skydsl-alternativni-pripojeni-k-internetu
Sítě a Internet Článek SkyDSL - alternativní připojení k Internetu

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 12. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikoho nezabije 2. Potřebný hardware a další "malichernosti" 3. Kolik ta legrace stojí, aneb malý náhled na ceny 4. Praktické testy a závěr

Asi budete souhlasit s názorem, že nabídka pro neomezené připojení k internetu není v ČR nikterak bohatá. Kdo má štěstí je v dosahu ADSL, mikrovlnného připojení anebo kabelového internetu. Kdo ne, může využít datových non-stop programů Eurotelu tebo T-Mobile. Jejich "vadou na kráse" je, jejich... ehm, nikterak vysoká rychlost. Jak ji vylepšit, na to se podíváme v tomto článku o "satelitním" internetu.

Reklama

Pokud nejste zrovna tiskový mluvčí u významné telekomunikační společnosti, asi budete souhlasit s názorem, že nabídka pro neomezené připojení k internetu není v ČR nikterak bohatá. Kdo má štěstí je v dosahu ADSL, kabelového internetu anebo mikrovlnného připojení. To se však týká pouze několika větších měst, v případě mikrovlnného připojení i několika dalších, menších obcí. My ostatní oceňujeme, že Eurotel a nově i T-Mobile zavedl pro připojení pomocí GPRS paušální tarif, který nás neomezuje časem stráveným on-line a ani objemem stažených dat. Rádi tomuto druhu připojení odpustíme nižší rychlost výměnnou za ukončení neustálého stresu z hlídání délky a tím pádem i ceny připojení. Právě pro uživatele GPRS, ale nejen pro ně, jsme připravili recenzi mnohokrát vyzdvihované i zatracované služby připojení k internetu přes satelit.

S myšlenkou využití takřka „bezedné“ kapacity přenosových transpodérů komunikačních družic pro připojení k internetu přišlo již mnoho firem, ovšem se střídavým úspěchem či spíše neúspěchem. V našich končinách je zřejmě nejznámější „kauza EON“. Po velice slibném začátku nastalo přešlapování na místě a hledání investora, který by Europe Online řítící se ke krachu zachránil. Investor se sice nakonec našel, nicméně to, co bylo původně trumfem upadlo v zapomnění a ze slibně se rozvíjející služby je podivný a drahý hybrid s nejistou budoucností. Jediným smysluplným využitím je „FileFetch“ neboli stahování dat dle předem zveřejněných „jízdních řádů“ nebo dat objednaných přímo uživatelem. Ta mu jsou pak ve stanovené době odeslána do PC a internetové připojení, tzv. zpětný kanál, nemusí být v tu dobu aktivní. Konkurence EONu však nespala a zatímco tento pionýr jde i nadále ke dnu, vynořila se s narůstajícím počtem komunikačních satelitů i rostoucí paleta poskytovatelů satelitního internetu. A milou zprávou je, že již mají svá zastoupení i v České republice.

Co je SkyDSL?

Od jednoho takového zastoupení jsme získali k měsíčnímu testování soupravu pro příjem SkyDSL. Německá firma Teles, provozovatel SkyDSL, u nás již déle než rok nabízí službu, která se vyvinula z původní nabídky pro ty německé zákazníky, kteří se z technických důvodů nemohli dostat k internetu přes DSL.

Služba SkyDSL je jednosměrné připojení k internetu prostřednictvím satelitu, které kupodivu (po kause EON) funguje bez výraznějších problémů. Jak asi víte, jednosměrné se tomuto připojení říká proto, že data přes satelit proudí pouze směrem k Vám, zato ale více než uspokojivou rychlostí (download, downstream).

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro odesílání dat (upload, upstream) si musíme pořídit další způsob připojení. Právě nutnost pořídit si a hlavně platit kanál pro upstream, odsoudila tento druh připojení poněkud neprávem na okraj zájmu uživatelů.

Situaci rapidně změnily (podle statistiky SkyDSL počet českých uživatelů služby za poslední 3 měsíce zvedl čtyřikrát) tarify Data Nonstop od Eurotelu a obdobné řešení T-Mobile. Abychom hned na začátku měli jasno, i přes nutnost placení dvou internetových připojení místo jednoho je to v českém Kocourkově finančně stále jedno z nejvýhodnějších širokopásmových připojení k internetu. Především je dostupné i v té nejzapadlejší vísce, prostě všude kde je signál T-Mobile nebo Eurotelu. Má sice své mouchy, někdy bohužel i pořádné masařky, jak si ukážeme dále, ale co je dnes ideální, že?

Co tedy skyDSL umí?

Především je to služba všudy přítomná, dostupná z celého území naší republiky, což se o dalších formách připojení k internetu, snad kromě klasické analogové telefonní linky říct nedá. Všude kde je k dispozici nějaká, byť ta nejpomalejší forma, připojení k internetu nebo počítané připojení si můžete jednoduše a pohodlně zřídit broadband přístup do sítě sítí. Je to naprosto ideální řešení jak pro běžné surfování, tak především pro stahování dat z ftp serverů a výměnné sítě P2P. Po instalaci potřebného hardware a software, který je bohužel pouze v němčině nebo angličtině, si na monitoru můžete zobrazit řídící kokpit pomocí kterého volíte mezi rychlostními prioritami 0-6. Teles totiž postavil svou obchodní nabídku tak, aby oslovil co nejvíce uživatelů. Každá rychlostní priorita je za jiné peníze, je vhodná pro jiný typ zákazníka a má poněkud jiná pravidla.

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek znázorňuje kokpit v maximalizované podobě. Volbou jednotlivých rychlostních priorit určujete jaký podíl z celkové přenosové kapacity transpodéru připadne Vám. Priorita 0 znamená, že jste připojeni pouze pomocí svého základního „pozemního“ připojení. Priorita 1 je jako jediná obsažená v základním měsíčním paušálu a při jejím použití nevznikají žádné další náklady. Použití priorit 2-6 již není základním paušálu obsaženo a za použití těchto priorit se připlácí.

Rychlost připojení

Rychlost připojení je bohužel velmi proměnlivá, to je zřejmě největší vada na kráse jinak velmi zajímavé služby. Nejucelenější přehled poskytnou následující grafy (zdroj: service.skydsl.de/monitor). Rychlost je závislá hlavně na denní době a u priority 1 také na velikosti souboru, který momentálně stahujete.

Pro většinu uživatelů je samozřejmě nejzajímavější rychlostní priorita 1, jejíž použití je zahrnuto v měsíčním paušálu. Proto se na ni soustředíme. Další rychlostní priority představují dle našeho názoru obyčejné tahání peněz z kapes uživatelů, protože efekt za příplatek není zdaleka tak velký, jak by mohl zákazník za své peníze očekávat. Toto je zřejmě druhá, menší muška na jinak velmi zajímavé službě. Dál už následují, slovy klasika, téměř „jen samá pozitiva a sociální jistoty“.

Pojďme si situaci názorně ukázat na několika grafech pro jednotlivé rychlostní priority. Všechny grafy jsou převzaty z http://service.skydsl.de/monitor, kde jsou k dispozici neustále aktualizované přehledy, jak je momentálně vytížena služba SkyDSL v jednotlivých rychlostních prioritách. První graf znázorňuje hodnotu počáteční rychlosti stahování. Z grafu vyplývá, že špička začíná cca v 17.00 a trvá až do půlnoci a počáteční rychlost stahování se v této době pohybuje okolo 400 kbps. Nejpříznivější je situace mezi 2-7 hodinou ranní kdy rychlost kolísá okolo 3500 kbps. Neustále je sledována aktivita jednotlivých přihlášených uživatelů, kteří jsou podle náročnosti požadavků na objem dat rozdělováni do dvou kategorií: surfeři a stahovači. Surfeři mají přidělenu větší šířku pásma, zatímco stahovači jsou spíše omezováni. Typickým surferem jsou uživatelé využívající SkyDSL k prohlížení webových stránek a k občasnému stahování souborů (mp3, antiviry, dema her, atd…). Typickým stahovačem jsou uživatelé P2P sítí stahující ve velkém filmy, ISO soubory, atd.).

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco první graf znázorňuje počáteční rychlost stahování, druhý graf znázorňuje rychlost konečnou. Na této rychlosti se stahování ustálí po prvních 5-10 MB. Jakmile začnete stahovat další soubor, rychlost opět povyskočí na původní hodnotu. Kapacita transpoderu, která je samozřejmě omezená, se tak poměrně spravedlivě rozděluje mezi surfery a stahovače. Pro stahovače je podle grafu ve špičce k dispozici cca 80 kbps, mimo špičku ca 500 kbps.

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další grafy znázorňují rychlosti dosahované u připlácených priorit. Zde už funguje závislost pouze na čase, na velikosti stahovaného souboru nezávisí.

prio 3
i Zdroj: PCTuning.cz
prio 3


prio 2

prio 5
i Zdroj: PCTuning.cz
prio 5


prio 4

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz


prio 6

Ceník připlácených priorit

Priorita 1 2 3 4 5 6
Kč/MB 0 0,77 1,15 1,92 3,46 5,76

V další části se podíváme na potřebný hardware...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama