Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc

Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc

Michal Šimonek

Michal Šimonek

12. 12. 2011 03:00 21

Seznam kapitol

1. Čipset Z68 v krátkém popisu 2. Představení Asus P8Z68-V PRO 3. Asus P8Z68 – BIOS UEFI 4. Asus P8Z68 – softwarová výbava a featury 5. Představení Gigabyte Z68XP-UD4  6. Gigabyte Z68XP-UD4 – klasický BIOS 7. Gigabyte Z68XP-UD4 – sw výbava a TouchBIOS 8. Představení Extreme series – Intel DZ68BC 9. Intel DZ68BC – BIOS
10. Intel DZ68BC – dodávaný software a utility 11. Představení MSI Z68A-GD65 g3 12. MSI Z68A-GD65 g3 – pohled do útrob UEFI 13. MSI Z68A-GD65 g3 – sw výbava a funkce 14. Testovací sestava a benchmarky 15. Přetaktování 16. Teploty a spotřeba 17. Závěrečné zhodnocení

V nedávné době jste si zde mohli přečíst test základních desek s čipsetem Intel Z68 a s cenou do 3000 Kč. Dnes budeme v testu tohoto čipsetu pokračovat a představíme si celkem čtyři kousky s cenou maximálně 5000 Kč. Tuto kategorii tvoří velmi solidní základní desky vyššího středního segmentu, které se již hodí i pro seriozní taktování.

Reklama

Dnes testovaný Cenový segment lehce nad 4000 Kč nabízí slušné portofilio základních desek. Kupující od něj čekají narozdíl od úplného lowendu vyšší kvalitu po všech stránkách. Jak tedy bude vypadat realita, se dozvíme v následujících kapitolách. Tentokrát se nám sešly netradičně čtyři motherboardy od společností Asus, Gigabyte, Intel a MSI. Za Asus se představí základní deska P8Z68-V PRO, Gigabyte zastoupí Z68XP-UD4, Intel přispěchal s novou DZ68BC z Extreme series a MSI zaslalo horkou novinku Z68A-GD65 g3.

Intel Z68 čipset

Je to více než tři čtvrtě roku, co byl s velkou (a zaslouženou) slávou vydán nový procesor Intel Sandy Bridge. Jeho masovější rozšíření brzdila z počátku čipsetová chyba se SATA řadiči u prvních základních desek P67 a H67. Intel však nadmíru rychle tuto chybku opravil a byla vydána nová revize základních desek. Od té doby uplynulo hodně vody a před pár měsíci přišel na svět čipset Z68.

Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Z68 čipset

V čem má být čipset Z68 průlomový? Dosavadní starší P67 nám umožňuje overclocking procesorů, a je tedy směřován více pro skupinu nadšenců. Zároveň však můžeme zapomenout na některé výhody architektury Sandy Bridge, mezi které patří například využití integrovaného grafického jádra při encodingu (Intel Quicksync). Tu zas naopak nabídne druhý čipset H67, který ale narozdíl od P67 neumožňuje overclokerské hrátky. Z68 Express je pak kombinací kladných vlastností čipsetu P67 a H67 dohromady. Umožňuje OC možnosti z P67 čipsetu a zároveň umí využívat integrované grafické jádro (výstupy na desce pro toto grafické jádro na základních deskách nejsou nutností a liší se model od modelu).

Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Nicméně k čipsetu Z68 je také vztažena další nová funkce. Ta je nazvána Intel Smart Response Technology. V praxi se jedná o využití ideálně malého SSD disku pro cacheování nejčastěji používaných aplikací z klasického pevného disku. Nenahradí to plnohodnotný 120GB SSD disk, na druhou stranu je to pro méně majetné skvělá možnost získat výhody SSD rychlosti i při použití minikapacitního SSD disku v kombinaci se stávajícím klasickým „pomalým“ HDD.

Asus, Gigabyte, Intel a MSI proti sobě – čtyři desky do 5 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

K další technologii patří i Lucid Virtu. Ta slouží k efektivnímu přepínání mezi integrovaným grafickým jádrem procesoru a mezi případnou dedikovanou grafikou. Existuje tzv. i-mode (zapojeno v integrovaném výstupu) a nebo d-mode (dedikovaný výstup). Znovu připomínám, ne všechny základní desky na trhu mohou nabídnout oba tyto módy Lucid Virtu. Vždy je však možno využít alespoň d-mode.

Veškeré ostatní náležitosti Z68 čipsetu jsou patrné ze schématu čipsetu v úvodu kapitoly. Pochopitelně dnes již všude dostupné USB 3.0 není nativní, ale zprostředkované přes externí chipy. To stejné lze říci i o případné podpoře PCIe 3.0, která se nyní objevuje v nových revizích u všech výrobců (1x 16 a 1x 8 linka). Nakonec bych snad ještě rád upozornil na digitální výstupy zprostředkované skrze PCH.Pozor si však dejte na maximální možné rozlišení 1920×1080 v případě využití DVI výstupu!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama