asus-striker-ii-formula-spickova-zakladovka-pro-intel-s-nforce-780i-sli
Hardware Článek Asus Striker II Formula: špičková základovka pro Intel s nForce 780i SLI

Asus Striker II Formula: špičková základovka pro Intel s nForce 780i SLI

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 2. 2008 01:00 36

Seznam kapitol

1. NVIDIA nForce 780i SLI na vzestupu 2. Testovací sestava 3. Asus Striker II Formula 4. BIOS desky a přetaktování 5. Testy 6. Hodnocení desky a závěr

Dnes se po delším čase podíváme na základní desku pro procesory Intel. A abychom nebyli troškaři, bude se jednat o nejluxusnější desku s čipsetem nForce 780i SLI na trhu. Pokud jste příznivci dvojice grafických karet NVIDIA ve SLI a hodláte upgradovat na 45nm procesory, je tohle ta správná volba pro vás.

Reklama
Asus Striker II Formula: špičková základovka pro Intel s nForce 780i SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipovou sadu NVIDIA nForce 780i SLI jsem podrobil velmi důkladnému testu - zde. V tehdejším článku najdete popis čipsetu a hlavní vlastnosti. Také jsem porovnal čipset nForce 680i a nForce 780i přímo proti sobě, a rozdíly popsal. Pokud si chcete informace zopakovat nahlédněte do článku, pro ostatní je jen krátce shrnu: Čipová sada nForce 780i SLI není novým čipsetem, je založena na starém severním můstku nF680i a jižním můstku nF570. Až do tohoto momentu jsou desky s nForce 780i stejné jako předchozí generace nF680i. Novinka má v podstatě jediný rozdíl, tím je přítomnost nového PCI Express přepínače nForce 200 - ten přináší pro starší čipset podporu standardu PCIe 2.0.

SLI a Intel 45nm CPU? = jedině nForce 780i SLI

Všechny základní desky osazené čipsetem nForce 780i SLI jsou pouze vylepšené desky minulé generace, doplněné o zmíněný PCIe čip. Důvody, které NVIDII k uvedení tohoto řešení vedly jsem také analyzoval v předchozím odkazovaném článku (na původních deskách s čipsety 650 /680 totiž oficiálně nepracují nové 45nm procesory Intelu). Byly tedy nahrazeny právě deskami s čipsetem nForce 780i SLI, kde již nové procesory fungují perfektně. Pokud tedy chcete používat nové 45nm procesory (dvoujádra E8000 a čtyřjádra Q9000) spolu s technologií SLI, nemáte jinou možnost než si pořídit právě desku s nForce 780i SLI.

Asus Striker II Formula: špičková základovka pro Intel s nForce 780i SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trhu je v této chvíli jen několik základních desek vybavených tímto čipsetem. Dva modely má Asus, dva MSI a všechny ostatní pochází přímo z dílny NVIDIE. Jedná se o referenční desky prodávané pod značkami XFX, eVGA a podobně. Přímo pro NVIDII je vyrábí společnost Foxconn. Všechny tyto referenční desky jsou naprosto stejné a i BIOS mají všechny stejný. Problém je v tom, že tyto desky nejsou nijak zvlášť dobře dílensky zpracované a používají levné kondenzátory a součástky. Ve většině případů jsou také vybaveny obskurními chladiči, které nejsou tiché - spíše naopak. Ceny všech řešení jsou vysoké, a u nás se dají sehnat všeho všudy tři až čtyři modely (referenční desky už k nám nikdo nevozí a neprodává). Pokud se podíváte do hlavních českých obchodů naleznete pouze Asus a MSI, s cenami mezi 6000Kč7000Kč s DPH.

Asus Striker II Formula, téměř jediná volba

To tedy není vskutku moc veliká nabídka k výběru, nu což vybereme si tedy tu nejvybavenější a otestujeme ji. Dnešní testovaná deska patří k luxusním produktům série ROG - Republic Of Gamers tohoto výrobce. Jedná se o následovníka dnes již legendární desky Striker Extreme, která má u nás mnoho příznivců.

Čas pro nForce 780i SLI teprve přijde

Ještě před samotným testem se ale zamysleme nad situací na trhu, a opodstatnění právě čipsetu nForce 780i SLI a jeho žádanosti. To že nám tato čipová sada přináší pouze podporu 45nm procesorů víme (Tri-SLI umí i nF680i SLI a standard ESA se asi ani neprosadí), ale je to dost pádný důvod k upgradu? Nová 45nm dvoujádra na trhu máme a zájem je o ně slušný, prodeje GeForce 8800GT také neustávají. Takže z tohoto směru má NVIDIA rozehráno dobře, levné SLI a mohutně přetaktovatelné procesory E8000 donutí mnohé uživatele sáhnout právě po nForce 780i SLI. Dosud se tak ale nedělo, také z důvodu malé nabídky desek různých výrobců.

Větší zájem ale má teprve přijít, nadšenci používající SLI a čtyřjádra se totiž příští měsíc konečně dočkají nových 45nm procesorů střední a vyšší třídy (ceny budou víceméně stejné jako u dnešních čtyřjader Q6600, Q6700). A pokud se potvrdí, že nástupce nForce 790i bude podporovat pouze DDR3 stane se z nForce 780i v podstatě jediná alternativa pro SLI a DDR2 na trhu! Přechod na DDR3 totiž ani ti největší nadšenci dosud neplánují. Něco mi říká, že se zlatá éra čipsetu nForce 780i SLI i přes jistou kontroverzi v technickém řešení, blíží a ten si časem dobude stejné pozice v high-endu, jako nynější nForce 680i SLI. Že se zájem o toto řešení zvyšuje, poznáme jednoduše s příchodem dalších desek ostatních výrobců, včetně levnějších s nForce 750i SLI.

UPDATE 18.2.2008 - Právě v těchto dnech Asus oficiálně vystavil na webu nový BIOS pro desku Striker Extreme, kde je plná podpora pro dvoujádrové 45nm procesory. Pro čtyřjádra podpora asi nikdy nebude, dvoujádra E8000 ale na této desce fungují naprosto skvěle. Tento BIOS nese označení 1502 a najdete ho na obvyklém místě na webu výrobce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama