trikrat-desky-s-intel-p45-express-do-tri-tisic
Hardware Článek Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc

Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 9. 2008 01:06 35

Seznam kapitol

1. Levná a přesto kvalitní? 2. Testovací sestava 3. ASRock - P45R2000 4. ASRock P45R2000 - bližší pohled 5. ASRock - BIOS a přetaktování 6. Gigabyte EP45-DS3R 7. Gigabyte EP45-DS3R - bližší pohled
8. Gigabyte - BIOS a přetaktování 9. MSI P45 Neo2 10. MSI P45 Neo2 - bližší pohled 11. MSI - BIOS a přetaktování 12. Výkonové testy a spotřeba 13. Shrnutí vlastností desek a závěr

Plníme konečně náš slib a na četné žádosti čtenářů dnes přinášíme první z dvojice testů levných desek s čipsetem Intel P45 Express. Naše úvodní trojice patří do segmentu velmi levných desek, ale přesto mají co nabídnout. V této části se důkladně podíváme na desky ASRock, MSI a Gigabyte.

Reklama
Třikrát desky s Intel P45 Express do tří tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky, byť absolutně nejdůležitější komponenta počítače, bývají spíše na okraji zájmu uživatelů. Každý spíše hledí na grafickou kartu a procesor. Na desce se většinou snaží co nejvíce ušetřit. Ve velké většině případů je nákup levné desky oprávněný, protože ne každý potřebuje luxusní desku za mnoho tisíc - pro jeho použití většinou postačí i mnohem levnější.

Obecně se vžilo tvrzení, že levná a drahá deska se liší spíše ve výbavě, specialitách a nadstandardním příslušenství (těch luxusních). Výkon levné a drahé desky bývá totiž velmi podobný. S tímto tvrzením lze od dob desek s paticí s939 pro AMD a 478 pro Intel, s výjimkami i souhlasit. Ne vždy ale platí zcela. Jsou výrobci, kteří i u levných desek dodržují vysoký standard kvality výroby a použitých součástek - takové levné desky lze doporučit. Na trhu je ale také mnoho levných desek, kde se šetřilo úplně na všem a je to bohužel vidět. Projeví se to jak na výkonu tak i na použitelnosti desky - o přetaktování ani nemluvě.

My se v sérii dvou článků podíváme vždy na trojici základních desek z té nejnižší cenové hladiny. Jak sami uvidíte, není levná deska jako levná deska. V některých případech se vám ušetřená stokoruna nemusí vyplatit, a za nejnižší cenu obdržíte produkt s nadstandardní porcí problémů.

Maximálně 2500Kč

V tomto článku se vám představí jedna z nejlevnějších desek (levnější je pouze MSI P45 Neo-F) s čipsetem P45 Express, která je vůbec na trhu. Jedná se o produkt ASRock, za běžnou pořizovací cenu kolem 2300Kč s DPH (jeden obchod je má v akci za 1600Kč s DPH). Cena je to velmi zajímavá, ovšem zatím nejásejme - zde totiž platí "nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci" téměř dokonale. Na verdikt ale počkejme až do závěru.

Jako druhá se předvede deska od MSI, z "budgetové" řady Neo 2. Tento výrobek za cenu mírně přes 2500kč s DPH přináší opravdu mnoho, a stojí jistě za pozornost. Třetí deskou dnešního testu bude základ od oblíbeného výrobce Gigabyte, z řady DS3. Cena této základní desky se také pohybuje kolem 2500Kč s DPH. Cenové rozpětí všech tří desek je maximálně několik stokorun, zde tedy záleží na schopnostech a možnostech desek. Která v této cenové hladině přináší zkrátka nejvíce - se pokusíme zjistit v dnešním testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama