vodni-bloky-innovatek-cool-matic
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vodní bloky Innovatek Cool-Matic

Vodní bloky Innovatek Cool-Matic

Pirs

Pirs

3. 7. 2006 01:00 22

Seznam kapitol

1. Innovatek - legenda na poli overclockingu 2. Cool-Matic X1800XT/XL 3. Cool-Matic G70-512MB 4. Testovací sestava a metodika 5. Dosažené výsledky a závěr 6. Závěr

S příchodem léta se stává více než kdy jindy aktuální otázka dobrého chlazení počítačových komponent. Tématem této recenze je dvojice bloků vodního chlazení pro grafické karty ATi Radeon X1900/1800 a nVidia GeForce 7900/7800 od společnosti Innovatek, která má s výrobou bloků vodního chlazení letité zkušenosti.

Reklama

Německá firma Innovatek patří v současnosti již k matadorům OC scény. Jejich výrobky jsou proslulé tradiční německou kvalitou a příkladným zpracováním. Jejich první známý výrobek z roku 1999 byl OC modul TD2 určený pro taktování slotových procesorů Athlon.

Vodní bloky Innovatek Cool-Matic
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozn. Jedná se v podstatě o "piáno" připojené na debug port procesoru a princip je stejný jako u drátování procesorů v patici (socketu).

Koncem roku 2000 začíná pak firma Innovatek koketovat s chlazením počítačových komponent a na trh uvádí diskutabilní produkt - Kupferspacer. Počátkem roku 2001 vstupuje Innovatek na pole výrobců vodního chlazení pro osobní počítače. Hned jejich první debutový produkt i-Cool rev 3.0 znamená pro firmu obrovský úspěch a ještě v roce 2005 bylo možné i na českém trhu sehnat CPU bloky stejné koncepce jako i-Cool.

Vodní bloky Innovatek Cool-Matic
i Zdroj: PCTuning.cz

Následuje celá řada výrobků týkající se vodního chlazení z nichž bych zmínil především rezervoáry připojované přímo na vstupní trubku čerpadel Eheim 1046 a 1048. Neméně zdařilým počinem je pak úprava čerpadla Eheim na 12V z roku 2003.

Vodní bloky Innovatek Cool-Matic
i Zdroj: PCTuning.cz

První fullcover bloky Cool-Matic pro grafické karty byly určeny pro GeForce FX 5900. Použitá koncepce těla z hliníkové slitiny s měděnou vložkou na jádru se dochovala dodnes. Na následujícím obrázku je kompletní sandwich chlazení (chlazené jádro + paměti na obou stranách karty).

Vodní bloky Innovatek Cool-Matic
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozn. Fotografie jsou převzaty z webu www.innovatek.de

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama