MSI 990FX-GD80 – dostupná deska pro fandy Bulldozeru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI 990FX-GD80 – dostupná deska pro fandy Bulldozeru

MSI 990FX-GD80 – dostupná deska pro fandy Bulldozeru

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 7. 2011 03:00 9

Seznam kapitol

1. Co přináší 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. MSI 990FXA-GD80 - BIOS 11. Přetaktování není... 12. Měření výkonu rozhraní 13. Hodnocení desky

Vlnu recenzí základních desek s čipsetem AMD 990FX zakončíme produktem od třetího největšího výrobce desek MSI. Její hlavní předností je zejména cena okolo 4000 Kč, za které nabízí opravdu solidní základ pro počítač s procesorem AMD FX. Ukážeme si, jak si deska stojí výbavou, taktováním a zpracováním vůči konkurenci.

Reklama
MSI 990FX-GD80 – dostupná deska pro fandy Bulldozeru
i Zdroj: PCTuning.cz

V minulých týdnech jsme vám představili dvě základní desky s čipovou sadou AMD 990FX určenou zejména novým procesorům AMD FX architektury Bulldozer. Pokud jste pozorně četli, jistě už víte, že nový čipset v podstatě nový není a jde stále o drobně přepracovanou sadu AMD 790FX včetně jižního můstku. Změnila se patice, jež má nyní černou barvu a větší otvory pro piny procesorů. Další viditelnou změnou je podpora SLI a rychlejší spojení s procesorem i jižním můstkem. Tím ale výčet skutečných novinek končí. Pokud se obáváte, že nadcházející procesory architektury Bulldozer budou ve starších deskách nějak výkonově strádat, tak tomu tak nebude.

Jedinou nevýhodou je nižší maximální frekvence HTT sběrnice mezi severním můstkem a procesorem. U starších desek s čipsetem AMD 890FX je oficiální maximum pouze 4 GT/s, u nové sady pak 5,2 GT/s. V praxi se ale tento rozdíl nikde neprojeví, i 4 GT/s jsou dostatečným spojením. U starších desek vás tedy může mrzet jedině absence podpory SLI a kvalitnějšího napájení procesoru. Pokud se ale podíváme na desky vyšší třídy se starším čipsetem, v ničem si nezadá s těmi novými. Ani tady nemusíte mít obavy. Co tedy vlastně nové desky nabídnou hlavně? Kromě zmíněného SLI zejména BIOS s plnou podporou procesorů AMD FX. Mám obavu, že starší desky i s oficiální podporou v BIOSu nebudou fungovat tak jako ty nové. Například taktování může být horší, napájení méně dimenzované.

Pokud tedy uvažujete o novém procesoru z produkce AMD, nad novou deskou uvažujte také. Není to bezpodmínečně nutné, zejména pokud nebudete taktovat. Pokud ale chcete využít potenciál nových procesorů zcela, kupte si i novou desku s čipsetem AMD 990FX. My vám dnes ukážeme další ze zajímavých alternativ. Hlavní výhodou právě modelu od MSI je hlavně cena. Za částku lehce nad 4000 Kč s DPH dostanete právě model 990FXA-GD80.

MSI 990FX-GD80 – dostupná deska pro fandy Bulldozeru
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudu vás mystifikovat, že jde o jedinečnou nabídku v této cenové hladině. Ostatní výrobci zde také nabízejí hodně, a v této relaci je hodně těsno. Hlavně Gigabyte se svou GA-990FXA-UD3 za 2900 Kč s DPH bude dělat ostatním výrobcům starosti. Jde totiž o jen o kousek méně vybavenou desku než ty dražší, její cena je ale bezkonkurenční. Rovnat se s ní cenou může snad jen MSI 990FXA-GD65 za 3200 Kč s DPH nebo Gigabyte GA-990FXA-UD5 za 3900 Kč.

Námi testovaná deska od MSI je o kousek dražší než všechny jmenované. Pokud se podíváme na desky s čipsetem AMD 990X, který není o mnoho ochuzen vůči vyššímu, je nabídka ještě kritičtější: Asus i Gigabyte zde nabízí solidní modely za 2300 Kč, respektive 3200 Kč za Asus M5A99X EVO. Tím vším naznačuji, že u desek určených pro AMD FX je hodně velká konkurence a od částky 2000 Kč do +/- 4000 Kč najdeme v obchodech sedm modelů různých výrobců. Výběr tedy nebude jednoduchý. Snad vám pomůže naše srovnání, prozatím tří testovaných desek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama