Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 5. 2021 14:00 9

Seznam kapitol

1. TP-Link M7450 v kostce 2. Jak to funguje v praxi 3. Aplikace a pár slov závěrem

Pokud potřebujete pravidelně na cestách připojit k internetu více zařízení a nechcete dělat pořád hotspot n amobilu, tak je přenosný LTE modem poměrně praktické a elegantní řešení. Vložíte datovou SIM, nabijete a máte osobní Wi-Fi, co se vejde do kapsy.

Reklama

TP-Link M7450 v kostce

Říkáte si, k čemu je LTE modem v době, kdy prakticky neomezená data máte za pár korun v mobilu a z něj se dají i nasdílet. Je jasné, že když cestujete jednou za uherský rok a většinu času venku trávíte s očima přilepenýma na obrazovce mobilu, je to asi celkem zbytečná krabička navíc. Ale když potřebujete mít na cestách připojený i notebook a tablet, nebo mít data i pro další členy rodiny a nechcete řešit věčně vybitý mobil, datové SIM do všech zařízení a nebo nebo trable při nastavování hotspotu. Pořád jsou situace, kdy se takový internetový hotspot do kapsy hodí.

Modem dostanete v malé decentní krabičce. Nečekejte nějaké bohaté příslušenství, není potřeba. Vedle samotného modemu je podstatná ještě konverze z nano na micro SIM a nabíjecí kablík. Samoitnou nabíječku už výrobce nedodává, použijete tu, co je k mobilu. Nabíjí se standardně přes USB, bohužel tedy přes micro USB konektor. V dnešní době by bylo praktičtější mít modernější USB-C. Ale kablík výrobce dodává, stačí připojit k jakémukoliv USB a můžete nabíjet.

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný modem je opravdu malinký, krabička o rozměrech 112,5×66,5×16 mm se hravě ztratí v kapse nebo batohu a 140 g kapsu neutrhne ani náhodou. Díky pogumovanému povrchu se dobře drží. Ovládání je pomocí dvou tlačítek, což je trošku kostrbaté, ale vše podstatné se stejně nastavuje v dodávané aplikaci na telefonu. Do menu modemu budete potřebovat jedině, když budete chtít poprvé zjistit heslo k Wi-Fi. Potom už stačí zapnout nebo vypnout, více potřebovat nebudete.

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud sejmete zadní kryt, dostanete se k Li-Po akumulátoru s kapacitou 3000 mAh. Ten by měl podle výrobce vystačit na více než 15 hodin provozu. Samozřejmě záleží na okolnostech, jako je počet připojených zařízení, využití, signál mobilní sítě a podobně. Počítá se ale prostě s tím, že minimálně den by v provozu měl zvládnout.

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora používaných technologií

  • LTE Advancet Cat 6 - až 300 Mbps download a 50 Mbps upload.
  • FDD-LTE: B1/B3/B7/B8/B20(2100/1800/2600/900/800MHz)
  • TDD-LTE: B38/B40/B41 (2600/2300/2500MHz)
  • DC-HSPA+/HSPA/UMTS: B1/B8(2100/900MHz)
  • EDGE/GPRS/GSM: 850/900/1800/1900MHz

Za pozornost určitě stojí podporované frekvence LTE, to je to co vás bude zajímat na dovolené mimo EU. Prostě tam, kde data nemáte v rámci vlastního tarifu a musíte řešit připojení. Většinou stačí na místě za pár korun (často podstatně levněji jak u nás!) koupit datovou SIM s předplaceným objemem dat a dát ji do modemu. Ale než to uděláte, zkuste se s předstihem podívat na příslušných stránkách, jaké frekvence se v dané zemi používají pro data. Případně jaké frekvence tam má který operátor. Zajímavé stránky o tomhle tématu jsou Prepaid Data SIM Card Wiki a pro rychlý přehled poslouží třeba souhrnná tabulka na World time zone. Modem podporuje ty nejpoužívanější frekvence a poslouží s přehledem ve většině míst na zemi, ale abyste se potom na nějakém hodně exotickém místě nedivili, že se tam LTE nechytá.

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama