High-End s P55 Express - Maximus III a Sabertooth 55i
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek High-End s P55 Express - Maximus III a Sabertooth 55i

High-End s P55 Express - Maximus III a Sabertooth 55i

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 10. 2009 03:00 17

Seznam kapitol

1. Dvě desky jednou ranou .. 2. Testovací sestava 3. Maximus III Formula - představení 4. Vlastnosti, specifikace, software 5. Maximus III Formula - bližší pohled 6. Maximus III Formula - BIOS 7. SABERTOOTH 55i - představení
8. Vlastnosti, specifikace, software 9. SABERTOOTH 55i - bližší pohled 10. SABERTOOTH 55i - BIOS 11. Přetaktování 12. Měření výkonu 13. Hodnocení a závěr

Dnes pokračujeme v sérii testů desek s P55 Express, a to hned dvěma opravdovými lahůdkami z produkce Asus. Podíváme se na dva nejvyšší modely, určené největším nadšencům jež nehledí příliš na cenu, ale spíše na možnosti a vyžadují to nejlepší. V hutné recenzi si představíme High-End modely série ROG a nové řady TUF.

Reklama

Když jsme před časem testovali první "várku" desek s čipsetem P55 Express, jednalo se o nejvyšší modely třech hlavních výrobců. I když si několik čtenářů stěžovalo, že testujeme drahé desky pro pár vyvolených, dnes se budeme opět pohybovat ve vodách High-Endu. Na levné desky dojde řada už hned v příštím testu trojice desek do 3000 Kč. A tím také systematické testování P55 Express desek na dlouho opustíme. Dovolte mi na úvod ještě malou úvahu nad testem drahých desek a různých hardwarových zvláštností, které si v ČR většinou koupí málokdo.

Ano, je pravda, že desky a grafiky za pár tisíc se těší největšímu zájmu Vás čtenářů, vzhledem k majoritní věkové skupině, která HW magazíny v ČR čte. Pokud bychom se ale zaměřili právě na ty laciné věci a testovaly jen je, možná bychom některým z vás polichotili a schválili vaší koupi ale byla by to neskutečná nuda. Právě takovéhle vymazlené produkty, jako jsou dnes testované desky nebo třeba grafika Asus Mars, jsou právě tím svěžím větrem v nudné hromadě stejných produktů za "pár korun", kde se šetřilo kde mohlo.

Je jisté, že téměř nikdo z vás si předražené věci z High-Endu nekoupí, to ale není v rozhodování výrobců priorita. Jak jste si jistě všimli, už řadu let výrobci takové produkty uvádějí, a nevypadá to, že se s tím chtěli přestat. Zkrátka kupců High-Endu je stále hodně, a výrobcům se vývoj těchto "hraček" stále vyplácí. Pokud to tak nebude, budeme mít na trhu uniformní zástup desek za 2500 Kč s DPH, které se budou lišit jen logem na krabici. Já osobně tedy spíše výrobcům za uvádění podobných věcí děkuji, posouvají to toto odvětví kupředu a je stále o čem psát.

Zde je nutné si uvědomit, že právě tyhle věci s vyšší přidanou hodnotou táhnou celý IT trh kupředu, a jejich prodej umožní výrobci přijít také s levnou deskou, na které tolik nevydělá. Připomínky typu "už mě nebavíte, testujete jen drahé desky" jsou tedy zcela scestné. U nás se proto budete vždy primárně setkávat s testem zajímavého hardware, ne levných věcí pro masy. Takových testů je na webu spousta. My se vždy snažíme najít zajímavá témata, trochu jiný pohled a podobně. Ne jen strojově testovat, to co kdo pošle, ale skutečně si vybírat. To byla filozofie testů na PCT a bude i nadále. Mnoho čtenářů si také recenze různých hardwarových lahůdek přečte už jen kvůli obecnému přehledu a ze zajímavosti, ne že by si je hned běželi koupit. My se snažíme přinést vyváženou porci pro obě skupiny, tedy i levné P55 Express desky brzy budou, stejně jako testy zvláštních desek jež jsou něčím výjimečné (MSI Big Bang, EVGA P55 FTW). Dnes to ale ještě levné desky nebudou, dnes si pochutnáme na lahůdkách, dortících z nejvyššího segmentu trhu.

High-End s P55 Express - Maximus III a Sabertooth 55i
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom využili maximálně prostor, a jelikož máme mnoho dalších článků v přípravě, nebudu každou z této dvojice desek testovat v samostatné recenzi ale společně. Ušetřím tím místo pro další článek a čtenáři najdou dva nejvyšší modely srovnané pěkně proti sobě "in natura". Nevýhodou budiž pouze delší a hutnější test. Budete se muset prokousat dvojnásobným počtem textu, obrázků a informací. Myslím ale, že to nebude na škodu a dvě desky v jednom testu nejsou zase tolik.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama