Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

4. 8. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Corsair a počítačové skříně? 2. Corsair Graphite 600T – představení 3. Case s krunýřem 4. Stropní díl 5. Bočnice
6. Spodní a zadní díl 7. Interiér I. 8. Interiér II. 9. Instalace HW a testy 10. A na závěr...

Spojovat Corsair proslulý výrobou paměťových čipů s počítačovými skříněmi? To by bylo ještě před časem nemyslitelné. Dnes se Corsair snaží prosadit i v jiných segmentech trhu, takže už není problém pořídit ani jeho case. Otestovali jsme top model Graphite 600T a rovnou říkáme: je to jedna z nejlepších skříní na trhu.

Reklama

Jak už jsem naznačil v perexu, ještě před jedním či dvěma roky by asi jen těžko někdo objednával v obchodě počítačovou skříň se stejným logem, jaký má na paměťových modulech. A dnes? Dnes patří Corsair k tomu lepšímu, co můžeme pro své komponenty koupit. Tento výrobce nenabízí pouze skříně, ale dokonce i napájecí zdroje nebo chladiče. A co je nejzajímavější, s totožným logem lze koupit i reproduktory či herní sluchátka. 

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Takových výrobců, kteří vyráběli pouze jediný produkt a posléze přešli na další segmenty, bylo samozřejmě mnoho a stále přibývají další, ale povětšinou je výsledek obdobný. Firma sice exceluje ve svém původním zaměření, kde má věhlasné jméno, ale ostatní produkty jsou jen šedým průměrem, kterým možná rozšiřují svoje portfolio, ale rozhodně neoslňují zákazníky. Corsair ale pravděpodobně našel nějaký podivuhodný způsob, jak excelovat takřka ve všech segmentech. Když case, tak jedině takřka dokonalou a přitom za férovou cenu. Když chladič, tak jedině bezkonkurenčně výkonný a navíc inovativní. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál.

Je pravdou, že najdou se i světlé výjimky, které jsou schopny zaujmout i v jiných než v původních odvětvích, nicméně většinou na úkor ceny, která je až příliš vysoká. A on je tento postoj i poměrně logický, protože pokud má firma tzv. dojnou krávu, tedy produkt, který jí dokáže uživit, nepotřebuje už extrémně vydělávat na specifických produktech, které jsou nad rámec základní produkce. Okrajové produkty pak mohou být velmi propracované, ale nabídnou cenu až přehnaně vysokou, takže se stávají spíše exkluzivním zbožím. Corsair by mohl jít stejnou cestou, ale zdá se, že cenová politika se snaží docílit něčeho jiného. Netvrdím, že by ceny těchto „vedlejších“ produktů byly zase tak výhodné, ale rozhodně jsou konkurenceschopné.

O společnosti Corsair

Co se týče historie, tak ta byla v rámci této společnosti započtena v roce 1994. A i když by se mohlo zdát, že se jedná opět o další taiwanskou firmu, tak tomu tak není. Corsair je ryze americkou společností se sídlem ve Fremontu v Californii. Od počátku se však společnost zaměřovala především na paměťové čipy, přesněji na L2 cache, což však narušil Intel ve chvíli, kdy tuto paměť integroval přímo do procesoru (Pentium Pro). Corsair se musel velmi rychle přeorientovat a začal vyrábět paměťové moduly DRAM. Z počátku hlavně pro servery. Na přelomu tisíciletí se však produkty této značky dostávají i do osobních počítačů a od roku 2002 nabízí Corsair i speciální série pro overclockery a jiné nadšence, kteří se nechtějí spokojit pouze s OEM moduly.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi hlavní produkty, které Corsair vyrábí, stále patří především paměťové moduly

Logický je pak samozřejmě o posun do segmentu SSD, kde Corsair mohl výborně využít své dlouholeté zkušenosti s výrobou paměťových čipů. I proto patří SSD této značky k těm nejkvalitnějším, které je možné pořídit. Zároveň přichází na řadu i výkonné chlazení (vodní i vzduchové) a samozřejmě i již zmiňované počítačové skříně.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyjímkou už však nejsou ani kvalitní napájecí zdroje

Pokud bychom měli mluvit o firemní kultuře, tak se Corsair snaží budovat velmi silnou infrastrukturu a to nejenom ve výrobní části, ale také v oblasti marketingu a distribuce. Díky tomu jsou produkty této společnosti nabízeny cca v šedesáti zemích světa. A to jak za podpory vlastních distribučních sítí, tak i externích prodejců a dodavatelů.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduchý a elegantní, Corsair 700D – takřka nejdražší model od tohoto výrobce

Produktové řady

V současnosti nabízí Corsair celkem tři série skříní. Všechny jsou směrovány spíše do střední či vyšší střídy a pohybují se v podobné cenové hladině. Podobná je u nich ale i kvalita zpracování, protože se jen těžko hledají chyby, které by tyto produkty měly. A jaká je tedy jejich odlišnost? Především je to samozřejmě design. Za nejzákladnější by bylo možné považovat sérii Carbide, která nabízí velmi decentní vzhled a zpracování v kombinaci ocelového plechu a plastových odlitků. O něco výše míří série Obsidian, která díky použití hliníků nabídne velmi luxusní, ale přitom usedlý design. My tu dnes k testu máme asi nejzajímavější model série Graphite, kterou lze označit za rebelskou. Designem totiž vybočuje mimo další série, nicméně vzhledu nelze nic vytýkat. Troufám si tvrdit, že právě tento model bude oslovovat mladší generaci a hráče. A jak si tento model stojí doopravdy, na to by měla odpovědět dnešní recenze.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný model – Corsair Graphite 600T v bílém provedení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama