asus-wl-hdd-skloubeni-wifi-s-externim-diskem
Sítě a Internet Článek ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

24. 3. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. WL-HDD - k čemu je ta krabička dobrá? 2. WL-HDD 2.5 - co je uvnitř... 3. WL-HDD - testy a závěr

Je zajímavé sledovat, jak původní drahé profesionální technologie postupem času pronikají až do domácností. 64-bitové procesory, bezdrátové sítě a jiné "velkofiremní" technologie se dnes stávají běžně přístupnou věcí... V této souvislosti se můžeme klidně začít učit i další profesionální zkratku, NAS (Network Attached Storage - síťový "ukládací" prostor). Užitečné zařízení s touto funkcí si dnes totiž můžete pořídit za batru 2900 Kč bez DPH. Asus WL-HDD nabízí funkce bezdrátového přístupového bodu (AP), síťového externího disku, mediaserveru i externí databanky pro ukládání obsahu flash pamětí...

Reklama

U firmy ASUStek jsme si zvykli na to, že pokud do nějakého oboru nastoupí, je schopna v něm zakrátko kráčet svou vlastní cestou a často na novém teritoriu dokonce šlapat osvědčeným značkám na paty. Tak tomu bylo u notebooků i u PDA, a zdá se, že ani oblast bezdrátových zařízení nebude jiná. První známkou toho, že ASUStek to myslí s WiFi vážně, byly inteligentní přístupové body WL-300g a zejména řada WL-500g, ke které na Internetu dokonce zveřejnili zdrojové kódy interního firmware. Testovaný model WL-HDD 2.5 je evidentně dalším krokem k expanzi na WiFi území.

Co to umí?

Na Asusu WL-HDD 2.5 je zvláštní to, že nabízí funkce, o kterých jste ani nevěděli, že byste je kdy mohli potřebovat... Začneme od popisu těch běžnějších vlastností:

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

Přístupový bod - Access Point (AP)

WL-HDD je typickým bezdrátovým přístupovým bodem 802.11b/ g (11/ 54Mbps) s podporou šifrováného přenosu (64/128bit WEP / WPA-PSK). Zařízení může tedy sloužit jako jednoduchá firemní / domácí brána (může pracovat jako Access Point i jako klient WiFi sítě). Stejně tak může sloužit jako můstek mezi "pevnou" sítí Ethernet 10/100Mbps a sítí WiFi (pro notebooky, media servery a jiná zařízení vybavené WiFi), případně může dosah WiFi sítě prodloužit (WDS bridge; WDS extend). Jelikož se jedná o tzv. embedded zařízení (WL-HDD 2.5 je vybaven procesorem MIPS32), nabízí zároveň další drobné síťové služby jako np. DHCP server.

Poznámka: Škoda, že inženýři ASUSteku zde neimplementovali možnost sdílení připojení k Internetu tak, jak to umí řada přístupových bodů WL-500 g (tedy funkce NAT, firewall, se schopností ovládání USB ADSL modemu...).

ASUS WL-HDD - skloubení WiFi s externím diskem
i Zdroj: PCTuning.cz

NAS - externí síťový disk

WL-HDD umožňuje nainstalovat prakticky jakýkoliv notebookový 2.5" pevný disk (maximální kapacita disku může dosáhnout až 160GB). Tento harddisk se pak stává mobilním a je možné sdílet jeho obsah v LAN síti, a to nejen přes 10/100Mbps Ethernet, ale i pomocí bezdrátového rozhraní WiFi 802.11 b/g. WL-HDD umožňuje několik metod sdílení: lze využít vestavěný Samba server (přímé sdílení přes "Okolní počítače"), nebo je možné využít interní FTP server. LW-HDD je také možné nasadit jako tzv. media sever (podle specifikací UPnP) pro sdílení a streaming multimediálních souborů mp3, wma, avi...

A co by mohlo být konkrétní výhodou nasazení takového malého NAS? Je to jednoduché, nemusíte jeden počítač obětovat jako souborový / media server - Asus WL-HDD je levnější, menší a tišší... celé řešení je navíc vysoce mobilní - můžete ho vzít například na workshop, přednášku nebo LAN party, kde může sloužit jako "příruční" sklad souborů (pozor, nečekejte vysoké přenosové rychlosti) a zároveň jako rychlá síťová brána. Po skončení akce můžete WL-HDD přenést jinam, případně jej schovat, kam je libo.

Disková databanka / archivace flash disků

To se vám bude líbit: k zařízení je možné připojit libovolné zařízení typu "USB Mass Storage Device" (v praxi se bude většinou jednat o Flash disky, USB čtečky paměťových karet nebo o obsah paměti fotoaparátu) a Asus WL-HDD 2.5 vytvoří na svém disku novou složku a automaticky do ni zkopíruje veškeré nalezené soubory (celý proces indikují diody LED). I když je USB rozhraní WL-HDD pomalé (pouze USB 1.1), stále se jedná o dobrý způsob jak archivovat například větší množství fotografii, když jste mimo firmu nebo domov (Asus WL-HDD vyžaduje jen napájení ze sítě přes adaptér).

Poznámka: I když v redakci jsme se stahováním souborů přímo s fotoaparátu (Olympus E1 a FujiFilm S7000) neměli problémy, je nutné si správný postup předem vyzkoušet.

A co více?

Jelikož firmware WL-HDD 2.5 lze upgradovat (i u tohoto zařízení zveřejnil ASUStek zdrojové kódy) a operačním systémem je Linux, je možné, že se za jistou dobu objeví (a postupně se objevují - viz Chupa.nl) další vychytávky.

ASUS WL-HDD - vlastnosti

   
LAN Ethernet port 802.3; 10/100Mbps s funkci auto cross over (MDI /-X)
anténa externí, konektor Reverse-SMA
USB USB 1.1
HDD disk 2.5", Slim type, Ultra DMA 100, specifikace ATA-5
napájecí adaptér externí zdroj; 5V, max. odběr 3A
rozměry 180 x 90 x 25 mm
hmotnost 200g
WiFi: frekvence, modulace 2.4 - 2.5GHz, OFDM / CCK / DQPSK / DBPSK
WiFi: teoretická propustnost 802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54Mbps,
802.11b: 1, 2, 5.5, 11Mbps
WiFi: počet kanálů 13 (evropa), 3 nepřekrývající se pásma
WiFi: výkon 802.11g: 13 ~ 16 dBm,
802.11b: 13 ~ 15 dBm.
síťové protokoly, servery HTTP server,
TCP/IP,
UPnP,
Samba server,
DHCP,
FTP server

WL-HDD je tedy, jak vidíte, hodně specifickým a ve funkcích omezeným téměř-notebookem bez obrazovky (i když takovou obrazovkou by mohlo být konfigurační www rozhraní). Docela obstojně fungují síťové funkce a ukládání dat, ostatní je na absolutním minimu. Pokud Vás zajímá, jak WL-HDD vypadá uvnitř a jaký výkon poskytuje, čtěte dále...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama