cooler-master-hac-v81-kde-tu-pristava-vrtulnik
Skříně, zdroje, chladiče Článek Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?

Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

24. 1. 2003 00:00 23

Je to už delší dobu, co vyšel poslední redakční test z oblasti chlazení, ale doufám, že čekání stálo za to. Dnes vám totiž představím právoplatného člena High End třídy v oblasti chlazení vzduchem. Je to poslední novinka a zároveň vlajková loď firmy Cooler Master, která zároveň patří do nové řady XDream (XSen?). Pokud někdo nesnáší průvan, není tento "sen" rozhodně pro něj!

Reklama

Původně jsem chtěl tomuto Cooler Masterovi vybrat nějakého důstojného soupeře, bohužel, v celé redakční hromadě chladičů se nenašel žádný, který by proti tomuto titánovi dokázal v testu obstát. Pro srovnání jsem alespoň připojil naměřené hodnoty již dříve testovaného Cooler Mastera

HHC-L61

z řady chladičů vybavených Heat Pipe.

Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Obal...     

Pokud si tento chladič pořídíte (tento kousek však putoval až z Holandska), dostanete ho v klasické "retailové" plastové krabičce Cooler Master s označením řady chladiče, přesného typu a doporučeného výkonu procesoru pro který je chladič určen.

V našem konkrétním případě je chladič určen pro procesory INTEL PIII do 1,13 GHz, INTEL Celeron s jádrem Tulatin do 1,6 GHz, AMD Duron do 1,7 GHz a konečně pro AMD Athlony do 2800+ (a vyšší), pro které chladič zřejmě najde největší uplatnění.

Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasický obal firmy Cooler Master dává jen matně tušit co je vevnitř...

Radiátor...

Těleso radiátoru o velikosti 80x69x45 mm je konstrukčně tvořeno dnes stále častější kombinací měď/hliník. Jak je vidět na obrázku z obrácené strany, není měděná část pouze jakousi "vložkou" uvnitř měděného tělesa. V tomto případě tvoří celý vnitřní válec dokonce převyšující hliníkovou část, takže víme, že mědi je v chladiči opravdu dostatek.

Malinko mě překvapil povrch styčné plochy tělesa. Dnes jsme zvyklí na dokonale, mnohdy až zrcadlově vyleštěnou hlavu. V tomto případě je tomu právě opačně. Pokud po ní přejíždíte prstem, máte (při troše představivosti) pocit, že se můžete pořezat. Zajímavé... ale hlavně funkční.

Joro: zdá se, že v tomto případě dostala přednost rovinnost základny, před jejím zrcadlovým finišováním. Navíc zaleštit tvdou měď osazenou v měkkém hliníku není zas tak jednoduché.

většina žeber sedí přímo na měděné hlavě
i Zdroj: PCTuning.cz
většina žeber sedí přímo na měděné hlavě


povrch tělesa nese jemné rýhy - známky broušení

Pohon...

Zřejmě největší podíl na chladícím výkonu systému má nově vyvinutý, nadprůměrně výkonný ventilátor o rozměrech 80x80x25 mm. Otáčky jsou podle dokumentace regulovatelné v rozsahu 2500 - 4800 ot/min. Průtok vzduchu by měl činit 31,4 - 62,8 CFM.

V testu se otáčky naměřené Hardware Monitorem pohybovaly od 3000 do 5300 ot/min. Pro srovnání druhý testovaný chladič má ventilátor o rozměrech 60x60x25 mm, 3000 ot/min a průtok "jen" 14,13 CFM. Tento ventilátor vykazoval v Hardware Monitoru 3500 ot/min.

U většiny ventilátorů jsme zvyklí na jeden tříbarevný přívodní kabel. Černý, červený-napájení, žlutý-měření otáček. Tady vidíme přívodní kabely hned tři. U prvního standardního, připojeného k desce, zůstal jen žlutý vodič na měření otáček. Zbylé dva napájecí jsou vyvedeny do klasického konektoru jako se používá např. u HDD a CD-ROM mechanik. Přece jen pro napětí 12V a proud  0.66A není běžné napájení dimenzováno. A konečně je zde třetí kablík vedoucí k potenciometru na regulaci otáček. Potenciometr reguluje napětí v rozsahu 7-13,2V.

Potenciometr k regulaci otáček se instaluje do otvoru (záslepky) prázdného PCI slotu
i Zdroj: PCTuning.cz
Potenciometr k regulaci otáček se instaluje do otvoru (záslepky) prázdného PCI slotu


Název RIFLE lze také přeložit jako puška, ručnice či dělo... a zde je to i oprávněné :-)

Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?
i Zdroj: PCTuning.cz


Cooler Master v chodu, všimněte si spony - má tři kotevní očka!

Aby byl výčet součástí úplný, musím zmínit ještě bílou teplovodivou pastu s oxidy hliníku.

Testovaná sestava:

- AMD Athlon Palomino XP 2000+ 12,5*133 1,76V@12,5*145 1.85V
- MB Biostar M7VIK
- RAM 256 MB PC 2700
- Chladiče:   Cooler Master HAC-V81
                   Cooler Master CM HHC-L61
- Teplovodivá pasta s 10% podílem stříbra

Výsledky měření

XDream HAC-V81

12,5*133 (1660MHz) 1,76 V

3000 ot/min

4000 ot/min

5300 ot/min

bez zátěže zatíženo bez zátěže zatíženo bez zátěže zatíženo
40

°

C
45

°

C
38

°

C
42

°

C
35

°

C
39

°

C

12,5*145 (1812MHz) 1,85 V

3000 ot/min

4000 ot/min

5300 ot/min

bez zátěže zatíženo bez zátěže zatíženo bez zátěže zatíženo
45

°

C
50

°

C
42

°

C
47

°

C
39

°

C
43

°

C

Silent Heat-Pipe: HHC-L61

12,5*133 (1660MHz) 1,76 V

12,5*145 (1812MHz) 1,85 V

3500 ot/min

3500 ot/min

bez zátěže zatíženo bez zátěže zatíženo
42

°

C
48

°

C
47

°

C
55

°

C

Procesor jsem zatěžoval pokaždé asi po dobu 20-ti minut programem Prime 95. Při nejvyšších otáčkách běžel procesor až na frekvenci 12,5*148 MHz. Ani po 2 hodinách testu pomocí Prime 95 nepřesáhla teplota hodnotu 45°C, což je opravdu úctyhodný výsledek. Při kmitočtech nad 148 MHz, byl sice systém pro běžnou práci stabilní, Prime už ale vykazoval chyby.

Závěrem

I když testovaný procesor není zdaleka na hranici uvedených možností chladiče, můžeme předpokládat, že jsme po zvýšení FSB a voltáže procesoru dosáhli tepelných výkonů podobných dnešním nejrychlejším procesorům od AMD. Můžu proto s jistotou tvrdit, že je chladič dostatečně dobře dimenzovaný pro všechny dnešní procesory platformy AMD (o starších Intelech ani nemluvě).

Netrpělivě už jistě čekáte na to velké ALE, které jsem avizoval v úvodu článku. Chladič je i při nejnižších otáčkách hlasitější než jeho menší kolega (který je v tichých chladičích jakýmsi etalonem). Pokud však otáčky přepnete na maximum, ozývá se z počítače cosi, co bych hodně přiblížil ke zvuku vysavače. (No on i průtok vzduchu bude možná podobný :-) ). Ventilátor pak jde při tichém prostředí slyšet i přes dvoje zavřené dveře a pokud ho chcete přehlušit poslechem hudby, budete muset volume otočit hodně doprava. Pro alespoň přibližnou představu si poslechněte toto (soubor mp3 ke stažení).

Pokud preferujete obrovský výkon chlazení před tichým počítačem, je pro vás tento Cooler Master jednoznačnou volbou. Navíc nemusíte díky regulaci využívat maximální výkon při běžné práci, ale jen v případě, že je to opravdu nutné (joro: kdy se chcete pochlubit).

I přes nemalou hlučnost, která je ale díky konstrukci vzduchového chlazení bohužel nedílnou součástí, uděluji za extrémní chladící výkon XDreamu GOLDEN AWARD. PS: Chladič na max. otáčky je účinnější než dříve testované vodní chlazení.

Cooler Master HAC V81 - kde tu přistává vrtulník?
i Zdroj: PCTuning.cz

Cooler Master HAC-V81

GOLDEN Award, leden 2003
"nejefektivnější vzduchový chladič pro procesory SocketA"

Cooler Master  HAC-V81

+ extrémní výkon
+ plynulá regulace otáček
+ kvalitní provedení
+ tichý na nejnižších ottáčkách
- hlučnost ve vyšších otáčkách
- vyčnívající páčka na sponě (může dokonce znemožnit instalaci chladiče)
- (pravděpodobně) vysoká cena

V ČR distribuuje: LEVI a ProCA

Ondřej Vlček

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama