Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 4. 2014 03:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod  2. Cíle  3. Návrh 4. Inovativní aspekty 5. Výroba desky a konstrukce stolu 6. O „dřevu“ 7. O zpracování a lakování dřeva 8. [Galerie] Výroba skříně 9. Stříhání a vrtání
10. O závitech (a jak je vyrobit) 11. Lakování kovů 12. Výběr nátěrových hmot 13. Bezpečnost až na prvním místě 14. [Galerie] Lakování dílů skříně a jejich montáž 15. [Galerie] Montáž konstrukce stolu 16. Závěr první části 17. Závěrečná galerie

Tuning počítače dotažený do absurdna – tak by se dal charakterizovat projekt UDesk. Řezání, vrtání, svařování, frézování, broušení nebo lakování, to je jen stručný výčet aktivit, které směřují k realizaci odvážného plánu. Nečeká vás jen strohý popis úprav, ale i rady a postupy, které se vám mohou hodit při vlastních modifikacích.

Reklama

Je to už několik let, co jsem poprvé narazil na počítač zabudovaný do stolu. Dotyčný modder měl vodou chlazený PC s grafickými kartami v multi GPU, trojicí monitorů a vše poměrně elegantně nasvícené a zakomponované do pracovního stolu se skleněnou deskou. Mělo to na mě celkem velký „wow“ efekt. Tehdy jsem však o něčem takovém mohl jen snít, neměl jsem schopnosti ani prostředky takový projekt zrealizovat, koneckonců jsem ani netušil, jak začít.

Situace se ale dramaticky změnila, s moddingem jsem se seznámil během posledních let podrobně. Pro začátek je důležité zmínit, že mé snahy byly vždy směrovány k funkční stránce, nikoli pouze vzhledové. Od toho se odvíjí i značná část tohoto projektu, a co bude rozebráno i dále v tomto článku. Pravidelní čtenáři si možná vzpomenou na představení projektu UCase – počítače s výkonnými komponentami (OC) a odhlučněním dovedeným ad absurdum.

Předchozí projekt UCase - exteriér.
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí projekt UCase - exteriér.

S nabytými schopnostmi jsem se tedy rozhodl pro realizaci počítače zabudovaného v pracovním stole. Vyvstává univerzální otázka: „Proč?“ A tady si hned dovolím uzemnit pochybovače jednoduchým vysvětlením - Modding baví lidi (i mě, a doufám, že i čtenáře PCTuningu). Samozřejmě, že kromě toho, že je modding zábavou, existují další pádné důvody. V první řadě to byla potřeba nového stolu, s tím, že takové řešení (především rozměry a materiály) nebylo na našem trhu dostupné anebo by stálo nehorázně moc. Dalším odůvodněním byla možnost mít počítač ve stole zabudovaný tak, aby plnil roli něčeho jako je tzv. benchtable.

UCase - organizace komponent.
i Zdroj: PCTuning.cz
UCase - organizace komponent.

Aby čtenář měl z článku i nějaký konkrétní prospěch, tak jsem došel k rozhodnutí, že součástí budou i krátké návody věnující se jednotlivým aspektům moddingu. Získáte základní přehled například v obrábění dřeva a kovů, lakování nebo i systému různých závitů. To by vám mělo usnadnit případné vlastní pokusy o tuning svého počítače.

Protože samotný projekt je sám o sobě celkem rozsáhlý a ještě k tomu jsou přibaleny různé návody a tipy, tak bude rozdělen na dva díly. První se věnuje především konstrukčním aspektům, výrobě stolu, lakování dřeva a kovů atd. Druhý se věnuje více samotnému systému chlazení, osazení komponentami, odhlučnění.

Malá ochutnávka výsledku projektu UDesk.
i Zdroj: PCTuning.cz
Malá ochutnávka výsledku projektu UDesk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama