2x-gigabyte-s-p45-express-ultra-durable-3
Hardware Článek 2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 12. 2008 01:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod - Core 2 je stále na vrcholu 2. Ultra Durable 3 desky 3. Testovací sestava 4. Gigabyte EP45-UD3 5. Gigabyte EP45-UD3 - bližší pohled
6. Gigabyte EP45-UD3P 7. Gigabyte EP45-UD3P - bližší pohled 8. BIOS desek a přetaktování 9. Výkonové testy a spotřeba 10. Shrnutí vlastností desek a závěr

I přesto, že Intel uvedl svou vlajkovou loď procesorového výkonu Core i7, budou s námi čipy Core 2 ještě minimálně rok a půl. Novější čipset, než P45 Express se ale už žádný neobjeví, a tak budou desky s touto sadou jistě velmi oblíbené i následující měsíce. Gigabyte si se svými novými modely skutečně vyhrál, a my se na dva z nich podívejme v testu.

Reklama
2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě budete souhlasit, že procesory Core i7 jsou v některých oblastech skutečné významným pokrokem, a jejich výkon je vskutku excelentní. Jak už to ale bývá s novinkami, jsou za svou nynější cenu téměř neprodejné a upgrade plánují jen největší nadšenci. Výrobce nám ale už dávno před uvedením Core i7 tvrdil, že první Nehalem zkrátka nebude masovou záležitostí a to se potvrdilo. V minulých dnech zveřejněné prognózy prodeje CPU na příští rok to říkají jasně, a sám Intel počítá pro Core i7 maximálně s třemi procenty trhu.

Z této situace je zřejmá jediná věc, stávající Core 2 procesory budou stále nejzajímavějším artiklem Intelu, a také jejich penetrace na trhu bude stále větší. Základní desky s paticí LGA 775 budou tedy to, co bude výrobce desek i procesorů živit ještě minimálně rok. Očekávejme tedy záplavu nových a opravdu "nabušených" modelů s dnešními čipsety. Poslední moderní čipová sada je P45 Express, a tak většina prodaných desek roku 2009 bude jistě s tímto čipsetem. Pokud ale nebude žádný další čipset pro Core 2 uveden, zbývá výrobcům jediné - vylepšovat stávající desky s P45 Express. S tím začal jako první Gigabyte a uvádí inovovanou řadu svých desek.

Prvních modelů řady Ultra Durable 3 je osm. Jedna deska je určena pro paměti DDR3, zbylé jsou klasika pro DDR2. Pokud by vás zajímalo, jestli se vyrábí i předešlé řady desek Ultra Durable 2 s P45 Express, tak ano. Výroba probíhá souběžně, ale časem se budeme setkávat již pouze s novými modely "UD3". Cena nových desek se od stávajících nijak výrazně neliší, desky nejsou o mnoho dražší - jsou tedy platnými nástupci současných modelů. Co všechno nové desky nabízí, a co znamená ono "Ultra Durable 3" si povíme v dnešním článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama