Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 8. 2013 03:00 33

Seznam kapitol

1. Způsoby chlazení počítače 2. Princip vodního chlazení a druhy bloků 3. Radiátor, pumpa, expanzní nádoba a zbylé díly 4. Kam s radiátorem 5. Montáž bloku na procesor
6. Montáž bloků pro grafické karty 7. Příprava pumpy, expanzní nádoby a radiátorů 8. Stavba počítače s vodním chlazením 9. Hlučnost vodníka, plusy a mínusy 10. Závěr

Vodní chlazení — pro jednoho nejlepší způsob chlazení komponent v počítači, pro druhého drahá zbytečnost. Pravda je jako obvykle někde uprostřed, vodou chlazení má své plusy i mínusy. V článku je rozebereme a ukážeme stavbu vodou chlazeného počítač s procesorem Core i7-4770K a dvěma Radeony HD 7970 v CrossFire.

Reklama
Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


Scythe Orochi je jeden z největších vzduchových chladičů procesoru

Zatímco před třiceti lety počítače často nevyžadovaly žádné chlazení a počítače před patnácti lety si vystačily s poměrně malými chladiči, dnešní moderní počítače se bez velkých chladičů s aktivní i pasivní částí neobejdou. Ačkoliv je trendem poslední doby spotřebu především při nízkém zatížení opětovně mírně snižovat, v plné zátěži si herní sestavy střední třídy stále vezmou okolo 300-400 W, výkonné hignendové počítače klidně i dvojnásobek.

Společně s rostoucí spotřebou rostou i nároky na chlazení počítačových komponent. Doba miniaturních a skutečně velmi hlučných ventilátorů je naštěstí již za námi, především výkonné grafické karty se ale v zátěži umí i dnes slušně „rozohnit“. Řada uživatelů proto kupuje karty s alternativními tichými chladiči, případně chlazení mění až dodatečně sama.

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


vodní chlazení pro procesor a grafickou kartu se může vlézt i do běžné počítačové skříně

Pomyslným vrcholem je pro běžné denní užívání systém vodního chlazení. Mezi zkušenějšími uživateli má pověst luxusu, který sice má některé nevýhody, výkon a především minimální hlučnost jsou ale více než dostatečnou kompenzací. Méně zkušení uživatelé při vyslovení pojmu „vodní chlazení“ naopak často tápou. Právě pro ně je určen dnešní článek, ve kterém se pokusím vysvětlit co to vodní chlazení je, jak funguje, z čeho se skládá a jaké jsou jeho přednosti i nevýhody. Úvodem rozdělím způsoby, kterými lze komponenty v počítači chladit.

Vzduchové chlazení

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


vzduchový chladič procesoru Gelid Tranquillo

Drtivá většina uživatelů svůj počítač chladí tzv. vzduchovým chlazením. Příkladem vzduchového chladiče je chladič procesoru Gelid Tranquillo. Teplo od procesoru je přenášené na hliníková žebra, která profukuje velký ventilátor. Teplý vzduch z počítačové skříně následně vyfukují výstupní ventilátory.

Vodní chlazení

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: overclock.net

Vodní chlazení funguje podobně jako vzduchové. Jediný rozdíl je v tom, že teplo od procesoru či grafické karty odvádí voda. Výhodou je možnost ransport většího množství tepla na větší vzdálenost. Ohřátá voda protéká radiátorem, kde teplo odevzdá na žebrování. To je podobně jako u klasického vzduchového chlazení profukované ventilátory a teplo odchází do okolního vzduchu. Výsledek je tedy stejný jako při použití vzduchového chlazení — ohřátí vzduchu v okolí počítače.

Chlazení kapalným dusíkem a suchým ledem

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


o chlazení kapalným dusíkem/suchým ledem se můžete více dočíst v nedávném článku o extrémním přetaktování

Chlazení kapalným dusíkem a suchým ledem je vzhledem k nutnosti jejich neustálého doplňování, ceně a složité údržbě vhodné jen pro krátkodobé účely, především při extrémním přetaktování. Na procesoru či grafické kartě je osazen kovový komín, do kterého se sype suchý led nebo lije kapalný dusík. Ten z kovu přijímá teplo a odpařuje se. Kov komínu se naopak ochlazuje na teplotu hluboko pod bod mrazu. Studený kov následně chladí i jádro grafické karty nebo procesor.

Zatímco u vzduchového a vodního chlazení nelze z logiky věci dosáhnout nižší teploty než je teplota okolního vzduchu (bez nějakého přídavného chlazení), při chlazení suchým ledem či kapalným dusíkem lze integrovaný obvod zchladit na teplotu v řádu desítek stupňů pod bod mrazu.

Speciální typy chlazení

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz


chlazení počítače olejem (zdroj: pugetsystems.com)

Kromě výše zmíněné trojice obecně známých způsobů chlazení počítače lze počítač chladit i méně obvyklými způsoby. Například jej umístit do akvária s olejem. Ten absorbuje teplo z komponent a skrz stěny akvária a hladinu jej dále předává okolnímu vzduchu. Minerální oleje nejsou elektricky vodivé, zkratu se proto rozhodně není třeba obávat. Výhodou je též možnost dlouhodobého provozu, olej se ani po delší době nezkazí. Problematický je naopak případný prodej komponent po upgradu či prostá reklamace. Komponenty totiž po vyjmutí z akvária jen stěží plně odmastíte. Samozřejmě nelze dosáhnout nižších teplot, než je teplota okolního vzduchu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama