gigabyte-3d-mercury-skrin-s-vodnikem-pod-kapotou
Skříně, zdroje, chladiče Článek Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou

Jakub Carda

Jakub Carda

14. 11. 2007 01:00 25

Seznam kapitol

1. Prolog 2. Design, zpracování a celkové provedení... 3. Osazení testovací sestavy... 4. Systém chlazení... 5. Měření teplot a závěr...

Dnes se podíváme na jednu zajímavou počítačovou skříň firmy Gigabyte s designově téměř bezchybně zaintegrovaným firemním vodním chlazením 3D Galaxy. Možná se ptáte k čemu to? Tak za prvé "vodník" má (v porovnání se vzduchovými chladiči) opravdu extrémní chladící výkon, navíc při podstatně nižší hlučnosti a zadruhé řešení typu "all-in-one" je na světě opravdu jen několik. Nebudeme vám ale zakrývat fakt, že se nejedná o exkluzivní zboží - ale když po ní toužíte, pak není co řešit...

Reklama

Jiří Kwolek: Když jsem k testu objednával počítačovou skříň Gigabyte 3D Mercury, ještě jsem netušil, že stejný nápad měli kolegové ze serveru CDRHard.cz. Se samotnou recenzi však byli rychlejší oni a já při přípravě článku o této unikátní skříni zjistil, že bych musel znovu "objevovat Ameriku". Naštěstí je CDRHard našim spřáteleným webem a tak souhlasili, že mohu na stránkách PCtuningu publikovat jejich recenzi - navíc doplněnou fotografiemi a videem černé varianty skříně (shodou náhod na CDRHard dorazila stříbrná verze a k nám černá). A zatímco já v tomto okamžiku testuji na prezentaci platformy AMD Spider ve Varšavě, předávám konečně slovo autorovi článku:

Obsah balení a specifikace...

Firmu Gigabyte, výrobce testované počítačové skříně 3D Mercury, určitě není třeba nijak složitě představovat - patří totiž mezi "TOP 5" výrobců značkového počítačového hardwaru, přičemž nejvíce jsou známé její základní desky a grafické karty. Tato firma se se ale, mezi jinými, zajímá i o veškeré typy chlazení procesorů (viz. např. recenze zde), a také razí velmi účinné pasivní chlazení grafických karet „Silent-pipe X“, kdy vzduch proudí vně "průchozím" pasivním chladičem karty. V neposlední řadě je třeba zmínit tradičně kvalitně zpracované skříně Gigabyte, například (už dříve recenzovaný) Gigabyte Poseidon, nebo 3D Aurora, které jsou obě z výroby připravené pro osazení firemním vodním chlazením 3D Galaxy.

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah balení a příslušenství

Domů vám skříň přijde v opravdu obrovské krabici-almaře s hmotností bezmála 18kg, což je celkem dost. Určitě ji proto nedoporučuji přenášet někam daleko. Na krabici jsou vytištěné veškeré výrobní specifikace, hmotnost, rozměry skříně a také všechny přednosti tohoto řešení… np. bezšroubková montáž, vodní chlazení, možnosti rozšíření vodního chlazení na čipset a grafickou kartu atd.

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou
i Zdroj: PCTuning.cz


Jirka Kwolek: na fotografii se flákám u krabice 3D Mercury,
zatímco v CDRHardu skříň osadili komponenty a pilně testovali...

Po rozevření krabice spatříte polyethylenový formovaný obal s příslušenstvím, a po jeho vyndání i vlastní skříň 3D Mercury. Oboje je dostatečně dobře upevněné a zabalené tak, aby se při přepravě nic nepoškodilo.

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice tedy obsahuje počítačovou skříň Gigabyte 3D Mercury s integrovaným vodním chlazením a

alternativní bočnicí

s průhledným plexi oknem (plexisklo lze vyměnit za dodávané mřížkované pletivo). Dále je zde přítomno příslušenství pro vodní oběh a také montážní příslušenství, které je zabaleno v praktické černé plastové krabičce uvnitř skříně.

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou
i Zdroj: PCTuning.cz

Balení obsahuje naprosto vše, co potřebujete k instalaci komponent a ke spuštění vodního chlazení. Dvě 600ml nádoby s antikorozní nemrznoucí modře "reaktivní" kapalinou, modře podsvícený

pomaloběžný ventilátor pro chlazení napájecích obvodů

umístěných v okolí patice procesoru, montážní příslušenství pro pevné disky, plech pro připevnění zdroje a také montážní spony pro všechny dnes běžné používané sockety (AMD K8 a AM2, Intel LGA 775), dále teplovodivou pastu, šroubky, hadřík Gigabyte na čištění a samozřejmě velmi podrobný manuál v několika jazycích (ale bez češtiny). Naštěstí je ale vše z použitých fotografií dobře srozumitelné.

Gigabyte 3D Mercury - skříň s vodníkem pod kapotou
i Zdroj: PCTuning.cz

Technická specifikace skříně Gigabyte 3D Mercury

 Model

Gigabyte 3D Mercury

 Skříň typu

 Full Tower

 Základní desky

 ATX /Micro ATX

 Podporované patice

 AMD K8, AM2 a Intel Socket LGA 775

 Materiál

 hliník 1mm - 3mm (horní panel)

 Barva

 stříbrná nebo černá

 Hmotnost

 12kg

 Rozměry

 205x620x535

 5.25“ pozice (externí)

 4

 3.5“ pozice (externí)

 2

 3.5“ pozice (interní)

 5

 Rozšiřující sloty

 7

 Systémový ventilátor (přední)

 1x 12cm, modrá LED, 1000rpm

 Systémový ventilátor (zadní)

 2x 12cm, modrá LED, 1000rpm

 Bočnice

 plexi, mřížka (na výběr)

 I/O Porty

 4x USB2.0, 1x IEEE 1394, audio

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama