Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?

Konec vodníků v Čechách aneb chladit vodou, nebo ne?

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 11. 2014 03:00 48

Seznam kapitol

1. Co všechno ohrožuje chudáka vodníka 2. Procesory – pradůvod vzniku vodníků – už nás nepálí 3. Highend CPU to jistí 4. Grafiky, ideální aplikace vodníka? 5. Extrémní (nejen) grafická řešení to zachrání
6. Když vzduch dohání vodu 7. Stojí inovace vodníků za řeč? 8. A jak dlouho vydrží vodník? 9. Nebo instantní vodník z prášku? 10. Být, či nebýt watercool

Vodní chlazení je jeden z nejefektivnějších způsobů jak uchladit i ty nejžravější a nejtopivější komponenty. Tam, kde normální vzduchové chlazení selhává, se dobrý vodník teprve zahřívá. Má ale smysl i v době, kdy jsou nové generace hardwaru čím dál efektivnější a úspornější nebo jejich design ani neumožňuje vodníka efektivně použít?

Reklama

Vodníci jsou s námi už řadu let a po dobu svojí existenci představovali jakousi exotickou oblast chlazení počítačů (a někdy i konzolí!). Co se za posledních pár let změnilo, je jejich propracovanost, kvalita i efektivita. Najednou se vodní chlazení stává doménou luxusních moddingových projektů a dotváří jejich často až neuvěřitelný design. Úroveň zpracování jednotlivých prvků už není homo-domo, ani masová čínská produkce, ale často téměř dokonalý design je realizován precizním CNC obráběním v západních zemích.

Pořád je ale primárním účelem vodníka účinné chlazení výkonných komponent, nebo snad ne? Co nás dnes zajímá nejvíce, je to, zda si Běžný Franta Uživatel přeje mít vodníka, zda by se mu vyplatil z pohledu chladících vlastností, a také kdo si jej nakonec koupí, a pro jaký hardware. Jaké jsou jeho možné důvody a motivátory pro to pořídit řadu nových součástek a provést radikální změnu chlazení svého stroje? Je to brutální chladící výkon vodníka? Nebo tam hraje roli tichý chod? A co zmiňovaný design nebo exotický status?

Vodník...
i Zdroj: PCTuning.cz
Vodník...

Všemu ale brání ještě jiná věc – cena. Vodník totiž vždy byl, pořád je a asi dlouho bude poměrně drahou záležitostí a jeho koupě je už investicí na delší dobu. A to je právě další bod k zamyšlení. Když už máte slušného vodníka, jak často potřebujete měnit jeho komponenty? Nepřežije slušný vodník třeba i na několik generací hardwaru?

...nebo vzduch?
i Zdroj: PCTuning.cz
...nebo vzduch?

Co nesmíme opomenout, je také trend zlepšování vzduchových chladičů jak pro CPU, tak pro grafiky, ale i desky nebo další komponenty. Zatímco vodníci prakticky od začátku poskytují relativně velký chladící výkon a zlepšování probíhá především na úrovni pohodlnosti montáže, vzhledu komponent, rozvodů kapaliny nebo i fitinek, tak vzduchové chlazení prošlo řadou evolučních kroků, které z něj dělá potenciální konkurenci.

Nakonec se do toho všeho začaly montovat i ty často proklínané All-In-One chladiče. Původní myšlenka přivést vodu masám do jejich PC se nepodařila úplně, ale přesto tu s námi je a své zastánce si najde. Ukrajuje AIO z pomyslného koláče vodníkářských uživatelů, nebo spíše z masy těch vzduchem chladících?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama