Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 9. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Evoluce řady Accelero Xtreme 2. Balení, příslušenství, kompatibilita 3. Chladič pod drobnohledem 4. AMD Radeon HD 6970 — instalace chladiče 5. nVidia GeForce GTX 480 — instalace chladiče 6. nVidia GeForce GTX 580 — instalace chladiče 7. AMD Radeon HD 6970 — testy při základním napětí
8. AMD Radeon HD 6970 — testy při VCore 1,300 V 9. nVidia GeForce GTX 480 — testy při základním napětí 10. nVidia GeForce GTX 480 — testy při VCore 1,100 V 11. nVidia GeForce GTX 580 — testy při základním napětí 12. nVidia GeForce GTX 580 — testy při VCore 1,15 V 13. Závěr

Je tomu rok, co Arctic Cooling uvedl na trh výkonný univerzální chladič grafických karet Accelero Xtreme Plus. Stal se etalonem své kategorie. Nyní se na trh dostává druhá generace tohoto výborného chladiče. Máme tedy čekat ještě vyšší výkon v kombinaci s naprostým tichem? Ne tak docela, změny se týkají hlavně lepší kompatibility.

Reklama
Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz


Arctic Cooling Accelero Xtreme pro ATI Radeon HD 4870 X2

Arctic Cooling patří mezi špičku v oblasti alternativního chlazení grafických karet už mnoho let. Začalo to s vynikajícími chladiči Silencer pro grafické karty řad ATI Radeon 9000 či nVidia GeForce 6000 (a několika dalšími). Doslova legendárními se pak staly chladiče Accelero S1 a S2 kombinujícími vysoký výkon, naprosté ticho a nízkou cenu. V posledních letech se Arctic Cooling zaměřuje zejména na tiché chlazení nejvýkonnějších a energeticky nejnáročnějších grafických karet, kde exceluje s řadou Accelero Xtreme.

Modely Accelero Xtreme nejprve vznikaly specializovaně pro konkrétní grafické karty. Na trh se tak dostala celá řada chladičů pro jednočipové i dvoučipové grafické karty, které měly podobný design s trojicí velkých ventilátorů, lišily se však pozicí jádra chladiče, tvarem spony a samozřejmě také hliníkovými pasivy na ostatní součástky plošného spoje (zejména napěťové součástky a paměťové moduly), které byly navržené přesně pro danou grafickou kartu.

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz


Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus

Výše popsaný mechanismus návrhu chladiče pro každou kartu zvlášť má své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří jednoznačně návrh speciální sady pasivních chladičů přímo pro kartu a dokonalá optimalizace celého chladiče pro potřeby konkrétního modelu. Nevýhodami je však nutnost vyrábět a balit několik různých variant jinak stejného chladiče (logisticky náročnější) a pak také nižší zájem zákazníků. Podstatně menší procento si chladič s cenovkou vysoko přes tisíc korun koupí s vědomím, že při výměně karty jej budou muset prodat a koupit jiný.

Minulý rok proto Arctic Cooling uvedl univerzální chladič Accelero Xtreme Plus. Ten kombinuje starou známou vynikající konstrukci chladiče s univerzální sponou kompatibilní s širokým spektrem karet. Pasivy pak výrobce vyřešil elegantně tím, že prodává několik specializovaných sad určených přesně pro dané typy grafických karet a zákazník si koupí jen tu sadu, kterou potřebuje. Stále tak dostává pasivy určené přesně pro jeho grafickou kartu, současně kupuje univerzální chladič (při výměně grafiky případně dokoupí jen novou sadu pasivů) a pro výrobce je celý proces o něco levnější. Zaujat výkonem, tichostí i kompatibilitou jsem tak Acceleru Xtreme Plus minulý rok po právu v recenzi udělil zlaté ocenění.

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz


Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus II

Před pár týdny Arctic Cooling představil druhou generaci tohoto výborného chladiče pojmenovanou jednoduše Accelero Xtreme Plus II. Máme se tedy těšit na ještě výkonnější chladič, který uchladí cokoliv téměř v pasivním režimu (resp. jen s minimálním otáčením ventilátorů)? Bohužel nikoliv. Ačkoliv výrobce svůj chladič označuje jako plnohodnotnou druhou generaci, změn se odehrálo jen několik a téměř všechny jsou zaměřeny na větší kompatibilitu (podíváme se na ně v dalších kapitolách).

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz


Thermalright Shaman

Zatímco před rokem nemělo Accelero Xtreme Plus žádnou rozumnou konkurenci, v současnosti je situace jiná. Thermalright totiž nabízí chladič Shaman, jehož recenzi jsem vám před časem přinesli. Shaman má značně odlišnou konstrukci než Accelero Xtreme Plus a jeho velkou nevýhodou je zabrání hned pěti slotů ve skříni, jeho výkon je však famózní a tiše uchladí jakoukoliv kartu. V dnešní recenzi se proto zaměříme nejen na srovnání s běžnými referenčními chladiči, ale i s tímto monstrem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama