Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie

Pavel Boček

Pavel Boček

30. 1. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Po jisté době se mi podařilo získat zástupce nové řady Corsair CXM, která oproti předchůdcům přináší výrazný posun. Platforma nyní nabízí jedinou +12V větev a buck měniče napětí pro větve +3,3 a +5 V. Zůstává částečně modulární kabeláž a certifikace 80 PLUS Bronze. Nyní ovšem s pětiletou zárukou.

Reklama

Úvodní představení

Semi-modulární řada Corsair CXM už je s námi nějakou dobu. Zažila již mnoho revizí s různými platformami, ta poslední, nynější verze přišla na trh téměř před rokem a přinesla delší záruku (pět let místo původních tří) stejně jako i pokročilejší platformu. Po nějakém úsilí se mi podařilo od Corsairu získat CX550M (RPS0028, nebo také CP-9020102), 550W model z této řady. Tento kus se dá sehnat pod 1900 korun, to jej celkem jistě umisťuje do mainstreamu. V Německu se ovšem nechá koupit už i pod 60 Eur a ve Státech dokonce běžně za 60 dolarů, ovšem velice často v akci za 40 včetně dopravy. To by bylo dokonce v low-endu. Stejně jako některé předchozí revize je i tato vyráběna u Channel Well Technology. A stejně jako ta předposlední je i tato certifikována 80 PLUS Bronze (při 115 V).

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato poslední verze přináší pouze jediný výstup z transformátoru, 12 V, jak je již standardem v high-endu a postupně se to dostává i do mainstreamu. Tato větev sama o sobě dodá plný výkon zdroje, 550 W. Jako je pak obvyklé, větve +3,3 a +5 V používají DC-DC buck měniče a dodají 120 W kombinovaně (25 A/+3,3 V a 20 A/+5 V). Co je u tohoto modelu rovněž zajímavé je výkonnější stand-by zdroj (3 A) a také větev -12 V (0,8 A). Dle specifikací na webu Corsairu je zdroj z pokročilejších ochran vybaven pouze ochranou proti celkovému přetížení (OPP), mimo sady základních ochran (podpětí, přepětí, zkrat).

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz

Balení a příslušenství

Krabice samotná je taková střední velikosti. Je provedena v pro Corsair poslední dobou běžné kombinaci černé a žluté a rozložení, na které jsme již také zvyklí. Na přední straně je tak snímek zdroje a několik základních parametrů.

Na zadní straně pak jsou další snímky a vyobrazení rozměrů zdroje (všimněte si, že CX550M je hluboký pouze 140 mm), tabulka s distribucí výkonu a dva grafy. Na prvním je průběh účinnosti a na druhém pak průběh hlučnosti v závislosti na zátěži. Podle něj by měl zdroj být velice tichý až do asi 400 W, pak se ventilátor pomalu roztočí až k maximální rychlosti.

Na horní straně jsou pak snímky a počty konektorů. Jelikož CXM je spíše levnější řadou, zdroj je zabalen pouze v bublinkovém sáčku, nic víc jej nechrání.

Co se týče příslušenství, máme napájecí kabel, všechny modulární kabely, nějaké šroubky, manuál a záruční papír, plus deset stahovacích pásek. To by myslím stálo za půl bodu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama