ctvero-univerzalnich-chladicu-v-testu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Čtvero univerzálních chladičů v testu

Čtvero univerzálních chladičů v testu

Michal Mitrega

Michal Mitrega

24. 7. 2006 01:00 35

Seznam kapitol

1. Úvod a testovací sestava 2. Akasa Evo 120 3. Zaward SQUARE ZCJ002 4. Scythe Ninja Plus 5. Thermalright SI-120 6. Zvukové a teplotní testy

V dnešním článku si otestujeme čtvero univerzálních chladičů, které se hodí téměř pro všechny současné procesory. Nadstandardní chladič se hodí všude tam, kde jsou zvýšené nároky na výkon chlazení či hlučnost celého systému.

Reklama

V dnešním článku si otestujeme čtvero univerzálních chladičů, které se hodí téměř pro všechny současné procesory. Nadstandardní chladič se hodí všude tam, kde jsou zvýšené nároky na výkon chlazení či hlučnost celého systému. Jak uvidíme v testu, tak rozdíly mezi jednotlivými chladiči jsou docela podstatné a bude velmi zajímavé sledovat jejich výsledky.

Testovací sestava:

  • základní deska s čipovou sadou 945P
  • procesor Intel Pentium D 930 (voltáž zvýšena na 1,4V)
  • grafická karta Leadtek 7600GT (nepřetaktovaná, originální chladič)
  • skříň Lian-Li PC-7A
  • disk Samsung SpinPoint SP2504C (prakticky nehřeje - do 5ti stupňů oproti normálu)
  • zdroj Chill-Innovation 400W s neoriginálním ventilátorem (1500 RPM)
  • 120 mm nasávací ventilátor (1500 RPM)
  • 120 mm odsávací ventilátor (2100 RPM)

Jak vidíte, tak ve skříni je poměrně solidní průvan. Vypouštěný vzduch má téměř stejnou teplotu jako vzduch nasávaný a nejrychleji se ochlazuje oblast CPU a pevného disku. Při měření se měří teplota na CPU a od té se odečítá teplota nasávaného vzduchu (pro o něco větší přesnost jsou brány v potaz i desetiny stupňů). Nasávací teplota se měří teploměrem s rychlou odezvou a teplotním senzorem KTY 10. V testu je "samozřejmě" zohledněn také hluk. Ten je měřen hlukoměrem (v dB).

Otáčky ventilátorů jsou regulovány regulátorem otáček Primecooler PC-MP1+. U každého heatsinku je měřen chladící výkon při 1600 a 1200 RPM. Pro srovnání je při otáčkách 1600 RPM uveden také boxový chladič (80mm). Někteří výrobci dodávají ventilátory, které nejsou schopné pracovat na vyšších otáčkách. V těchto případech je větrák nahrazen větrákem z chladiče Akasa Evo 120 a při testování jsou tyto výsledky označeny jinou barvou.

Chladič je na procesor instalován vždy za použití malé vrstvy teplovodivé pasty Primecooler PC-C10S (10% oxidů stříbra).

To je asi tak vše co mělo být řečeno, pojďme se podívat na jednotlivé modely...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama