Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září

Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 6. 2011 03:00 26

Seznam kapitol

1. Co přináší? 2. Slajdy 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. SLI na platformě AMD 12. Měření výkonu rozhraní 13. Hodnocení desky

Před pár dny uvedlo AMD v tichosti novou řadu čipových sad pro rok 2011. Uvedení se obešlo bez velkých gest a oslav, čipsety totiž zatím postrádají nové procesory. Ty se dostanou na trh až za dva nebo tři měsíce. Paradoxní? Trošičku... Pojďme se zatím podívat, co nám AMD přichystalo a na co se můžeme těšit. Tedy – jestli je vůbec na co.

Reklama
Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září
i Zdroj: PCTuning.cz

Člověk míní, okolnosti mění. Na úvod jsem použil parafrázi známého pořekadla, které se nám do této situace pěkně hodí. Na procesory AMD FX architektury Bulldozer čekáme už roku 2007, kdy jsem o nich oficiálně slyšeli poprvé. Uvedení mělo proběhnout původně v roce 2009 jako soupeř pro Intel Nehalem. Tehdy by to byla velká bomba a Intel by se nestačil divit. AMD ale návrh od té doby ještě několikrát změnilo a finální verze, která se za pár týdnů dostane na trh, má s původním řešením už jen několik společných znaků. I tak, pokud někdo tvrdí, že mají procesory dva roky zpoždění, má v podstatě pravdu. AMD je skutečně chtělo uvést už v roce 2009 a jsou o tom důkazy.

Smůla se ale novince na paty lepí dále. Původně jste dnes měli číst plnohodnotnou recenzi procesoru AMD FX-81130P osazeném v nové desce s čipsetem AMD 990FX. Výrobce ale z původního kalendáře akcí dodržel jen nějaké. Na začátku měsíce na Computexu měly být uvedeny základní desky s novými čipsety série-9. To se stalo. O dva týdny později měla být představena série procesorů FX jako logo a hned pár dní na to recenze.
 

První část proběhla a tady je i oficiální stránka o AMD FX. Druhá část, uvedení procesorů na trh, se ale posunula minimálně o tři měsíce. Zatím se hovoří o měsíci září pro serverové procesory a o říjnu pro desktopové počítače (může se ještě pětkrát změnit). K posunu došlo také u mainstreamového APU rodiny LLano, jež bude uvedené do desktopu už za týden. Původně to mělo být dříve (úplně původně už vloni). To nás ale dnes nezajímá, čas pro tuto novinku přijde později.

Proč se uvedení AMD FX posunulo? Kolem pravého důvodu odsunutí je mnoho spekulací. Pravdou je, že první prodejní série v revizi B1 je hotová a byla k dispozici pro uvedení v červnu. Nejvyšší model (FX-8110) ale svým výkonem nepřesvědčil a AMD muselo nasadit plán „B“. Urychlit uvedení modelu FX-8130P, který měl být uveden až mnohem později. Jelikož by uvedení s pomalejší verzí nedělalo marketingu dobře, AMD se rozhodlo počkat s uvedením až bude dostupný výše taktovaný model. To je vše. V září / říjnu bude uveden nejvyšší model, jenž bude nahrazen až příští rok, a který měl být podle původních plánů uveden až někdy před Vánoci s lepším „siliiconem“.

Zde pak nastalo velké dilema a také rozčarování u výrobců desek. Oni svou část slibu dodrželi a na trh uvedli spoustu desek s novými čipsety. Odložení uvedení procesorů je ale dostalo do špatné situace, jsou desky a nejsou nová CPU. Co teď? Mnozí recenzenti čekají s testy desek až na nová CPU, jelikož staré čipy už se jim testovat nechce, museli by pak s AMD FX testovat znovu. Dokonce ani největší jména v IT novinařině (Anandtech a další) nový čipset dosud neotestovala, v podstatě není ani důvod. Proti předchozím sadám AMD 800 se nezměnilo v podstatě nic a testy Phenomů II jsou už pasé. My jsem původně také chtěli s testem počkat, nakonec ale nepočkáme.

Jelikož máme k dispozici předprodukční procesor AMD FX v plně funkční revizi, proběhnou zásadní zkoušky funkčnosti desek s ním. Vzhledem k NDA vám neukážeme žádná čísla výkonu a další klíčové parametry, ale spoustu informací relevantních nové generaci CPU vám ukázat můžeme. Přetaktování a měření výkonu tentokrát zcela vynecháme a vrátíme se k němu až s finálními procesory po skončení NDA.
 

Co vás tedy v recenzi čeká? Podíváme se na nový čipset, srovnáme jej se staršími sadami. Pak si prohlédneme všechny tři desky (v každém testu jednu), prověříme napájení pod osciloskopem a uděláme nějaký předběžný závěr. Začněme tedy pohledem na čipset řady „9“.

Čipset AMD 990FX

Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste si mysleli, že je nový čipset nový, tak tomu tak není. Jde v podstatě o zcela identické čipy, jako tomu bylo od dob AMD 790FX (tedy v případě severního můstku). Čip je stále vyráběn 65nm výrobou a uvnitř je stále stejný už několik let. Ono ani není výrazných změn potřeba. Původně se myslelo, že v procesorech AMD FX bude i severní můstek a celá koncepce se změní, AMD ale nakonec couvlo z tohoto radikálního řešení v zájmu zpětné kompatibility, což je jejich krédo už mnoho let zpět. Na zpětné kompatibilitě AMD záleží, Intel ji moc neřeší. Pokud se podíváte na fotografii čipu architektury Bulldozer, najdete v něm náznaky PCI-E rozhraní. Na stávajících deskách a čipech je ale vypnuté.

Pokud srovnáme AMD 890FX a 990FX změn je jen málo, tedy vlastně téměř žádné. Severní můstek zůstal naprosto stejný, s procesorem ale může nyní komunikovat až rychlostí 6,4 GT/s, což je ale naprosté maximum. AMD FX komunikuje rychlostí 5,2 GT/s což je proti 4,0 GT/s u Phenomů II výrazný nárůst propustnosti, prakticky ale nijaký výkonový posun nepřináší. Počet PCI-E linek je vyšší, dva kanály lze rozdělit na 2×16 linek nebo 4×8 linek. Navíc přibyly dvě PCI-E linky pro další zařízení, je jich nyní osm místo šesti.

Také jižní můstek je stejný jako ten minulý, došlo ale k některým dílčím vylepšením. Přibyl RAID 5 režim a zvýšila se kompatibilita s SSD disky s podporou funkce TRIM. Jižní a severní můstek spolu nyní komunikují dvojnásobnou rychlostí, to jest 4 GB/s. Stejnou rychlostí ale komunikují i u starší sady, dvojnásobná rychlost je vtažena k čipsetům řady AMD 700. Pro zmapování všech vylepšení se podívejme na několik slajdů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama