Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 4. 2011 00:00 19

Seznam kapitol

1. Sen každého hráče a nadšence 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky a čipů
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 12. Thunderbolt karta – LAN a zvuk 13. Hodnocení

V testu si představíme jednu z posledních desek s X58 Express. I když se éra této úspěšné řady blíží ke konci, uvedl pro ni Asus svou nejlepší desku. Perfektní zpracování, výbava pro taktování, neskutečný BIOS, extra zvuková a síťová karta a mnoho dalšího dělá z této desky něco, na co se prostě musíte podívat – alespoň v recenzi.

Reklama
Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

„A jdeme do finále“ – začínat recenzi touto historickou hláškou z televizního kaberetu je sice zvláštní, ovšem je na ní mnoho pravdivého. Platforma X58 Express se s námi pomalu a jistě loučí a nás čeká rozloučení s touto modelovou řadou. Rozloučíme se ale důstojně, dvěma recenzemi těch nejnabušenějších desek pro procesory do patice LGA 1366. Jako první si představíme produkt Asus a jeho model Rampage III Black Edition,o kterém hned v úvodu musím říci, že je to deska snů a kdybych ještě uvažoval o nákupu této platformy, stala by se jednou z jasných favoritů. Tato deska disponuje tak luxusním BIOSem a dalšími vychytávkami, jímž se může rovnat snad jediná – ta, kterou vám představíme příští týden. Ano, druhou a poslední X58 Express deskou v našich recenzích bude Gigabyte a jeho nejvyšší model z řady G1-Killer.

Podívejme se v útržcích na celou éru Core i7-900 a desky s čipsetem X58 Express. Uvedení proběhlo v listopadu roku 2008, králem výkonu je tedy dlouhé dva roky a kousek. Ani za takovou dobu nenašla konkurence na výkon těchto CPU odpověď a stále je se svým výkonem v závěsu. Paradoxně si největší konkurenci natropil sám výrobce, když Sandy Bridge je dnes mnohem zajímavější volbou než ohromná CPU do patice LGA 1366. I tak si ale tato platforma své kupce stále nachází. Nový procesor Core i7-990X je toho důkazem. S novou architekturou Bulldozer pravděpodobně díru do světa AMD neudělá, jak naznačil náš průvodce architekturou, dojde spíše jen ke srovnání výkonu s čipy architektury Nehalem a možná Gulftown, ovšem ne ve všech aplikacích. Na opravdu ohromný procesor do patice LGA 2011 to ale zdaleka stačit nebude. Intel jako první uvede osmijádro a později i desetijádro s gigantickou cache a výkonem. Zpět ale k patici LGA 1366.

Za její působení na trhu jsme vám přinesli osm recenzí různých modelů procesorů a představili jsme vám čtrnáct základních desek v různých cenových hladinách. Také jsme se zabývali přetaktováním v několika článcích a samozřejmě jsme taktovali i pod kapalným dusíkem. I když se trh stále mění, jde o jedinou platformu, kde je možné provozovat všechny Multi-GPU řešení s maximálním počtem PCI-E linek bez různých „šílených“ kaskád PCI-E přepínačů. Také propustnost pamětí a procesorový výkon nových šestijader nemá konkurenci na žádné jiné platformě. Vše je ale vykoupené cenou, jež je v tomto případě zkrátka prémiová. Velice důležitým faktorem je také spolehlivost, která je zde příkladná. Já ve svém herním PC provozuji už od začátku desku EVGA Classified a od první montáže jsem na počítač nemusel sáhnout, změnil jsem pouze procesory. Jinak deska drží ve skříni už téměř dva roky bez jediného náznaku nestability nebo možných problémů. Majitelé X58 Express tedy jistě musejí být se svou investicí spokojení, jde o velice podařenou platformu.

Poslední mohykán

Asus Rampage III Black Edition – bez nadsázky lahůdka
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil, jde o jednu ze dvou posledních desek pro čipy do LGA 1366. Asus vydává tuto desku jako přímého soupeře desce Assassin G1 od Gigabyte, kterou si představíme příští týden. Nebudeme si nalhávat, že načasování uvedení není nejlepší. Oba výrobci desky představili na CES 2011 a na trh se dostávají v těchto dnech. Je to už ale pozdě. Za pár měsíců pravděpodobně Intel uvede nástupce v high-endu a celá tato platforma se odebere do pomyslného důchodu, a nebo se pravděpodobněji stane po zlevnění dobrým upgradem pro starší počítače. Podle současné penetrace LGA 775 a starších patic je zřejmé, že LGA 1366 s námi pobude hodně dlouho a budeme se s touto platformou ještě řadu měsíců a let setkávat všude.

Než se tedy posuneme dále k představení desky, shrňme základní data. Asus vyrobil poslední desku pro tuto platformu jako poctu a splněný sen všech hráčů. Vybavil ji opravdu královsky, ale musí mu být jasné, že jich prodá jen hodně málo. Jde o desku za „desítku“, tedy o hodně drahý produkt jen pro notorické utráceče, kteří si s ní pořídí i Core i7-990X. Současným majitelům X58 Express nepřinese tato deska téměř nic, proč by měli uvažovat nad upgradem. Mně osobně se deska líbí hlavně z důvodu klasického ATX rozměru, jelikož dnešní trend XL-ATX desek mne jako recenzenta děsí, nevejdou se mi totiž do testovací skříně. Co všechno tedy deska nabízí, se podívejme dále v recenzi...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama