Gigabyte GA-X58A-OC – oranžový ďábel jen pro taktování
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GA-X58A-OC – oranžový ďábel jen pro taktování

Gigabyte GA-X58A-OC – oranžový ďábel jen pro taktování

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 5. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Zrozena pro extrém... 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis)
9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Domácí přetaktování 12. Extrémní přetaktování 13. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 14. Srovnání s konkurenčními deskami 15. Hodnocení

Dnešní recenze už zcela finálně uzavře éru platformy Core i7-900 a čipsetu X58 Express. Tohle je ta úplně poslední deska určená pro patici LGA 1366, která se dostane na trh. Byla navíc vytvořena taktovači pro taktovače, takže jsme si vyzkoušeli extrémní taktování. A zcela poprvé vám ukážeme vlastní průběhy z osciloskopu.

Reklama
Gigabyte GA-X58A-OC – oranžový ďábel jen pro taktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešním článkem uzavřeme trojici recenzí základních desek s čipsetem X58 Express, který jsem u testu desky Asus uvedl jako poslední odpočítávání před odchodem této platformy do důchodu.


Prakticky to sice nastane až za půl roku, z pohledu atraktivity a investice do této platformy to ale už platí řadu měsíců. Jistě budete souhlasit s tím, že platforma LGA 1155 a Sandy Bridge je dnes zkrátka lepší volbou pro domácí, resp. herní počítač. Nevýhod má 1155 mnoho, výhodou budiž cena a excelentní možnosti taktování. Nebudu zde rozebírat, v čem je X58 Express stále lepší, to jsem udělal v předchozí recenzi a tam si to můžete přečíst. Zde jen to nejdůležitější.

X58 Express je pro taktovače a tvůrce světových rekordů stále jedinou možnou platformou. Nabízí dostatek PCI-E linek pro Multi-GPU řešení, také 32nm procesory s jádrem Gulftown (zejména Core i7-990X) se vyrovnají v taktování i možnostech Sandy Bridge. Navíc zde odpadá omezení taktování sběrnicí a maximálním násobičem, co si budeme líčit, Sandy Bridge je pro extrémní taktování úplně na nic. Core i7-900 v tomto směru nemůže nic ohrozit. Skomírající tvoření rekordů dostalo v posledních měsících novou krev do žil společně s Core i7-990X a speciálními edicemi GeForce GTX 580, jako nejvýkonnější grafiky s jedním GPU na trhu. S rekordy se v poslední době doslova „roztrhl pytel“, každý drtí pod dusíkem GeForce GTX 580 Lightning od MSI, DirectCu II od Asus a rekordy padají a padají. Tento trend vydrží až do konce roku, kdy bude uvedena nástupnická platforma v High-endu (LGA 2011). A aby si měli taktovači s čím hrát, uvedl Asus svou desku Rampage III Black Edition. S odpovědí také přispěchal největší konkurent Gigabyte a uvádí ojedinělou základní desku určenou jen pro taktování, což označuje i modelové jméno desky „OC“.

Když se Gigabyte vloni pokusil uvést desku pro největší nadšence a taktovače, bylo to spíše zklamání. Nejdražší deska všech dob (Gigabyte GA-X58A-UD9) zkrátka neuspěla ani mezi hráči a mezi taktovači tuplem ne, jelikož šlo o limitovanou edici. Vyrobilo se pár kusů, které si našly majitele a na desku se pomalu zapomnělo. Deska byla drahá, pro extrémní taktování nepřinášela téměř nic, většina lidí raději sáhla po konkurenčních produktech. To se samozřejmě výrobci nelíbilo, a pokusil se svou reputaci mezi taktovači napravit. Mnoho lidí to neví, ale Gigabyte rozeslal vloni jakýsi dotazník, kde recenzenti a taktovači připomínkovali desky a featury, jež se jim nelíbí, nebo by se jim naopak na deskách líbily. Z těchto podnětů zcela jistě vznikla (nejen) tato oranžová deska. Dalším důvodem je pak nutnost se zbavit čipsetů současného high-endu, Intel bude totiž každým dnem posílat už high-end budoucí.

Pozdě, ale přeci

Gigabyte GA-X58A-OC – oranžový ďábel jen pro taktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem řekl, tahle deska je jakýmsi reparátem prvního pokusu udělat spíše taktovačskou desku (UD9). Dvorní taktovač HiCookie se mohl krapet rozmáchnout a dostal volnější ruku k vytvoření desky, která se přiblíží taktovačům a nadšencům více než starší model. Tohle je deska, kterou navrhl taktovač pro taktovače a mnoho věcí muselo ustoupit právě snazšímu taktování než například výbavě. I tak jde vždy o peníze, a na desce najdeme spoustu chyb a nedostatků (později uvidíte). Také striktní taktovací design musel ustoupit nějakým kompromisům, jako je USB 3.0, SATA 6G, 7.1 zvuk a podobně. To kdyby si koupil desku i „běžný“ uživatel a stěžoval si na výbavu.

Už s prvním obrázkem této desky se na webech o taktování rozpoutala zuřivá debata, zdali koupit nebo nekoupit. Racionálně smýšlející jedinci argumentují, že přichází pozdě a nepřináší nic navíc, co bychom tu už neměli. Druhé hlasy naopak nabádají ke koupi a podpoření výrobce a komunity. Výrobce, jež uvádí desku jen pro taktování, na ní zákonitě prodělá a těžko se její vývoj zaplatí. Proto Massman na svém webu nabádá ke koupení a podpoře výrobce, což možná přinese podobné desky i do budoucna. To si ale každý musí rozhodnout sám.

Pokud se oprostíme od všech logických argumentů, že deska přichází pozdě a nástupce je skoro za dveřmi, má tato deska smysl a vyplatí se o ni ještě uvažovat proto, co nabízí? Jistě ano, vaše současné Core i7-900 vám totiž může složit déle než půl roku, je nutné si uvědomit, že LGA 2011 bude v čas uvedení pekelně drahou platformou a počkat několik týdnů / měsíců na odladění chyb (vzpomeňme na čipset Sandy Bridge) a hlavně na pokles prémiových startovních cen se vyplatí. Také výkonem váš současný procesor bude stačit na vše klidně i rok nebo dva. Myslím si, že nejdůležitějším argumentem zde bude cena. Původně měla tato deska stát kolem 5000 Kč s DPH v přepočtu, což by bylo naprosto skvělé a myslím, že za tuhle cenu by se jich prodaly mraky. Bohužel nakonec to vypadá na cenovku kolem 8000 Kč s DPH, což je hodně a prodeje desky i v cizině tato částka zabije. Jaká nakonec cena bude ale ještě nevíme, oficiálně oznámena nebyla. Jelikož nás čeká opravdu dlouhá recenze, nebude déle úvod protahovat, podívejme se na testovací systém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama