Asus Maximus V Extreme – nejlepší deska pro LGA 1155
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus V Extreme – nejlepší deska pro LGA 1155

Asus Maximus V Extreme – nejlepší deska pro LGA 1155

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 7. 2012 03:00 17

Seznam kapitol

1. Extrém do "střední" třídy 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hodnocení

Asus si dal s uvedením nejluxusnějších desek pro Ivy Bridge celkem načas. Přichází až měsíce od uvedení procesorů a první vlny desek s čipsetem Z77 Express. Oba dva uváděné modely (Formula a Extreme) ale nabízí maximum a zdají se být nejvybavenějšími deskami na trhu. My vám dnes ukážeme model s označím Extreme.

Reklama
Asus Maximus V Extreme – nejlepší deska pro LGA 1155
i Zdroj: PCTuning.cz

Od uvedení procesorů Ivy Bridge a prvních desek s čipsetem Z77 Express uběhla už řada měsíců. Výrobce Asus má na trhu dobrou desítku (možná i dvacet) desek s tímto čipsetem, opravdu hráčská deska řady ROG byla ale zatím jen jedna, malá m-ATX deska Maximus V Gene. To je vzhledem k zažitým zvyklostem tohoto výrobce hodně zvláštní. Proč tak dlouho Asus neuvedl "velké" hráčské / nadšenecké desky pro LGA 1155? Tato patice je jakýmsi pomyslným "mainstreamem", tedy střední třídou. Do ní se luxusní desky neuvádějí snadno, ale Asus to dělal vždy. Dle mého názoru si to procesory Core i7-3000 zaslouží, potenciál hlavně pod dusíkem mají ohromný.

Na webu se spekulovalo, že extrémní model byl odložen kvůli nedostatků PCI-E 3.0 přepínačů potřebných pro Multi-GPU ze čtyř karet. Možná se také čekalo na Intel Thunderbolt rozhraní, to přichází pomalu na PC trh až nyní. Obě dvě zmíněné věci ale nevysvětlují zpoždění modelu "Formula", ten totiž nemá ani PLX můstek, ani Thunderbolt port. Proč Asus uvedl obě desky až tak pozdě asi nezjistíme, faktem je, že nyní jsou na trhu a dají se koupit už i u nás. Obě zmíněné desky navazují na své předchůdkyně s číslovkou "4" v názvu. Kromě obvyklé výbavy ale přináší mnoho nového. Vylepšené bylo napájení, bohatší je výbava, také taktovači se dočkali řady novinek. Podívejme se hned v úvodu co extrémní model nabízí.

Extrémní výbava

Asus Maximus V Extreme – nejlepší deska pro LGA 1155
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaná deska je pokračovatelem desky "Maximus IV Extreme-Z" s čipsetem Z68 Express, kterou jsme ani netestovali. Jde o desku série ROG, teoreticky tedy čistě herní motherboard s jasným směrováním do přenosných počítačů na LAN party. Jelikož Asus má v týmu "Shamina", ten na desku skryl i další featury pro extrémní taktování. Extrémní model je tedy spíše deskou pro extrémní taktovače než hráče. Najdeme jumper pro LN2 spolu s mnoha skrytými volbami v BIOSu. Tahle deska se narodila pro dusík, napájení a robustní konstrukce je k tomu určená. Také BIOS nabízí vše i pro extrémní hrátky.

Obrázek také ukazuje základní výbavu desky. Kromě zmíněného napájení Digi+ deska disponuje kvalitním zvukovým kodekem, síťovou kartou a speciálními ROG technologiemi ROG Connect. Pro opravdu kompaktní stroj lze osadit i mSATA disk nebo jiné mPCIe zařízení. Tohle je naprosto geniální věc, prvenství ale v tomto směru nesmíme upřít Gigabytu, ten umístil mSATA disk na své desky jako první. Asus toto řešení vylepšil o mPCIe slot s možností osazení WiFi nebo jiných modulů. Dále deska nabízí tlačítka na ovládání, měřící body napětí, podporu MultiGPU a další záležitosti, kterým se budeme věnovat v samostatné kapitole. za zmínku stojí také samozřejmě Thunderbolt port, OC key zařízení s novými funkcemi a měřáky pro teploměry Subzero Sense. Potěší speciální jumpery na vypínání PCI-E slotů, extra napájení pro 3,3 V a mnoho dalších vylepšení. Ta zásadní jsou následující:

  • Podpora dvou a čtyř grafik pro Multi-GPU. Pomocí PLX PCI-E 3.0 přepínače, ten umožňuje dodat do čtyř grafik dostatek PCI-E linek.
  • Osazení Thunderbolt portu. PCI-E linky lze od Thunderbolt "přesměrovat" do PCI-E x4 slotu, pokud TB nepoužíváte.
  • Vlastní generátor napětí 3,3 V pro grafické karty.
  • Možnost ovládat napájecí obvody čtyř grafik pomocí software, stačí připojit jen dva vodiče na grafickou kartu a desku.
  • Nové funkce OC Key: Monitoring zatížení procesoru, automatická aktivace bez nutnosti stisku tlačítka.
  • Hotwire pro ovládání napětí grafických karet.
  • SubZero Sense pro připojení teploměrů používaný u dusíku.
  • Patnáct měřících bodů napětí desky, starší modely umožňovaly měřit jen několik veličin.
  • Množství přednastavených OC profilů pamětí, a obecných profilů v BIOSu.
  • mPCI-E Combo karta: mSATA a MPCI-E porty, Bluetooth a WiFi.
  • Unikátní systém pamětí, T-Topologie.
  • BIOS FlashBack: update BIOSu bez procesoru, bez pamětí.
  • Paměti lze nastavit až na frekvenci 2800 MHz v základu bez taktování.
  • Až tři displeje najednou z integrovaného iGPU v procesoru.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama