LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 9. 2010 03:00 20

Upřímně si myslím, že v tomto případě stačí pouze nadpis článku a hned bude polovina z Vás vědět, oč se jedná. Máme tu totiž dnes k testu jeden velmi zajímavý produkt, jehož výrobcem je česká firma, respektive člověk, kterého jistě znáte i z PCTfora. Tím produktem je samozřejmě první český komerční benchtable. Tak jaký je?

Reklama

Nerad bych tuto úvodní stránku opět věnoval pouze teoretickému tlachání o tzv. testovacích case, nebo jak to česky pojmenovat, prostě co znamená benchtable snad na PCT už všichni vědí, však už jsme tu tomuto tématu měli věnováno několik článků. Co je však po poznání zajímavější pro dnešní téma, je především společnost Liquid Technology (dále jen LQT), která je výrobcem dnes testovaného produktu.

Jak už jsem naznačil, mnozí z Vás jistě už výrobce dobře zná, často se schovává za přezdívkou Wroom, ale jinak se jedná o pana Martina Balšínka, jež svojí živnost provozuje v Brně na Králově Poli. Právě zde funguje od konce roku 2009 společnost Liquid Technology, která na český trh v rámci vlastní distribuce dodává díly pro vodní chlazení a v současné době právě i tento benchtable, který se stal v mnoha diskuzích velmi kontroverzním tématem.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechno ale začalo ještě o několik let zpět, na což si já osobně dosti živě pamatuji. Tuším, že to mohlo být tak v roce 2004, kdy se na PCTforum zaregistroval v té době dosti neznámý člověk pod nickem wroom a začal „mohutně“ debatovat na téma vodního chlazení.  Sám za sebe mohu říct, že jsem ho považoval zase za jednoho z mnoha, kteří tvrdili, jak mají možnost si vyrobit vlastní bloky pro vodní chlazení a že právě ten jejich bude nejlepší ze všech. Ale právě tento člověk z řady vystoupil a ten svůj blok opravdu ukázal. 

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Současně s tím se objevila postupně na internetu webová stránka wroom.wz.cz, kde tento člověk nabízel svoje produkty. To bylo způsobeno tím, že se nejednalo pouze o nadšence, který vyrobí jeden kus a končí, ale o strojaře, jehož výrobek byl navržen včetně všech potřebných plánů a tak sériová výroba nebyla problémem. Na zmiňovaném webu bylo možné navíc ještě shlédnout několik kompletních modifikací, které byly vytvořeny právě s komponentami od wrooma a bylo jasné, že tento „projekt“ zase tak rychle neskončí.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Wroom's Industry case - prototyp skříně pro vodní chlazení od LQT.

Osobně jsem se s Martinem setkal až v roce 2008 na Invexu, kde jsme společně připravovali stánek pro PCTuning. Můžu říct, že Martin je opravdu pro věc zapálený a už v té době mluvil o tom, že by se chtěl živit hlavně výrobou a prodejem vodního chlazení, čili dělat to nejenom doma na koleně, ale opravdu na profi úrovni.

To se alespoň do jisté míry splnilo přesně 16.12.2009 (podle údajů z živnostenského rejstříku), kdy Martin (Wroom) ohlásil živnost a začal fungovat v nynějších prostorách brněnského areálu. Od této chvíle se taky měnil název a web, takže už můžeme mluvit o nynějším

Liquid Technology a www.liquidtech.cz

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

A co dnes LQT nabízí? Především to jsou vodní bloky v nejvyšší možné kvalitě za poměrně rozumnou cenu, navíc jejich vývoj se nezastavil a za dobu vývoje už tu máme verzi 3.1 a jistě nebudu lhát, když řeknu, že to není verze konečná. Zmínit si zaslouží také expanzní nádoby, které LQT nabízí od doby, kdy ještě nádoby podobného typu a především s těmito průměry fitinek na trhu nikde nebyly, navíc je možná i výroba na míru, takže co si ještě více přát? Snad jen nějaký ten custom benchtable. A LQT prosby českých overclockerů vyslyšelo a díky tomu tady máme první verzi tohoto povedeného produktu. Takže již nebudu zdržovat a pojďme si jej představit.


Jak už jsem říkal, tak LQT má vlastní distribuci svých produktů a objednání je možné buď telefonicky a nebo pak elektronicky, ať e-mailem nebo přes jakýsi e-shop, která je však ve výstavbě. Takže stejně dojde k objednání spíše formou e-mailu. Pak už záleží na vás, zdali budete volit formu zaslání poštou, která bude asi častější a nebo si zboží vyzvednete přímo v Brně v prostorách výrobny.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

My jsme se domluvili na odeslání poštou, protože mě samozřejmě zajímalo, jak je skříň při přepravě zabalená, apod. A zklamaný jsem opravdu nemohl být. V podstatě bylo balení standardní, jako u sériově prodávaných skříní. Nepotištěná kartonová krabice, což při malém množství výroby chápu (ona by posloužila i krabice od banánů...). Uvnitř pak najdete obrovskou vrstvu „bublinkatého“ igelitu, aby se skříní opravdu nic nestalo. Veškeré příslušenství, kterého není zase tak úplně málo, je taktéž samostatně zabaleno v pytlících a pevně zajištěno v balení, takže se nemusíte bát jakéhokoliv poškození při přepravě.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Case se při přepravě nemohlo nic stát, jelikož byla maximálně obalena množstvím "bublinek".

Na rozbalení tohoto dárečku si však připravte alespoň takových 15minut, protože než se mi podařilo vše z obalů vyndat, tak to trvalo. Pokud se ale nenecháte odradit a potřebný čas tomu věnujete, nemusíte se nakonec bát, že se na stole objeví nějak poškozená case. Naopak – to, co postavíte na stůl, vypadá velice impozantně a kvalita zpracování z této case čiší už na první pohled. Já za sebe byl tedy velmi mile překvapen.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Náhled na aktuální ceník, i když "akce" už neplatí.

Jelikož jsem to v rámci specifikace nezdůraznil, musím teď. My tu dnes máme k testu „bohatší“ verzi skříně s označením BASIS-02 navíc osazenou coveringem a panelem s CMOS tlačítkem, kdy obě tyto položky jsou za příplatek. Cenový rozdíl oproti základní verzi si rozebereme později, zde však toto zdůrazňuji především proto, aby jste neměli pocit, že takto obsáhlé příslušenství, jež je vidět na fotografiích, je už v základní verzi.

Specifikace

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Fanholder

My si ho však teď pěkně rozebereme. Asi nejzajímavějším kouskem s příslušenství je tzv. fanholder, tedy česky – držák ventilátorů. Ten je dodáván v počtu jednoho kusu „v ceně“ verze BASIS-02, ale samozřejmě si jej můžete ještě dokoupit v příslušenství. Navíc bench lze osadit hned čtveřicí těchto držáků, takže požadavkům a peněžence se meze nekladou.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Fanholder je pevný kusí krk, který si drží tvar, jaký mu nastavíte a to dokonce při maximálním osazení, jakým rozumíme 2x120mm ventilátor. K tomuto účelu je vybaven na jedné straně rámečkem, ke kterému ventilátory šroubujete – naprosto stačí na jeden šroub. Mimo to jsou zde vyvedeny 3pinové konektory pro napájení ventilátorů. Kabeláž už je tedy skrz držák rozvedena a ve spodní části zakončena opět konektorem pro pohodlné zapojení do regulátoru nebo základní desky. K benchtable se držák uchytí přes kulatý otvor – na každé straně case jsou tyto otvory dva. Délka fanholderu však dovoluje takovou variabilitu, že rozhodně nebudete mít problém namířit ventilátor přesně tam, kam potřebujete.

Covering

Opět postačí překlad z angličtiny pro to, abyste pochopili, o jaké příslušenství se asi jedná. Jde totiž o plastový kryt pod základní desku – v prostoru procesoru, která slouží jako zpevnění základní konstrukce a je určená především pro ty overclockery, kteří si pohrávají s dusíkovým chlazením. Pokud totiž osadíte základní desku všemi komponentami včetně těžkého komínu pro dusík, je jasné, že zátěž někam padne – a právě pro eliminaci zatížení základní desky samotné je dodáván tento díl. I když se může jednat o obyčejný plastový rámeček, tak se nenechte zmást – je totiž vyrobený z velmi tvrdého plastu s označením „ERTACETAL“, ze kterého výrobce vyrábí např. i kryty bloků pro vodní chlazení. Tento plast je opravdu natolik tvrdý, že právě jako opora těžkému dusíkovému chlazení perfektně dostačuje.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

CMOS-Button

Posledním prvkem doplňkové výbavy je pak tzv. CMOS tlačítko, jehož funkci asi zrovna na PCtuning.cz vysvětlovat nemusím. To by bylo nošení dříví do lesa. Rozhodně jsem ale moc rád, že Wroom myslel i na takovéto doplňky, které právě overclockeři ocení určitě nejvíce. Je jasné, že každý si je schopen toto tlačítko nahradit nějak „domácím“ způsobem, tzv. DIT, ale určitě se najdou i zákazníci, kteří budou chtít komplexní řešení a k tomu patří i takováto drobnost.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

I když by se mohlo zdát, že tím výčet příslušenství končí, tak to není zase úplně přesná pravda. LQT totiž nenabízí jenom tuto povedenou benchtable, jak jsem už naznačil v úvodu, ale především je výrobcem velmi kvalitních produktů pro vodní chlazení. A právě tomuto faktu je i tato skříň přizpůsobena, proto počítejte s plnou kompatibilitou např. expanzních nádob, pro které je přímo na case uzpůsobeno uchycení, apod. Jaký systém chlazení si však zvolíte, to už je samozřejmě plně na vaši volbě. My už jdeme konečně k podrobnějšímu pohledu na samotný case.


Tuto stránku začnu hned několika čísly – 470x370x322mm. To jsou rozměry, které rozhodně ohromí, když si takovou case postavíte na stůl, jelikož logicky musí jít o desktopové řešení, díky podpoře dusíkového chlazení a navíc s možností osazení fullATX desky, jen těžko lze předpokládat rozměry menší. I přes tento fakt se však jedná o obra, jelikož rozměry ještě značně přesahují základní desku a to nemluvím o stavu, kdy na boky našroubujete dvojici výměníků pro vodníka.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Výška 322mm zase vychází z předpokladu, že máte namontovaný i držák přídavných karet. Pokud tomu tak není, tak se samozřejmě celková výška sníží na 202mm bez základní desky. To jen pro představu, co si asi postavíte na stůl, když benchtable koupíte.

LQT Benchtable v1 – zlaté české ručičky v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny bude však jistě zajímat především konstrukce a použité materiály, jelikož tvar a vzhled stejně nejlépe zhodnotíte z fotografií. Kdybych měl však k něčemu přeci jen tvar přirovnat, tak ve mně pořád evokuje takovou tu otočnou palubu z amerických tanků. Omlouvám se za nepříliš přesnou terminologii, ale ve vojenské technice rozhodně nejsem nijak zběhlý. Pro benchtable je však tento tvar naprostým originálem, jelikož většina výrobců šla spíše směrem standardní krabice, která zbytečně nepřesahuje rozměry základní desky. Dvoupatrová konstrukce pak takovou originalitou není, avšak se jedná o časem dobře vyzkoušený standard, který je ergonomicky a technicky ideální, jak pro použití, tak především pro výrobu a zajištění potřebné pevnosti samostatné case.

Námi testovaný kousek je postavený z velmi kvalitního materiálu, jímž je 1,5mm duralový plech, navíc ještě ošetřený práškovou barvou, která do jisté míry ještě pevnost zvyšuje. Základna o největším rozměru, tedy 470x370mm je naprosto rovná, bez jakýchkoliv ohýbaných hran, apod. V ní je samozřejmě vytvořeno mnoho montážních otvorů, které slouží buď pro napojení zbytku konstrukce a nebo k montáži příslušenství.

Ze spodní strany však nenajdeme pouze čtyři nožičky, jak jsem původně čekal, ale rovnou 7, čímž je zajištěna maximální stabilita na rovné podložce. Nožičky jsou z poměrně dost tvrdé gumy, což by mohlo mít za následek i přenos vibrací na podložku, ale ve chvíli, kdy bude case plně osazena, tak díky váze asi tento fakt nehrozí. I přesto bych však volil spíše měkčí materiál.

Asi bych měl už v tuto chvíli prozradit, že koncepce této skříně je taková, aby do spodní části mohly být osazeny dva kompletní okruhy vodního chlazení, což vidíte i na fotografiích. I to je jeden z důvodů, proč jsou rozměry takové, jaké jsou. V prostoru spodního plechu tak najdete několik otvorů se závity, které neslouží k ničemu jinému, než k montáži čerpadla. Jelikož je však podpora širší, je zde otvorů více. Navíc přímo výrobce nabízí i odhlučněné redukce pro jednu z pozic, tak je konkrétně určena asi nejčastěji používaným čerpadlům, tedy Laing DDC nebo Swiftech MCP355, další dvě pozice slouží k montáži Laing D5, Swiftech MCP655 a Eheim 1046, 1048.

K vybraným čerpadlům je možné dokoupit antivibrační redukci pro uchycení.

Rozhodně nelze přehlédnout také „trčící“ L-profily těsně u hrany spodního dílce. Ty jsou určeny pro již zmiňovanou montáž originálních expanzních nádob od LQT, ale montážní rozměr bude jistě pasovat i pro jiné komerční produkty, jelikož vývoj v LQT vycházel již z vyzkoušených nádob zahraničních výrobců. Pokud by vám tyto montážní prvky překážely, není problém je demontovat. Jsou pouze našroubované, ale patří do základní výbavy.

Montážní držáky dvou expanzních nádob LQT jsou již součástí základní výbavy, viz foto výše.


Pokud se přesuneme na druhou stranu spodního patra benchtable, tak zde nesmějí chybět další otvory pro montáž dodávaných košů pro pevné disky a optické mechaniky. Upřímně řečeno, zde ale vidím největší neduh této skříně. Vše je totiž sice vyrobené velmi kvalitně a přesně, ale právě zámky pro tyto koše mají nepatrnou vůli a díky tomu pak celý koš po osazení poměrně vibruje.

Koš na pevné disky má bohužel poměrně vůli v uchycení. Chybí také pozice pro 2,5" disk.

Situace se samozřejmě mění ve chvíli, kdy např. koš pro disky osadíte všemi 4ks, které je možné instalovat. Pak váha disků zabrání jakémukoliv vibrování. Ale jistě bude mnoho overclockerů, kteří pro práci budou potřebovat jen jediný malý 2,5“ disk a jeho váha rozhodně nedokáže vibracím zamezit. Škoda také je, že koš není uzpůsoben na uchycení 2,5" zařízení, takže minimem je vlastně stejně 3,5" disk.

Řešení je však velmi jednoduché, stačí mezi spodní plech a koš nalepit nepatrný kousek gumy nebo molitanu a je po problému, nicméně jsem si jistý, že mnoho zájemců, kteří utratí částku okolo 4tis. korun za takovouto case, budou požadovat minimálně „dokonalost“. A je také pravda, že doplnění nějakého těsnění na náklady výrobce už bude zanedbatelnou částkou.

Abych však nepůsobil tak tragicky, tak jsem celou věc konzultoval přímo s výrobcem a ten samozřejmě ihned reagoval a v následující sérii, která půjde do prodeje, přislíbil řešení tohoto problému. Jakým způsobem, to už nechme na něm.

Jinak jsou ale koše zpracovány velice precizně a možnost osazení až čtyřmi 3,5“ disky a trojící 5,25“ zařízení – to se jen tak u nějaké benchtable nevidí. A to upozorňuji, že všechny disky můžete osadit současně. Koše je také možné velmi jednoduše vyndat, jelikož pevné uchycení je pouze přes jediný šroubek velikosti M3 s křížovou hlavou. Navíc jej je možné ještě osadit 80mm ventilátorem.

5,25" zařízení je možno instalovat až do počtu tří kusů.

Pokud vás zajímá, kde má svoje místečko napájecí zdroj, tak je to na levé straně, hned vedle koše pro 5,25“ zařízení. K tomuto účelu je zde přímo ohnutý kus plechu ze spodní základny a montážní otvory dovoluji otočení zdroje na obě strany, tedy ventilátorem doprava i doleva. Pozor však na délku kabeláže, aby dosáhla až ke konektorům základní desky. U nových zdrojů bych strach rozhodně neměl, ale měl jsem v ruce mnoho starších kousků, které by rozhodně až nahoru nedosáhly.

Napájecí zdroj se zajistí jen na dva šrouby, ale je to možné oběma směry.


Zbytek konstrukce je jakási stodola, pokud mi výrobce promine toto přirovnání, na jejíchž střechu můžete velmi pohodlně namontovat většinu formátů základních desek až po fullATX.

Bočnice jsou poměrně značně perforované, což je způsobeno především faktem, že slouží současně i jako držák pro výměníky vodního chlazení až do velikosti 360mm. Zde už si můžeme všimnout naohýbaných hran pro zvýšení pevnosti. Musím také podotknout, že veškeré díly jsou k sobě pouze sešroubované, nikoliv nýtované nebo navařované. To dovoluje v případě nutnosti case kompletně rozebrat a použít např. jen vrchní část pro uchycení základní desky. Podle mého názoru ale tomuto účelu šasi rozhodně nebyla konstruována. 

Pro zvýšení pevnosti celé konstrukce je navíc ještě uprostřed doplněna o dvojici plastových sloupků, jelikož při maximálním zatížení by mohlo docházet k prohýbání vrchní části. Tuto informaci jsem zapomněl zmínit při popisu spodního patra.

Otvorů pro kabeláž zde najdete dostatek.

My se ale teď díváme na obrázky patra horního, kde je patrné velké množství otvorů. K čemu všechny slouží? Tak ten největší těsně pod základní deskou (v místě CPU) je logicky právě onen, kam patří covering popisovaný v příslušenství. V případě chlazení vodou či vzduchem asi tento kryt nebudete potřebovat a v mnoha případech možná i oceníte přístup k základní desce ze spodní strany, jelikož mnoho chladičů či vodních bloků disponuje různě složitými a konstruovanými sponami, které je někdy nutné demontovat právě i zespoda. V tomto případě tedy nemusíte odšroubovat celou základní desku, ale bude stačit vyndat koš pro 5,25“ zařízení a přístup je zajištěn.

Po zkoseném obvodu základní desky se pak nachází ještě několik otvorů, ty větší obdélníkového tvaru jsou určeny pro vedení kabeláže a hadic ze spodního patra, ale také perfektně poslouží jako madla pro přenášení. Zde bych měl také malou výtku, jelikož i přes fakt, že hrany jsou perfektně začištěny a nejsou nijak výrazně ostré, mohlo by při nevhodné manipulaci dojít k poškození některého z kabelů. Jistě by stálo za úvahu olemovat tyto otvory nějakým gumovým profilem, který by 100% zajišťoval nemožnost poškození. Ale v tomto případě jde opravdu jen o drobný detail.

Jistě vám ale neunikly ani čtyři kulaté otvory. Ty už nejsou určeny pro vedení kabeláže, nicméně jistě evokují k vedení hadic vodního chlazení. Ani to ale není jejich primární určení, i když rozhodně nic nebrání tudy hadice protáhnout. Otvory jsou totiž pozice pro instalaci držáků ventilátorů, opět popisovaných v příslušenství. Veškerý montážní materiál je součástí držáku, takže na case je opravdu jen tento otvor. Držák se nasune a zajistí ze spodní strany matkou a drží perfektně.

Perfektně zpracované držáky ventilátorů jsou opravdu povedeným příslušenstvím.

Tato vychytávka je pro mě velkým kladem, jelikož příliš mnoho konkurenčních řešení něco takového nenabízí a pokud ano, tak většinou ne takto propracované, takže zde plusové body. Jistě nepřehlédnete ani štítek s logem výrobce a informacemi o výrobním čísle vaší benchtable. My jsme měli v redakci tu čest přivítat právě kus s výrobním číslem 001.

Testovaný kus s výrobním číslem 001.

Pokud přejdete přesně na druhou stranu, tak zde nás bude zajímat především panel s ovladači. V základní verzi jsou zde pouze dvě tlačítka, tedy zelené Power a červené Reset. Za příplatek je doplněno ještě žluté pro funkci CMOS Clear. Jistě se najdou kritici, kteří budou říkat, že 120,-Kč za jedno tlačítko je příliš, ale uvědomte si, že součástí je i kabel chráněný plastovou izolací, apod. Nicméně záleží na vás, zdali budete za toto příslušenství připlácet. Každopádně pozice pro třetí tlačítko je již předpřipravena, takže domácím kutilům výrobce nijak nebrání v dodělání. Součástí tlačítek jsou samozřejmě i indikační stavové LED a popis funkcí tlačítek.

Case navíc byla osazena příplatkovým tlačítkem CLR CMS.

A mám tak trošku pocit, že tím jsme u konce s popisem konstrukce. Na fotografiích na této i následující stránce pak vidíte osazení komponentami a především dvěma okruhy vodního chlazení, jehož všechny součásti můžete nakoupit současně s touto skříní od Liquid Technology. Rozhodně by byla zajímavá kombinace dusíkem chlazeného CPU a k tomu ještě dvou-okruhový systém vodníka pro zbytek sestavy – co overclockeři?

Po osazení dvou-okruhovým vodním systémem chlazení - na fotky s dusíkem si počkáme.

Nemohu také vynechat poznámku o tom, že fotografie nám poskytl sám výrobce a jelikož byly zpracovány dostatečně profesionálně, nemám pocit, že by musely být nahrazeny novými. Každopádně v redakci jsme benchtable „prolezli“ skrz na skrz a vyzkoušet i dusíkový komín, to už přenecháme nějakým znalejším kolegům, takže třeba někdy v budoucnu se dočkáme dalšího článku, který nám poví, jak si LQT Benchtable V1 stojí právě při overclocking s dusíkem. Výrobci každopádně děkuji za poskytnutí fotografií.


Nezbývá, než komplexně zhodnotit kvality, ale i neduhy této case. Rovnou předesílám, že těch negativ rozhodně moc nebude. Když nad tím tak přemýšlím, tak pokud se na case podíváme pěkně v patrech, tak většina nedostatků je podle mého názoru ve spodní polovině skříně, nahoře už není tolik co kritizovat.

Pojďme se na to tedy podívat. Já osobně bych asi zauvažoval o použití masivnějšího materiálu na celý spodní plech. Ten je totiž nyní obdobně jako zbytek konstrukce z 1,5mm duralu a to podle mě nestačí. Jedná se o obrovskou plochu, která je navíc osazena všemi komponentami, které způsobují vibrace, ať to jsou pevné disky nebo čerpadla vodního chlazení. Kdyby tato základna byla alespoň na okrajích naohýbána a tím pevnost zvýšena, rozhodně bych nekritizoval, ale bohužel. Já osobně bych asi sáhl po vyšší tloušťce materiálu, např. 5mm. Tím by se obrovským způsobem zvýšila pevnost, ale samozřejmě záleží na uvážení, jakým způsobem by se změnily náklady na výrobu.

S tím souvisí i nejvíce kritizovaný problém, kdy opravdu velmi nevhodně vibrují koše pro pevné disky a 5,25“ zařízení. K tomu se ale nebudu znovu vyjadřovat, jelikož bylo řečeno snad vše podstatné, pokud ale mám hodnotit tento testovaný kus, tak tento problém tu je a výrobce o něm již ví. Celkově bych tedy doporučoval zapracovat na pevnosti spodní části, kde se opravdu setkáváme s pohyblivými částmi, které by zbytečně způsobovaly vibrace, i když při overclockingu o toto asi zase tolik nejde, je to při takové ceně škoda.

K horní části bych větších výhrad neměl, ba spíše naopak – líbí se mi dostupnost všeho, co potřebujete, není problém vyvést jakýkoliv kabel. Navíc držáky ventilátorů, které je možné dokoupit v příslušenství, mohu hodnotit jen 100%, takže pro obsluhu základní desky je zde prostoro obrovský, o což u benchtable jde.

Musím ale také vyzdvihnout fakt, že se jedná o ČESKÝ výrobek a navíc od výrobce, který naslouchá zákazníkům a díky tomu je možná i jakási forma zakázkové výroby. První série těchto case, která jde do prodeje je totiž pouze v černé barvě, ale v případě další série je možné předpokládat jakýsi objednávkový systém, podobně jako při koupi auta, kde si budeme moci zvolit nejenom příslušenství, ale i barvu. Navíc se jedná o velmi kvalitní práškovou vypalovanou barvu, takže se nemusíte bát nějakého poškození. Jednání s výrobcem je velmi příjemné, takže i za přístup k zákazníkovi mohu přidat body a navíc je to jistě jedna z konkurenčních výhod, když se jedná o místního výrobce.

Teď ale k tomu aspektu, který je vždy až jako první důležitý při výběru a to je cena. Ta bude totiž asi hrát v tomto případě velkou roli a bude velmi důkladně diskutována. Za dnes testovaný kus, který byl osazen coveringem, jedním kusem držáku ventilátorů a tlačítkem pro vymazání CMOS zaplatíte s DPH něco přes 4000,-Kč. Za základní case s označením BASIS-01, kde chybí bohužel i držák ventilátoru dáte nějakých 3450,-Kč dle platného ceníku. Já osobně bych asi doporučoval verzi BASIS-02 bez dalšího příslušenství, která vás výjde na 3700,-Kč. To je částka, za kterou máte velmi kvalitní benchtable, který naprosto perfektně konkuruje zahraničním kolegům a v mnoha ohledech jej předčí. Pokud ještě vezmete v potaz možnost dokoupení dalších dílů od stejného výrobce, kde je zajištěna 100% kompatibilita (expanzní nádoby, apod.) + možnost dohody na zakázkových úpravách, tak asi není nad čím přemýšlet. 

Na druhou stranu je tato cena vysoká pro někoho, kdo benchtable využije jen na několik overclocking akcí za rok – takže přemýšlejte, toto rozhodnutí už je na vás, já osobně mohu jen poradit a moje doporučení zní ANO – LQT Benchtable V1 ve verzi BASIS-02 je výbornou volbou, pokud benchtable sháníte.

Za zapůjčení děkuji výrobci Liquid Technology – www.liquidtech.cz.

logo_lqt

Dovolím si na závěr ještě výrobci, kterého známe pod nickem wroom popřát mnoho dalších úspěchů při konstrukci a výrobě podobných, ale třeba úplně jiných produktů pro naše elektronické miláčky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama