Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD

Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 7. 2009 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod ... 2. Testovací sestava 3. Asus Crosshair III Formula - Balení 4. Asus Crosshair III Formula - Specifikace
5. Asus Crosshair III Formula - bližší pohled 6. BIOS 7. Přetaktování a výkon 8. Závěr a hodnocení

Po nespočtu testů desek platformy Intel se dnes podíváme na jeden vymazlený kousek pro AMD procesory. S příchodem nejvyšším modelů Phenomů II se vysoký herní výkon vrátil i do zeleného tábora a Asus uvádí desku ze série R.O.G. Vysoké možnosti taktování, výkon a speciální funkce dělají z této desky favorita s paticí AM3.

Reklama
Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace na trhu základních desek je již řadu měsíců v rukou několika výrobců, kteří diktují trendy a pravidla produkce základních desek. Konkurence se nám totiž "smrskla" pouze na tři hlavní výrobce, a vybírat solidní desky lze pouze z jejich nabídky. Pokud se například podíváme na nabídku AM3 desek s čipsetem AMD RD790 FX, vyskočí na nás pouze několik desek od MSI, Asus a Gigabyte s cenou kolem 4000 Kč a víc. Nic jiného zkrátka na trhu není, to by ani snad nevadilo, ovšem modelů na výběr není mnoho. Kromě MSI, mají další dva výrobci pouze jedinou desku v nabídce. Pokud do výběru zahrneme všechny čipsety s AM3 a DDR3, je dnes na trhu kolem deseti desek, ty lepší začínají s cenou kolem 3000 Kč a výše. Teď se tedy nabízí otázka, je to málo nebo dost?

Já myslím, že nabídka desek je slušná. Problém je v ceně a možnostech desek. Nejlepší modely stojí téměř stejně, a je jedno od jakého výrobce, k tomu žádná z desek se ničím výrazně od ostatních neodlišuje. Do této celkem nudné nabídky, se rozhodl vnést trochu rozruchu právě nyní Asus. Proč uvádět nabušené desky jen pro Intel? Vyrobíme jednu i pro AMD, řekli si ve vývojovém centru Tchajwanského výrobce.

Asus před lety uzavřel sponzorství s turnajem v profi gamingu WGT, což je pro něj hlavní produkční a marketingový směr pro nejvyšší produkty. Další dva významní producenti desek se spíše soustřeďují na extrémní přetaktování, rekordy a podobné marketingové akce. Asus ale nikoliv, profesionální přetaktování je na okraji jeho zájmu, hlavní jsou zkrátka hráči. Série R.O.G. (Republic Of Gamers) je světoznámou značkou, a některé produkty jsou i celkem bizarní (hlavně šílené chladiče s různými erby a podobně). Právě v této nejvyšší řadě produktů, se nyní objevuje deska s paticí AM3 určená procesorů AMD. Je to téměř rok od posledního R.O.G. modelu pro AMD - Crosshair II Formula.

Asus Crosshair III Formula - Luxus R.O.G. také pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Novinka se jmenuje Asus Crosshair III Formula a je postavena na čipsetu AMD RD790 FX, což jaksi vybočuje z dosavadní řady těchto desek vybavených vždy technologií SLI a čipsetem NVIDIA nForce. Asus ale uvádí, že o čipset nejde a nikdy nešlo. Pro řadu Crosshair byl důležitý maximální herní výkon, který v minulosti nabízelo pouze řešení dvou GeForce ve SLI. Nyní i dva Radeony v CrossFire obstojí na jedničku, a tak není pro SLI čipset žádný důvod. Deska je tedy postavena na čipsetu AMD, který se málo zahřívá a poskytuje dostatek výkonu pro hraní.

Na konci úvodní kapitoly se ještě podívejme na cenu desky. Ta se pohybuje někde mezi 4300-4500 Kč s DPH, což z ní činí nejdražší desku s paticí AM3 u nás. Pokud desku srovnám s MSI 790FX-GD70, ta má mnohem lepší výbavu, více PCI slotů a stojí dokonce méně. Dalším konkurentem budiž deska z vlastních řad, model M4A79T Deluxe, která je skvělým kusem hardware. Při této ceně to bude mít Asus Crosshair II Formula těžké, protože konkurence je silná a levnější. Zdali deska obhájí svou vyšší cenu budeme dnes zjišťovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama