asus-striker-ii-extreme-s-chipsetem-nforce-790i-ultra-sli
Hardware Článek Asus Striker II Extreme s chipsetem nForce 790i Ultra SLI

Asus Striker II Extreme s chipsetem nForce 790i Ultra SLI

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 3. 2008 14:40 32

Seznam kapitol

1. NVIDIA nForce 790i Ultra SLI - úvod 2. Čipová sada - nForce 790i Ultra + SLI 3. Testovací sestava 4. Základní deska Asus Striker II Extreme
5. BIOS a přetaktování a první dojmy 6. nForce 790i Ultra SLI a DDR3 7. Testy 8. Zhodnocení a závěr

Hodně diskutovaná a také mnohými očekávaná čipová sada nForce 790i Ultra se v těchto dnech dostává na trh společně s grafikou GeForce 9800 GX2. Mnozí si mysleli že čipset přijde, až za několik měsíců což byl omyl a výrobce si s jeho uvedením značně pospíšil. Přichází nový čipset napravit reputaci po často kritizovaném předchůdci nForce 780i SLI? Zcela určitě! Nový nForce 790i Ultra je v každém ohledu high-end.

Reklama
Asus Striker II Extreme s chipsetem nForce 790i Ultra SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes 18.3.2008 uvádí NVIDIA dvojici produktů. První je grafická karta GeForce 9800 GX2 a čipset nForce 790i Ultra SLI. Dnes uvádíme recenzi čipové sady a testu grafické karty se dočkáte zítra.

Asus Striker II Extreme s chipsetem nForce 790i Ultra SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

V podstatě jediný high-endový čipset NVIDIA pro platformu Intel Core 2 je již rok a půl stará nForce 680i SLI. Schopnosti a výkon tohoto čipsetu jsou vskutku výborné, dojem vždy kazila jen opravdu vysoká spotřeba a zahřívání. Na konci loňského roku výrobce vydal nepatrně vylepšeného nástupce nForce 780i SLI, který plně podporuje 45nm procesory a pomocí čipu nForce 200 také přináší podporu pro PCI Express 2.0. Jedná se ale stále o tentýž severní a jižní můstek, tedy je to v podstatě stále nForce 680i SLI.

UPDATE: S posledním updatem BIOSu pro desky Asus a referenční eVGA (BFG, XFX) je možné zprovoznit bez potíží 45nm procesory, včetně čtyřjádrových i na těchto deskách s nForce 680i SLI. Stoprocentně funkční a stabilní budou ale oficiálně jedině na deskách s nForce 780i SLI a vyšších.

Vůči "polovičatému" řešení podpory PCI Express 2.0 a i dalším okolnostem byla ale nForce 780i SLI spíše kritizována. Také kvůli absenci nových 45nm čtyřjader na trhu, se mezi uživateli dosud mnoho neprosadila. Velká skupina příznivců čipsetů nForce již v době uvedení nForce 780i SLI volala po adekvátním nástupci, plnohodnotném PCI Express 2.0 čipsetu s možností podpory pamětí DDR3. Výrobce nám ho přislíbil, několik ukázkových desek předvedl ale pak se po nForce 790i slehla zem.

"Devítkové" měsíce březen a duben

V táboře "zelených" zavládlo obvyklé mlčení, ale bylo to spíše "ticho před bouří". Na různých webech se poté spekulovalo a živě diskutovalo, kdy tedy bude nová čipová sada uvedena, a padaly termíny na hony vzdálené dnešním dnům. Obecně se tedy nakonec čekalo, že nForce 790i Ultra SLI dorazí na trh někdy v polovině roku. Překvapení tedy bylo, že již v lednu NVIDIA ohlásila uvedení nové high-end grafiky GeForce 9800 GX2 s novým čipsetem současně - na 11.3.2008. Nakonec jsme se o týden později dočkali.

Asus Striker II Extreme s chipsetem nForce 790i Ultra SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Referenční deska NVIDIA nForce 790i Ultra SLI

Čipset nForce 790i Ultra SLI je zcela nový a plnohodnotný nástupce nForce 680i SLI. Nastupující sada je prostá kompromisů a polovičatých řešení, jedná se o stoprocentního nástupce v high-endu. Je samozřejmé, že high-end jsou v dnešní době paměti DDR3 proto je využívá i tato novinka. Možná se dočkáme i levných desek s podporou DDR2, ale spíše o tom pochybuji (pro DDR2 tu máme nForce 780i SLI). Na všechny novinky čipové sady se podíváme v následující kapitole.

Těsně před závěrem této kapitoly se podívejme co nás tedy od NVIDIE čeká v nejbližších týdnech. Nyní je uváděna GeForce 9800 GX2 - duální řešení do high-endu spolu s čipovou sadou nForce 790i Ultra SLI. Za týden nás čeká další grafická karta GeForce 9800 GTX - malé zamyšlení nad touto kartou čtěte zde. Ten den bude také uvolněno embargo na dvojici GeForce 9800 GX2 v zapojení Quad-SLI, o něm si něco málo řekneme až zítra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama