srovnani-vlivu-pameti-ddri-vs-ddrii-na-vykon-systemu
Hardware Článek Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému

Helmich Jiří

Helmich Jiří

1. 1. 2006 01:00 71

Seznam kapitol

1. Co a proč? aneb metodika 2. Jak by to dopadnout mělo - troška teorie... 3. Soupeři - DDRI vs. DDRII 4. Testy a závěr

Dnes se pokusíme odpovědět na často kladenou otázku, která se týká vlivu pamětí DDRI a DDRII na výkon systému při běžných činnostech, jakými jsou třeba hraní her či komprimování nebo rippování audia. Dále se pozastavíme nad výkonovým bonusem paměťových modulů zapojených v dual-channelu.  

Reklama

To a protože...

Asi se ptáte, co jsem vůbec testoval a proč. Původně jsem na své obojetné (rozumějte zvládá DDR i DDR II) základní desce MSI 915G Combo-FR používal dva 256MB DDR PC3200 moduly s latencí 3-4-4-8 @ 1T. Nebyl pro mě sice problém přepnout je na CL 2, což mi v kombinaci s Pentiem stejně nepomůže, nebo jim malinko přitopit skrz FSB, čímž ale přitopím i CPU a výsledek nevalný. Dospěl jsem tedy k závěru, že potřebuji jakousi inovaci.

Netrvalo dlouho a už jsem brouzdal po webu a hledal nějaké solidně vyhlížející DDR II paměti balené v 2x512MB prodávanou jako Dual Channel Kit. Vítězem se nakonec staly paměti Kingston DDRII 667 1024MB (Timing @ 667: 5-5-5-15). A vzhledem k tomu, že se pošťák, který mimochodem vždycky zvoní dvakrát, překonal, měl jsem 25. prosince co dělat.

Testy jsem rozvrhl následujícím způsobem - vyzkoušel jsem všechny běžně dostupné konfigurace operační paměti tak, jak mi je moje základní deska dovoluje. V grafech tedy uvidíte testy od single 256MB DDR PC3200 modulu až po 2x512MB DDR II 533 moduly. Všechna nastavení pamětí jsem ponechal na SPD a základní desce tak, aby byly testy co nejvíce relevantní.

K čemu mi to bude? Získané hodnoty mi bez větších problémů umožní naleznout rozdíl mezi Single Channel a Dual Channel Interleaved. Zároveň se také budeme moci podívat na to, jaký je reálný rozdíl v propustnosti DDR a DDR II modulů běžících ve stejném módu na stejné frekvenci. Nakonec se také můžeme podívat na to, jaký vliv na výkon počítače má kapacita operační paměti.

Zvolené testy

Aneb vzal jsem, co bylo po ruce, tedy to, co běžně používám plus nějaké ty známé testovací programy. V grafech a tabulkách se vám tak dostane informací z následujících testů:

Everest Home 2.20.405

Test, který nemohl chybět. V Everestu je celkem známý benchmark, který je do určité míry schopen posoudit propustnost operační paměti při čtení, při zápisu, a také latenci operační paměti. Pro vás bude také podstatná informace o tom, že co výsledek, to jiné číslo. Platí to nejen pro opakování jednotlivých testů v Everestu, ale také pro jeho různé verze.  Nedivte se tedy, pokud na některém ze screenů uvidíte, že paměti dosáhly lepšího výsledku než je uvedeno v grafu. Hodnoty byly měřeny několikrát a průměrovány.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

SiSoft Sandra 2005 Lite

Další program, který je schopen posoudit propustnost operační paměti je SiSoft Sandra. Popravdě řečeno, všechny výsledky ze Sandry jsou horší, nežli výsledky z Everestu. Bohužel, těžko říci, které testy lépe odpovídají skutečnosti. Sandra nám při testech poskytla dvě hodnoty - propustnost při výpočtech s pevnou a s plovoucí desetinnou čárkou.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy od Futuremark

Samozřejmě nemohou chybět syntetické testy od Futuremark, tedy 3DMark 05 a PCMark 05. Popravdě řečeno, syntetické testy jsou pro mě jakýmsi nehmotným nic neříkajícím měřítkem, ale někomu z vás možná budou užitečné. Oba programy vlastním ve volné verzi, tudíž byly použity se základními nastaveními.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Ripování Audio CD - CDex 1.51

Když potřebuji nějaké Audio CD převést na MP3, vždy šáhnu po programu CDex. Vzal jsem CD, které bylo nejblíže mé ruce a světe, div se, 25.12. to byly koledy. Z CD jež obsahuje celkem devatenáct koled jsem vytvořil Alcoholem 120% 384MB image, který jsem následně připojil k virtuální mechanice. Tedy tak, aby byla rychlost ovlivněna co nejvíce průtokem dat přes operační paměť a ne IDE řadičem.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

WinRar

Když už jsme tu měli kompresi audio souborů, proč si také nezměřit rychlost komprese klasických souborů. K tomu jsem použil vestavěný test WinRaru (Alt+B).

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Multitasking

Nebudeme na můj počítač milosrdní a necháme ho, ať si trochu zahřeje křemík. Zároveň spuštěné ripování v CDexu a komprimování ve WinRaru může přinést zajímavé výsledky, řekl jsem si... Uvidíme. Každopádně, hodnoty získané při testu, tedy rychlost komprimace a čas ripování, následně zpracuji do jednoho údaje, blíže až pod grafem.

Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Mnou celkem oblíbenou velice tmavou hru jsem nechal běžet na maximální detaily a programem FRAPS jsem změřil průměrnou framerate.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Need for Speed: Underground 2

Opět velice tmavý titul, jehož testování se neobešlo bez programu FRAPS. Na mapě jsem našel co nejsvětlejší místo a měřil, jak mé operační paměti schroustají 1311 kilopixelů obrazu.

Serious Sam II

Abych netestoval jen na samých tmavých hrách, povolal jsem do služby hru Serious Sam II.

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Doom III

Srovnání vlivu pamětí DDRI vs. DDRII na výkon systému
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě, Doom III mezi testy nemohl chybět. Zajímalo mě, jak moc se projeví především nárůst kapacity operační paměti.

Nastavení počítače

Asi by bylo na místě seznámit vás s celým strojem, na kterém byly testy prováděny:

  • Pentium 4 530 (3 GHz)
  • MSI 915G Combo-FR BIOS v. 1.7
  • MSI Radeon X800 256 TDE (Default 392/350) @ 420/500 (aneb abychom paměti potrápili co možná nejvíce)
  • Seagate ST3120827AS (SATA-150, 120GB, vypnuté NCQ)

Bohužel, základní deska neumožnila změnit takt procesoru, aniž by se hýbalo s taktem operační paměti, a proto byla během testů konfigurace jaká byla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama