pk-blackout-buster-600tx-nahradni-energie-pro-pc
Skříně, zdroje, chladiče Článek PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC

Archiv PCT

Archiv PCT

28. 6. 2005 00:00 60

Seznam kapitol

1. Trocha teorie nikoho... 2. Software a testy

Výpadky proudu nejsou v naších končinách ničím neobvyklým a tak se asi každému stalo, že v důsledku přerušení dodávky elektřiny, přišel o svou mnohahodinovou práci. To je jedna z věcí, která dokáže člověka opravdu naštvat a často až dohnat k slzám. Tento problém lze snadno vyřešit za pomocí záložního zdroje neboli UPS. Podívejme se tedy na jeden z nich.

Reklama

Záložní zdroj napájení (tzv. UPS - Uninterruptible Power Supply) a celá oblast napájení výpočetní techniky (tedy i síťové zdroje) bývá často neprávem opomíjena a ponechávána až na konec. Přitom zachování kontinuity a kvality napájení je základním předpokladem úspěšného provozu počítače (nemluvě o serveru). Je to jako mít pojištění: pokud se nic nestane máte klid, pokud dojde k výpadku nebo předpětí, je UPS neocenitelným pomocníkem - zejména pro aplikace typu "mission critical".

"Watty" vs "VoltAmpery" - o co se jedná?

Možná jste si všimli, že každá UPS má uvedenou hodnotu "VA". VA je zkratka pro Voltampér, který je v obvodech ze střídavým napětím jednotkou tzv. zdánlivého výkonu. Skutečný tzv. činný výkon se uvádí ve Wattech (W) a je vždy nižší, a to často i o 40% (to závisí na typu a charakteru zátěže: kapacitní, indukční..). Právě výkon je jedním z nejdůležitějších měřítek pro výběr vhodného záložního zdroje. Odborníci většinou doporučují koupit si UPS s alespoň o třetinu vyšším výkonem než budete podle odhadu potřebovat.

Jak vybrat UPS o správném výkonu?

První, co by vás mělo zajímat, je příkon (tedy spotřeba) jednotlivých zařízení, které chcete na UPS připojit. Zde je také důležité podotknout, že pokud bude výkon UPS nižší než součet příkonů všech připojených zařízení, může se stát, že záložní zdroj nebude schopen při výpadku napájení přepnout na zálohu z baterie.

Když budete zjišťovat příkon jednotlivých zařízení, pak je dobré se také podívat, zda se jedná o průměrný či maximální příkon. To se může u některých zařízení jako monitor, laserová tiskárna, plotter či scanner poměrně výrazně lišit. Všechny tyto zařízení totiž mají průměrnou spotřebu výrazně nižší než příkon, který potřebují pro svoji "aktivní" činnost - například tisk, nebo náběh po zapnutí.

Trochu problém se zjištěním příkonu nastává u počítače. Pokud máte 300 W zdroj, raději počítejte tím, že 300 Wattů počítač opravdu z výkonu UPS použije. Ve skutečnosti je příkon počítače téměř vždy nižší než je maximální příkon zdroje. Každopádně se ale opravdu nevyplácí příkon podceňovat – pokud si nemůžete reálný průměrný (tj. za několik hodin provozu) příkon sami změřit, tak raději počítejte s hodnotou, na kterou je konstruován zdroj v počítači.

Start se zátěží se cení

Poslední věcí v oblasti výkonu UPS je její schopnost napájení zátěže při provozu z baterií. Ne všechny UPS totiž "snesou“ připojení zátěže při výpadku napájení, opět zde totiž hraje roli ona tvrdost zdroje a opět se to týká spíše levnějších modelů. Je ale vždy lepší, když se prodejce zeptáte, zda je opravdu možné zapnout UPS i při absenci externího napájení (například na chatě).

Ochrana před bleskem

Jedním z nejběžnějších problémů jsou napěťové špičky v síti způsobené bleskem. Pokud blesk udeří do elektrického vedení, může způsobená špička vysokého elektrického napětí v síti zničit důležité komponenty ve vašem počítači. Většině takovýchto problémů dokáže UPS účinně zamezit a ochránit tak váš počítač spolu s důležitými daty před nebezpečím.

Výkon není vše, všímejte si i kapacity baterii

Tu většinou každý výrobce u své UPS uvádí, přičemž platí, že pokud máme UPS s výkonem 600 W, u které je uvedená výdrž při maximálním zatížení 8 minut, tak s poloviční zátěží, tedy 300 W, vydrží přibližně dvakrát delší dobu. Pokud ale chceme u své UPS delší výdrž než dnes již typických 8 minut, tak nákup UPS s několikanásobně vyšším výkonem rozhodně nebude vždy tou správnou cestou. Výkon totiž hovoří o tom, kolik jsme toho schopni napájet. O tom, jak dlouho pak hovoří kapacita akumulátorů nebo respektive jejich počet.

Co chtít navíc u UPS?

Tou nejběžnější a nejvíce využívanou věcí je modul s komunikačními (sériovými) porty, to umožňuje dálkově ukládat práci a bezpečně ukončovat operační systém na více počítačích bez připojení do sítě a nebo bez dodatečného softwaru a zároveň to umožňuje UPS na dálku také řídit. Většina dražších UPS však má v základní ceně již software, který toto umožňuje po síti pomocí počítače, kam je UPS připojena.

volně podle www.umel.feec.vutbr.cz/~danekl/PCK/_studenti/xlutov...

PK Blackout Buster 600VA, TX-600

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz


české stránky společnosti jsou zde

Kdo by čekal "nevzhlednou-šedou-krabici", která se hodí tak akorát pod stůl, ten by se velmi spletl. Blackout Buster 600TX působí kompaktním dojmem, a hodí se do kteréhokoliv moderního pracovního prostředí. Opticky zdroj vypadá jako složený ze dvou části s nepřehlédnutelným šedým kruhem v přední části. Kombinace tmavě modré a šedé barvy působí velmi přívětivým dojmem, a tak není problém UPS nechat vystavené na očích vedle svého PC.

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz
PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz


PK Blackout Buster 600TX je možné provozovat "nastojato" i "naležato"...

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz


Jak je vidět, UPS není designově o nic horší, než v dnešní době již klasický MIDItower...

Ovládáni

Není už na první pohled příliš složité. Na UPS nejdete jenom jedno tlačítko, které slouží k zapnutí a vypnutí (6s dlouhým stiskem) celého zdroje. Základní informace o stavu zdroje podávají tři světelné ukazatele umístěné nad hlavním spínačem. Ty vám řeknou, jestli je zdroj napájen z el. sítě, nebo z baterie a dozvíte se z nich také o slabé baterii, nebo přetížení celého UPS.

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní ovládací a kontrolní prvky.

Na zadní straně jsou umístěny všechny konektory. Najdeme zde vstupní síťovou zástrčku, která je navíc chráněná tavnou pojistkou, čtyři výstupní konektory pro připojení chráněných zařízení a dva výstupy RJ21 sloužící jako přepěťová ochrana pro modem a pevnou telefonní linku.

PK Blackout Buster 600TX: náhradní energie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz


Zadní část záložního zdroje.

Příjemnou záležitostí je komunikační port RS232 určený ke vzdálenému monitorování pomocí počítače. V případě UPS se jedná o "klasický" sériový port, který v této oblasti hned tak nevytlačí ani rozhraní USB. Je třeba říct, že je tato funkce je v této cenové kategorii nadstandardní - pomoci této komunikační linky může operační systém před konečným vypnutím například řádně ukončit svou činnost (korektně uzavřít soubory).

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama