MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci

MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 2. 2010 03:00 16

Seznam kapitol

1. MSI se nebojí experimentovat 2. Testovací sestava 3. MSI "Big Bang" Fuzion - Představení 4. MSI "Big Bang" Fuzion - Vlastnosti (slajdy) 5. MSI "Big Bang" Fuzion - Specifikace, software 6. MSI "Big Bang" Fuzion - bližší pohled 7. MSI "Big Bang" Fuzion - BIOS
8. MSI "Big Bang" Fuzion - Přetaktování a OC Genie 9. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 10. Lucid Hydra - princip, vlastnosti, řešení 11. Lucid Hydra v systému, omezení a podmínky 12. Lucid Hydra - praktické testy 13. Hodnocení

Po mnohých odkladech máme konečně možnost si otestovat základní desku osazenou "bájným" čipem Lucid Hydra 200. Exkluzivní součástky, možnosti přetaktování a osazený Multi-GPU čip dělají z této desky opravdový skvost mezi současným hardwarem. Naplní Hydra 200 očekávání a je už nyní plně použitelná?

Reklama

Jak už jsem vám řekl v článku před koncem roku, kde jsem se zabýval předpověďmi na letošní rok, na trhu se základními deskami nás toho letos mnoho nečeká. Žádný čipset u Intelu se neobjeví, pouze AMD nás potěší novinkou řady AMD 800. Výrobci tedy budou šperkovat desky se stávajícími čipsety, a nám nezbývá než si tyto vymazlené kousky představit. Dnešní seriál začneme luxusem od MSI, pak postoupíme k Asus Maximus III Extreme a nakonec nás čekají dvě exklusivní desky od EVGA. Podívejme se tedy na MSI Big Bang Fuzion ..

Jak šel čas s Hydrou

Když se před více než dvěma roky objevily první specifikace a předpokládané schopnosti čipu Lucid Hydra, vyvolali celkem oprávněně vlnu nadšení. Už tehdy mi ale schopnosti připadaly hodně odvážné, a věděl jsem, že vytvořit něco takového by stálo neskutečné množství peněz a práce. Společnost Lucid ale takové zázemí nemá, od výsledku by tedy zázrak čekal jen naivka. Když si vzpomenu jak se na českém webu objevovaly hlášky typu "SLI a CrossFire je mrtvé, zastoupí jej Hydra", musím se jim dnes smát ještě více než tehdy, v čas jejich uveřejnění.

  MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Od té doby se ale stalo mnohé, od prvního prototypu Hydra 100 jsme se dostali k finální verzi Hydra 200 osazené na dnes testované desce. O teoretických schopnostech, řešení a specifikacích si povíme až v samostatné kapitole, zde jen krátce a obecněji. Zhruba loni v létě se totiž objevila fotografie desky od MSI, která skrývala pod chladičem cosi co vypadalo jako čip Hydra. V tu dobu ale na webu výrobce (Lucid) o žádném čipu Hydra 200 nebyla ani zmínka. Informovanějším ale bylo ihned jasné, že Hydra 100 to být nemůže. Definitivní odpověď nám dala poté akce Intelu, kde bylo toto řešení k vidění funkční. Deska byla osazena novou verzí Hydra 200 a v některých situacích řešení skutečně fungovalo.

Tehdy došlo ke dvou věcem, uvedení desky (tehdy ještě pod názvem MSI Big Bang) bylo odloženo kvůli problémům s drivery a rozšířila se také fáma, že na tom má podíl společnost NVIDIA jež blokuje SLI na této desce. I když tehdy NVIDIA víceméně prokázala, že záměrně SLI neblokuje, dodnes ho deska neumí a místo ní uvedl výrobce druhou z řady Big Bang s čipem nForce 200 a podporou Tri-SLI, což mi přijde jako hodně podezřelé řešení situace. Stačilo přeci povolit SLI na desce s čipem Hydra a vývoj a výroba druhé desky nemusela navíc nic stát. No stalo se, a na trhu dnes máme dvě desky řady Big Bang, povíme si o nich právě teď.

Desky Big Bang

Nejvyšší řadou desek MSI byla u řady posledních modelů řada xx-GD80 (xx-GD85). Jelikož čísla v názvu nejsou dosti důrazná a neříkají o produktu běžnému zákazníkovi mnoho, budou nově nejvyšší modely pojmenovány konkrétními názvy. Nejvyšší řada toho nejlepšího se nazývá Big Bang. Jde o maximalistické produkty pro nejnáročnější hráče, taktovače a majetné "power-usery". Pokud bychom chtěli srovnávat s konkurencí, jde o jakýsi ekvivalent desek Asus R.O.G. nebo řady Classified od EVGA. Nic dalšího se jim si ve výbavě nemůže rovnat, nabídka Gigabyte v tomto segmentu trhu není, a třeba DFI už nemá co nabídnout několik let.

V tento okamžik jsou v nejvyšší třídě Big Bang dva produkty a čeká se i model s paticí LGA 1366 (Big Bang XPower). Prvním byla deska Trinergy osazená můstkem nForce 200 s podporou Tri-SLI. Druhou je dlouho odkládaný model Fuzion s podporou Multi-GPU řešení skrze čip Hydra 200. Tady je nutné se pozastavit nad odvahou výrobce, takový produkt vůbec uvést a věnovat do jeho vývoje spoustu peněz s nejistým výsledkem. Znovu se tím dostáváme k otázce, zdali mají takové "raritní" produkty na trhu. Vzpomeňme na Asus Mars, EVGA GeForce GTX 275 CO-OP a další "hračky", jež mnohým připadají skoro jako nesmysly. Připomínám, že právě tohle ale dělá IT trh svěží a stále se posunující kupředu, v záplavě stejných produktů by brzy nastal stereotyp a nuda. Výrobci MSI tedy skládám poklonu, za odvahu přinést na trh řešení s čipem Hydra, i když je výsledek nejistý a obchodní úspěch také.

  MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

I když deska MSI Fuzion byla oficiálně uvedena už v lednu během veletrhu CES, stále ji nikde není možné sehnat a koupit. Výrobce jakoby záměrně vyčkával na odladění ovladačů od Lucid, aby na trh vypustil už alespoň trochu funkční řešení. Desku můžeme najít v amerických obchodech, v Evropě k dostání není. Také cena je doslova astronomická, u nás by se měla deska prodávat za 8500 Kč s DPH, což je doslova ranec. Jak se k desce postaví obchodníci a nastaví českou cenu nevím, ale levnější to určitě nebude. My testujeme plné prodejní balení ve finální podobě, kdy bude deska s sehnání v prodejní síti ale nevím.

S naším testem je také spojena jistá exklusivita, protože desku zatím na celém světě testovalo jen několik magazínů (dosud zveřejněny čtyři recenze). Ve střední a východní Evropě jsem stoprocentně první. Proti předchozím testům bude ten náš ale krapet zajímavější, testujeme totiž s poslední verzí ovladačů Lucid. Ve starších recenzích se objevila verze driverů 1.3 nebo starší. My máme k dispozici verzi 1.4. O aktuálním stavu řešení s čipem Hydra vám tedy přinášíme nejaktuálnější informace. Recenze je dlouhá, nabitá informacemi, nebudu úvod protahovat, podívejme se dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama