CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem

CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem

Plexo

Plexo

20. 4. 2009 03:00 22

Seznam kapitol

1. Nástupce klasiky 2. Co je uvnitř 3. Testy prostupnosti

Bezdrátových přístupových bodů je dneska na trhu opravdu solidní nabídka a to i když chcete pořídit model s rychlým 802.11N standardem. Pokud má některý z nich vybočit z průměru, je třeba, aby byl zajímavý nejen cenou, ale také i užitnou hodnotou. Obě vlastnosti najdete v nástupci populárního CC&C WA-2204A.

Reklama

Prakticky se jedná o nástupce velmi oblíbeného a již 3 roky úspěšně prodávaného AP s routerem WA-2204A, kterého se stále prodávají tisíce měsíčně, takže jej zná leckterá domácnost. Nový model ponechává stávající funkce a navíc přidává podporu nové normy 802.11n v jejím druhém návrhu. Teoretická rychlost u této normy je stanovena na 300 Mbps ale reálné hodnoty jsou u všech výrobců výrazně nižší - většinou do 75 Mbps. Podpora tohoto standardu by byla však stále málo pro zajímavý produkt, a tak je novinkaWA-6202-V3 vybavena USB portem pro připojení externího disku ať už flash nebo rámečku s HDD. USB port má i funkci pro sdílení připojení od mobilních operátorů přes USB 2,5/3G modemy o tom, ale už více v samotném článku.

Vzhled a balení

Router je dodáván s modré krabici menších rozměrů, kde je vše poskládáno s mimálními rezervami, ekologicky bez zbytečných obalů, takže výrobce se snaží šetřit náklady i na přepravě.Krabice je stručně popsána wireless-Nrouter, ale na zadní straně jsou již informace pestřejší a lze se zde již dozvědět, o jaký se jedná model s obrázkem základního zapojení.

CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vybalení vykoukne černá krabička se dvěma odnímatelnými anténami přes konektor RSMA.

Technici při vývoji zřejmě dostatečně funkce vychválili a tak i designéři navrhli horní kryt tak, aby vypadal lehce „nabubřele“. Spodní strana routeru je již plechová, což se i u předchozího modelu osvědčilo z důvodu lepšího odvodu tepla.

CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana routeru obsahuje z každé strany po jednom konektoru RSMA pro připojení antény, tlačítko pro vyresetování, konektor napájení, 4 LAN porty, WAN port a USB konektor.

CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství

V příslušenství najdete vše co je potřeba ke spuštění a vytvoření domácí sítě, takže srouterem je dodáváno

  • 12 V napájecí zdroj
  • CD s manuálem
  • 2x odpojitelná 2 dBi anténa s konektorem RSMA
  • 2 m UTP kabel
  • Instalační průvodce
CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

Parametry
CC&C WA-6202-V3 - fast ethernet vzduchem
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní přednosti

Vyšší rychlost na bezdrátové části

Jak jsem se již v úvodu zmiňoval tak hlavní předností routeru je možnost vyšších rychlostí na bezdrátové části díky podpoře standardu 802.11n, který je zpětně kompatibilní se staršími verzemi Wi-Fi na 2,4 GHz, tedy 802.11b/g

IGMP proxy

Tuto funkci využijete, pokud patříte k těm šťastnějším a Váš operátor má do domu přivedenu optickou síť, na které poskytuje i IPTV tedy digitální televizi přes internetový protokol. IPTV využívá pro provoz multicast pakety, které u jednoduchých routerů neprochází z WAN na LAN. V případě, že je funkce IGMP proxy na routeru aktivována, lze sledovat vybraný kanál i na PC za routerem.

USB port a FTP server

Tou druhou výhodou je rozšíření o USB port, lze tak k routeru připojit např. USB disk. Díky integrovanému FTP a file serveru tak lze mít přístupná svoje data odkudkoliv z Internetu.

FTP server podporuje jak "root" účet s plnými právy tak i "read only" účet, kdy není možné z disku data mazat nebo upravovat.

Jak jsem se již zmínil v úvodu, USB port podporuje i možnost připojení vybraných USB 2,5/3G modemů pro sdílení připojení přes Wi-Fi, jejichž seznam se neustále rozšiřuje s novými firmwary. Ještě před psaním tohoto článku podporoval pouze jeden modem, v současné době jsou to modemy Huawei:

E220 (chipset Qualcomm 6280)
E169
E169G
E180
E172
E270

Stejně jako předchozí modely od CC&C i WA-6202-V3 podporuje funkce:

Routující klient

V tomto režimu se zařízení připojí jako klient ke stávající WiFi síti, provede NAT překlad adres a internet je tak k dispozici neomezenému počtu počítačů na LAN portech

Transparentní klient

V tomto režimu se zařízení připojí jako klient ke stávající WiFi síti a transparentně připojí všechny počítače na LAN portech. V tomto režimu je k dispozici všech 5 LAN portů!

Režim WPS

Wi-Fi Protected Setup umožňuje jednoduše vytvořit zabezpečené spojení s klientem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama