nvidia-nforce-780a-sli-vs-amd-rs-780g-1-2-predstaveni
Hardware Článek NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 5. 2008 01:00 18

Seznam kapitol

1. Duel čipsetů pro procesory AMD s paticí AM2+ 2. NVIDIA nForce 780a SLI 3. Konkurent - AMD RS 780G 4. Testovací sestavy
5. Asus Crosshair II Formula 6. BIOS desky Asus a přetaktování 7. Gigabyte GA-MA78G-DS3H 8. BIOS desky Gigabyte a přetaktování

V těchto dnech se po několika odloženích, dostává na trh čipset NVIDIA nForce 780a SLI pro platformu AMD. Tato nová platforma pro procesory AMD přináší několik dosud nevídaných vlastností. V dnešním testu proti sobě postavíme NVIDIA nForce 780a SLI a velmi podařený čipset AMD RS 780G. Oba nejmodernější čipsety pro AMD s integrovanými DX10 grafikami se utkají v testu právě nyní. Testu se účastnily základní desky Asus Crosshair II Formula a Gigabyte GA-MA780G-DS3H...

Reklama
NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

Dne 6.5.2008 bylo nakonec skutečné datum uvedení dlouho očekávaného čipsetu NVIDIA pro platformu AMD. První informace o této novince jsme ale měli možnosti číst již celkem dávno. Tento produkt se ale dočkal několika odložení, způsobených nefunkčností nejzásadnější technologie Hybrid Power. Obecně totiž řešení této feature není jednoduché, a technické zabezpečení bude určitě značně obtížné. Touto technologií se ale budeme zabývat v samostatné kapitole.

NVIDIA nForce 780a SLI proti AMD RS 780G

Dnes si tedy představíme čipset nForce 780a SLI na desce Asus Crosshair II Formula. Jako druhá účastnice dnešního testu bude deska Gigabyte GA-MA78G-DS3H - první deska s čipsetem RS 780G v plném ATX formátu. Možná někteří namítnou, že deska s nForce je určena do high-endu a druhá s RS 780G do střední třídy. Ano je to částečně pravda, desky jsou ale z mnoha směrů srovnatelné a mohou i přímo soupeřit - jako v našem dnešním testu.

Na bázi AMD totiž již v podstatě nejde o high-end a ceny desek i procesorů jsou velmi nízké. Pro následné srovnání hovoří i integrované grafické jádro obou čipsetů, tak i velmi podobný název sad. Ceny obou desek ale budou odlišné. Cenu desky Gigabyte odhaduji kolem 2500Kč s DPH a Asus někde kolem 5000Kč. V době psaní tohoto testu zatím nemám oficiální české ceny k dispozici.

Hlavním konkurentem pro nForce 780a SLI je ale stále AMD RD 790FX, ten ale neobsahuje integrované grafické jádro. O výsledky a srovnání i s touto sadou vás ale nepřipravím, grafy budou obsahovat trojici dnešních moderních čipsetů pro AMD AM2+.

NVIDIA nForce 780a SLI vs AMD RS 780G (1/2 představení)
i Zdroj: PCTuning.cz

V další kapitole si důkladně prohlédneme oba dnes testované čipsety. Projdeme si jejich specifikace, vlastnosti a klíčové technologie. Dále bude následovat detailní popis základních desek, včetně BIOSu a přetaktování. Další kapitola bude věnována technologiím Hybrid Power a Hybrid CrossFire. Určitě nesmíme zapomenout prověřit také schopnosti integrovaných grafických jader - podíváme se na jejich herní výkon, ale také hlavně na možnosti přehrávání HD obsahu. Poté vás již čekají pouze testy, včetně měření spotřeby a závěrečné zhodnocení dojmů z obou řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama