení

V dnešní recenzi si představíme celkem výjimečnou desku od MSI. Jde o první desku z nové řady „lepších“ desek pro nadšence a taktovače. Dosud výrobce dělal exkluzivní modely (X-Power) jen do naprostého high-endu, čemuž odpovídala cena. Tentokrát se ale mohou těšit i taktovači Ivy Bridge. Má MSI v tomto nabitém segmentu šanci?

Reklama
MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Upřímně, na poli základních desek je celkem značná nuda. Jelikož Intel stagnuje a od uvedení Ivy Bridge nevypustil nic nového, zastavil se i trh s deskami. Lidé zkrátka nemají mnoho důvodů upgradovat nebo kupovat nový počítač, a je to v tomto průmyslu hodně vidět. Výrobce vydávají sice řadu nových desek stále, ty ale nejsou ničím nijak výjimečné nebo převratné k upoutání větší pozornosti. Thunderbolt k tomu bohužel nestačí. A jelikož zájem o Z77 Express desky klesá, výrobcům nezbývá než se pokusit zaujmout dalšími a dalšími modely. Trh se ale stále víc nasycuje a nikam to nevede. Je zajímavé sledovat jak výrobci snaží a boří i zažitá schémata svých modelových řad. U všech výrobců je to stejné, žádný nezaostává ...

Asus uvedl už několik extrémních desek pro LGA 1155 což opravdu zvykem nebývalo, stejně to udělal Gigabyte, který uvedl pro tuto patici OC edici desky, což také až dosud bylo výsadou High-endu. AsRock se do tohoto trendu také zapojil se dvěma deskami. MSI na trh s podobným produktem přichází nyní. Deskou určenou spíše taktovačům, extrémistům a této skupině uživatelů. Zdali je v tomto segmentu o podobné desky zájem opravdu netuším, všechny současné světové rekordy v taktování Ivy Bridge byly totiž udělány na zcela běžných deskách tradičních modelových řad. K čemu tedy "nabušené" desky i do této třídy? - Mohou za to rozvíjející se trhy, kde je o tyto prémiové produkty čím dál větší zájem.

Deska "M-Power" není založena na žádném současném modelu desky z letošní řady LGA 1155. Tato deska vznikla zcela nezávisle, a je v podstatě určená pouze taktovačům. Přesně s tímto omezeným konceptem na úzký kousek trhu Gigabyte s první "OC" deskou strašně pohořel. Taktovači si libovali ale prodeje mezi běžné zákazníky byly nulové. Zkrátka tudy cesta nevede, ale MSI to chce zkusit. Je ale pravdou, že v této kategorii MSI žádnou desku s výbavou pro taktovače nemají. Já si myslím, že M-Power zde ale velkou díru do světa neudělá, postrádá totiž mnohé featury jež bych od čistě taktovací desky čekal. Je to takový produkt na půli cesty, určený taktovačům ale bez vlastností jež taktování ulehčí. Jde tedy spíše o takový pokus, sondu trhu. I přesto ale jde o hodně zajímavou desku, která se současným produktům hodně vymyká. Však uvidíte sami v testu, podívejme se zběžně co vše deska nabízí:

Určená taktovačům

MSI Z77 M-Power – nejvyšší model od MSI pro taktovače
i Zdroj: PCTuning.cz

Dle výrobce má tato deska dva hlavní pilíře tvořící její DNA, prvním je osekání všech zbytečných featur jež taktovači nepotřebují. Druhým je pak výdrž v extrémních podmínkách. MSI to demonstruje testem kdy v místnosti bylo přes třicet stupňů a tato deska prošla celodenním testem Prime95 s o třicet procent přetaktovaným CPU bez úhony. A to celé bez ofukování mosfetů. Mne osobně tento test hodně zaujal, protože výše zmíněné podmínky by položily na lopatky kdejakou desku konkurence. Tím chci říci, že MSI u desky M-Power spojili to nejlepší z myšlenek konkurence. Osekání zbytečností zavání "OC" modelem od Gigabyte, velká výdrž v extrému pak zase Sabertooth od Asus. Zkrátka a dobře je jasné kde se MSI inspirovali, což ale není na škodu pokud to přináší užitek zákazníkovi.

Obrázek ukazuje základní vlastnosti a výbavu desky. Základem je kvalitní napájení s kvalitními součástkami. Zadní panel skrývá Bluetooth a WiFi což také víme kdo měl na deskách první, že? Zrovna tohle by na desce pro taktovače být nemuselo vůbec. Deska dále nabízí solidní chlazení, vylepšené PCB a základní výbavu pro taktování. Tou jsou měřící body, přídavné napájení, tlačítko na vstup do BIOSu a jejich přepínání. Možnosti zapojení dvou a více grafik jsou samozřejmostí, stejně jako další tradiční výbava z obrázku. Bude tento model a samotná řada M-Power zajímavým počinem i pro netaktovače? - Snad ano, odolnou deskou nepohrdne nikdo a MSI tentokrát nasazují i agresivní cenu. Tohle by možná mohl být i hit, nahrazující modely vyšších tříd GD70/GD80. Mě osobně by tato deska oslovila mnohem víc než klasický model GD80 nebo GD65. Odolnost, robustní zpracování a taktování se mi líbí více než třeba Thunderbolt a desítky USB 3.0 portů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama