Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu

Petr Kupský

Petr Kupský

20. 9. 2017 07:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, pozice pro ventilátory 4. Interiér – pozice pro disky, čelo
5. Příklad montáže – osazení desky, disků a zdroje 6. Příklad montáže – čelo, cable management 7. Hodnocení a závěr

Do dnešní recenze jsme vybrali jednu z nejprodávanějších počítačových skříní na našem trhu, která zaujme zejména stylově čistým moderním designem s nádechem luxusu. Za cenu mezi 800–900 korun si můžeme pořídit skříň T3 české značky Evolveo, která bude jistě zajímavou volbou zejména pro herní sestavy nižší a střední třídy.

Reklama

Úvod

Vlastníkem značky spotřební elektroniky Evolveo je česká společnost Abacus Electric, s.r.o., která letos oslavila 25 let své existence. Do roku 2013 se její výrobky prodávaly pod kratším názvem EVOLVE, ale z důvodu kolize s názvy jiných společností bylo přistoupeno k doplnění písmene „O“ na konec původního názvu. Mnoho čtenářů bude mít jistě značku Evolveo spojenu s modely odolných smartphonů, případně seniorských telefonů. Jenže záběr společnosti je mnohem širší. Najdeme zde výrobky pro digitální domácnosti (DVB-T, alarmy, LED žárovky,...), kromě telefonů i další osobní elektroniku (kamery, reproduktory, sluchátka,...), nás však budou nejvíce zajímat produkty pro výpočetní techniku. Nabídka čítá nejen napájecí zdroje, DDR paměťové moduly a počítačové skříně, ale také periferie, jako jsou myši, klávesnice, externí rámečky pro disky, nebo USB DVB-T tunery. A stále jsme nevyjmenovali vše.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes se zaměříme na nabídku modelů počítačových skříní. Aktuálně napočítáme celkem 17 modelů skříní Evolveo velikosti Midi Tower s pořizovacími cenami v rozpětí od cca 500 do 1900 korun. Po stránce designu se jedná o velmi rozmanitou nabídku. Od poněkud kýčovitých kreací, jež mohou zaujmout snad jen velmi mladé zákazníky přes docela decentní skříně bez výstřelků až po luxusně působící modely s prosklenými plochami a podsvícenými ventilátory. Na některých modelech vidíme konstrukční prvky inspirované skříněmi konkurenčních výrobců Zalman, SilentiumPC, nebo Fractal Design, což rozhodně není na škodu.

Testovaná skříň Evolveo T3 spadá svou aktuální cenou okolo 850 korun přesně do středu modelové nabídky výrobce. Z hlediska designu nabízí skloubení decentního vzhledu s doplňkovými luxusními prvky. Jedná se současně o zajímavou skříň z pohledu celkových prodejů u českých prodejců. Například v době přípravy recenze se Evolveo T3 nacházelo v obchodě CZC.cz na druhé nejvyšší příčce hned za dlouhodobě oblíbenou skříní Zalman Z1. Zaslouží se tedy tato skříň takový zájem zákazníků, nebo se jen jedná o pozlátko, které zaujme výhradně podle šikovně zhotovených fotografií? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět naší recenzí.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Evolveo T3

Na tomto místě obvykle tlumočíme průvodní slova výrobce skříně, ze kterých je zřejmý záměr zaujmout cílovou skupinu potenciálních zákazníků zdůrazněním hlavních pozitiv jejich produktu. Evolveo však zjevně takovou potřebu nemá. Webové stránky této značky jsou informačně poměrně skoupé, reklama produktů prakticky nulová. Vše je zahrnuto do následujících čtyř vět:

„Full ATX midi tower určený pro základní desky podporující platformu Intel i AMD. Mimo formátu ATX je kompatibilní i s formátem Micro ATX. Napájecí zdroj se umísťuje do dolní části skříně a mřížka je osazena prachovým filtrem. Skříň má průhlednou bočnici.“

Následuje již jen pár řádků s technickými parametry. No dobrá, alespoň, že nechybí galerie s kvalitními obrázky, i když ten, který je zobrazen výše, je lehce zavádějící (jsou zobrazeny jiné ventilátory).

Výhody skříně si tedy budeme muset najít sami pomocí této recenze. Nejdříve se však podívejme na základní parametry skříně, uváděné výrobcem, případně doplněné měřením.

Evolveo T3
Velikostní kategorie skříně: Midi Tower
Rozměry (délka x šířka x výška): 455 x 205 x 482 mm
Barevné varianty: pouze černá
Materiál kostry (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,6 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.): oboustranně lakovaný ocelový plech cca 0,6 mm
Materiál čela: plast, ocelová lakovaná mřížka, hliníkový štítek
Podporovaná velikost desek: Micro-ATX, Full-ATX
Počet pozic 5,25“: 1x externí
Počet pozic 3,5“: 2x interní
Počet pozic 2,5“: 3x interní (nebo 5x společně s košem pro 3.5" disky)
Podporovaný typ zdroje: ATX
Pozice pro ventilátory: 2x 120/140 mm vpředu + 2x 120 mm nahoře + 1x 120 mm vzadu
Standardně osazené ventilátory: 2x 120 mm nahoře + 1x 120 mm vzadu (3pin FAN konektor/Molex)
Konektory na čelním panelu: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, sluchátka, mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru: 163 mm
Maximální délka grafické karty: 400 mm (bez osazeného ventilátoru v čele skříně)
Hmotnost skříně: 5,00 kg

Balení

Skříň Evolveo T3 nám byla zapůjčena přímo od společnosti Abacus Electric, s.r.o. Přišla zabalena v originální kartonové krabici s dvoubarevným potiskem. Pevný karton a poměrně velká šířka krabice naznačují, že skříň bude velmi dobře ochráněna proti případnému poškození.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce skříň v obalu zamaskoval dokonale. Z jeho potisku vůbec nezjistíme, co se uvnitř ukrývá. Na čelní straně kartonu je zobrazena nic neříkající kresba s názvem značky a nápisem T3. Kresba konektoru, nebo snad klíčenky USB verze 3.0, nám toho moc nenapoví. Technické parametry na boku kartonu jsou stejně skoupé a omezují se jen na informace o hmotnosti a rozměrech obsahu. Poslední informací je uvedení názvu importéra a označení země původu, kterou je, jak se dalo předpokládat (nic ve zlém), Čína. To vše ale na velmi dobré kvalitě balení, jakožto ochrany proti poškození při dopravě, nic nemění.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti poškození během přepravy a skladování je skříň uvnitř kartonu zabalena do igelitového pytle a dvě protilehlé stěny (strop a dno skříně) jsou opatřeny nasazenými výlisky z pěnového polystyrénu. Tyto výlisky jsou dostatečně robustní a zajišťují dobrou ochranu i při hrubém zacházení s balíkem. V bocích kartonu jsou výřezy pro prsty, usnadňující manipulaci s objemným, i když docela lehkým balíkem.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezpečnostní mezera mezi skříní a papírovým kartonem, která je dána rozměrem okrajů polystyrénových výlisků, je v tomto případě bezmála 2,5 cm široká. Po vybalení se můžeme přesvědčit, že skříň neutrpěla žádnou újmu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama