Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal

Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 3. 2011 08:00 10

Seznam kapitol

1. Opravdu „brutální“ deska 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Klíčové vlastnosti 5. Specifikace, software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Extrémní taktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Hydra Multi-GPU 14. Hodnocení

Nástup procesorů Sandy Bridge krapet zpomalil problém s čipsetem, soukolí se ale opět rozjíždí naplno. Velcí výrobci právě začali dodávat na sklady desky označené "B3" a pořízení této platformy nic nebrání. My si dnes představíme zaručeně nejnabušenější základní desku s paticí LGA 1155, monstrózní model od MSI s dosud neviděnými novinkami.

Reklama
Extrémní základ pro Sandy Bridge – MSI Big Bang Marshal
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel uvedl procesory Sandy Bridge už před dvěma měsíci, jejich masivní nástup ale zbrzdila závažná chyba PCH čipu. Ta spočívala v postupné degradaci výkonu SATA 3G portů až k možnému kompletnímu zničení jak portu, tak třeba i připojeného disku. Intel byl na chybu upozorněn a zareagoval celkem svižně, všechny starší desky ze skladů šly na opravu rovnou, ty od zákazníků se tam dostávají postupně. Velká většina starších desek bude pouze opravena, přičemž výměna čipu na desce je banální operace, jež se provádí dokonce i na našem území (pro některé výrobce desek).

Takto opravené desky budou polepeny štítkem "B3" a půjdou zpět do prodeje. Všechny nové ale budou mít novou revizi už vytištěnou přímo na PCB. Tím chci hlavně říci, že desky a jejich funkce (vlastnosti) se díky označení "B3" nijak nezmění. Jde o naprosto shodné součástky, BIOS, prvky a rozložení komponent. Vyměněn byl pouze a jen čip PCH. Tímto se dostávám k meritu věci, a tím je fakt, že dnes testuji ještě původní desku a nikoliv verzi "B3". Na výsledky ale nová revize nebude mít vliv, použil jsem k testu SATA 6G porty.

Jelikož jde o hodně žhavou novinku, jež nebyla testována na mnoha webech, nezbývalo než si půjčit právě onu starší revizi. Lokální zastoupení výrobce ostatně ani "B3" desku tohoto modelu nemá, objeví se až za několik týdnů. Původně jsem si myslel, že to bude právě ona novější revize, nakonec nebyla. Pro účely naší recenze to ale nevadí, pokud použijeme jiné SATA porty, není se čeho bát. To co nám deska ukáže v ohledu přetaktování, výkonu a svých možnostech, lze v plném rozsahu čekat i od její "B3" nástupkyně. Včetně BIOSu, jež je pro obě verze stejný.

Vymakaná deska

Jelikož jsem si už několik měsíců s žádnou novou základní deskou nehrál a platformu LGA 1155 nijak extrémně neznám, nezbývalo než se do testu vrhnout naplno. Hned v úvodu musím říci, že tato deska je opravdový skvost. Provedení a výbava mne doslova "usadila". Už dlouho jsem neviděl produkt takhle nabušený zajímavými novinkami pro přetaktování, hrátky a ladění.

Dosud žádný výrobce na svou sériovou desku neumístil do napájecích obvodů místo pevných rezistorů proměnné trimry, jimiž si profi uživatel může sám zvyšovat nebo snižovat napětí a další veličiny. Mezi další lahůdky patří jumpery pro zvyšování napětí, měřící body, vypínání PCI-E slotů, Multi-GPU systém Hydra, dva BIOSy, nový UEFI BIOS, extrémní napájecí kaskáda všech komponent desky, deset USB 3.0 portů a mnoho dalšího. Tahle deska je splněným snem každého nadšence i po stránce příslušenství a počtu PCI-E slotů. Viděl jsem už desítky desek pro přetaktovače, ale tato jednoznačně patří do první trojice těch nejlepších. Pojďme se na ni podívat...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama