sapphire-rd790fx-kvalitni-zaklad-pro-platformu-amd-spider
Hardware Článek Sapphire RD790FX: kvalitní základ pro platformu AMD Spider

Sapphire RD790FX: kvalitní základ pro platformu AMD Spider

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2008 01:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod - DFI nebo Sapphire? 2. Testovací sestava 3. Základní deska Sapphire PC-AM2RD790 4. BIOS desky a přetaktování
5. Testy 6. Zkušenosti, problémy a spotřeba 7. Závěr

V našem dnešním testu si představíme základní desku od tradičního výrobce grafických karet ATi - Sapphire. Je postavená na nejvyšším high-end čipsetu pro platformu AMD AM2+ RD790FX. Tato základní deska je ale svým původem zajímavější, než se může na první pohled zdát - pochází totiž z dílny DFI, výrobce opravdu špičkových základních desek.

Reklama
Sapphire RD790FX: kvalitní základ pro platformu AMD Spider
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Sapphire je u nás opravdu hodně známá a oblíbená. Jejich grafické karty, jako předního partnera ATi jsou u nás jistě nejprodávanější. Vždy se výrazně lišily nižší cenou než konkurence, v poslední době ale i tato společnost nenápadně zdražuje a ceny grafik se s konkurencí srovnávají. Hlavní výhoda levnější ceny mnohdy už pro karty Sapphire neplatí. Situace se tedy přibližuje právě základním deskám tohoto výrobce, které byly vždy velmi drahé. Vývoj a výroba základních desek je velmi nákladná, proto tentokráte Sapphire sáhli po osvědčené desce a s čipsetem RD790FX nepřicházejí s vlastním návrhem. Tuto základní desku přímo a exkluzivně pro Sapphire dodává společnost DFI.

Desky DFI a Sapphire se od sebe v ničem neliší, a jak si ukážeme později na obrázcích jediný rozdíl je v barvě plastových částí desek. Příslušenství a možnosti (dokonce i BIOS) jsou naprosto totožné, hlavním argumentem tedy musí být cena a dostupnost.

Zde se ale láme pomyslný chléb a řešení Sapphire ztrácí mnoho ze svého potenciálního lesku. V jejich podání je totiž tato základní deska o 1200Kč dražší (u nás tedy teoretických 8200Kč s DPH). Při oficiálním uvedení desky totiž byla cena obou řešení stejná, DFI ale zřejmě cenu snížili a tím dostali Sapphire do nezáviděníhodné situace. Dnes jsou v evropských obchodech ceny 199 EUR za DFI a 240 EUR za Sapphire. U nás jsem tuto desku nenašel ani v jediném obchodě, tudíž českou cenu nemohu s cenou DFI srovnat, od té v Německu se ale určitě lišit mnoho nebude. No řekněte sami, vyplatí se připlatit si více než tisíc korun za nic?

Proč je cena této desky o tolik vyšší skutečně nechápu, a nerozumím této politice. Možná bych pochopil, kdyby Sapphire přibalili k desce něco navíc anebo třeba plnou hru, ale v této podobě je prostě DFI jasnou volbou - tedy alespoň mezi touto dvojicí desek. Jak si ukážeme v příštím testu konkurence od Asus, za podstatně nižší cenu získáte to samé. DFI také kontruje, a uvádí ještě levnější variantu - LanParty DK 790FX, která je ještě minimálně o dva tisíce korun levnější. V této konkurenci předražená Sapphire nemá vůbec naději na úspěch.

Volba je zde pouze na zákazníkovi, zda si pořídit desku v provedení DFI nebo Sapphire. V obou případech kupujete stejně kvalitní produkt, desky se skutečně v ničem neliší. Náš test tedy berme jako společný test základní desky DFI a Sapphire - s klidem jsem totiž recenzi mohl nazvat: Test DFI LanParty 790FX.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama