amd-athlon-xp-64-fx-rozdily-mezi-jednotlivymi-typy
Hardware Článek AMD Athlon XP, 64, FX - rozdíly mezi jednotlivými typy

AMD Athlon XP, 64, FX - rozdíly mezi jednotlivými typy

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 7. 2004 00:00 43

Seznam kapitol

1. Sockety, sockety... 2. Platforma K7 a K8 - typy 3. Část 1. - rozdíly mezi Athlony XP a Athlony 64 4. Část 2. - rozdíly mezi 1 a 2 kanálovým řadičem paměti
5. Část 3. - rozdíly ve velikosti paměti cache 6. Část 4. - zvýšení taktu o 10% 7. Část 5. - porovnání Athlon 64 - Pentium 4 8. Závěr a grafy jednotlivých testů

O tom že firma AMD uvedla nové procesory (a platformu nazvanou Socket 939) si už dlouho štěbetají vrabci na střeše. Možná jste sami viděli několik článků na toto téma. My jsme se však tentokrát podívali na tuto věc z trochu jiného úhlu. Byli jsme zvědavi, jak si dnes vede "performance rating" - tolikrát dříve probírané kontroverzní (a dnes nutno říci že i úspěšné) značení výkonů procesorů AMD. Odpovídají například výkony nového procesoru Athlon 64 3400+ výkonu minulých řad? Jak je možné, že existují tři rozdílné procesory s ratingem 3200+ a čím se ve skutečnosti liší. Které typy je výhodnější koupit? Právě na tyto otázky se pokusíme v tomto článku odpovědět...

Reklama

Tím, že firma AMD začala u svých procesorů prosazovat výkonový index, tzv. Rerformance Rating (PR), vzniklo několik typů rozdílných procesorů s podobným označením. K tomu začalo logicky docházet zejména tehdy, kdy se objevily procesory s různými jádry, které poskytovaly podobný výkon - například tehdy, kdy se začaly pokrývat výkony nových a dobíhajících řad procesorů. Příkladem nechť je dobíhající platforma Athlon XP s procesory 3200+, které číselně "kolidují" s novými procesory Athlon 64 se stejným číselným označením 3200+.

Součástí Performance Ratingu jsou tato kritéria:

  • typ jádra procesoru (Barton, NewCastle...)
  • frekvence FSB (166, 200), nebo počet kanálů paměťového řadiče (1,2)
  • velikost paměti cache (512kB, 1MB...)

Díky tomu i v rodině nových procesorů Athlon 64 můžete najít například několik stejně taktovaných procesorů (například 2.4GHz) lišících se ostatními parametry, které ve výsledku vedou k jinému značení PR, a to zase ve finále vede k rozdílné ceně těchto procesorů.

AMD Athlon XP, 64, FX - rozdíly mezi jednotlivými typy
i Zdroj: PCTuning.cz

Dříve, než se podíváme na označení jednotlivých procesorů, si zopakujeme základní informace o rozdílných "rodinách" procesorů AMD.

Procesory AMD dnes - dvě rodiny, čtyři patice

Současné procesory AMD bychom mohli rozdělit do dvou generací. Původní řada vychází z jádra K7, posledním představitelem zde je zatím procesor s jádrem Barton. Tato klasická řada využívá patice nazvané Socket A s 462 piny.

Nová rodina procesorů K8 (Athlon 64, FX a Opteron) má poněkud odlišnou koncepci (největším rozdílem je integrace řadiče paměti přímo do procesoru). K8 využívá tří různých patic. Patice Socket 940 byla původně uvedena jako platforma pro servery a výkonná PC. V současné době "940" v oblasti serverů zůstává (počítá se s použitím procesorů AMD Opteron) a v oblasti PC ji rychle nahrazuje nedávno uvedený Socket 939. Nebudu tady zabíhat do detailů - pokud chcete jednoduchý přehled, stačí si zapamatovat, že Socket 939 umožňuje procesorům využívat výhod dvoukanálového řadiče pamětí, zatímco Socket 754 umožňuje jen jednokanálové konfigurace.

S jistou nadsázkou bychom mohli napsat tyto charakteristiky:

  • Socket A (znám i jako Socket 462): určen pro procesory rodiny K7,
  • Socket 940: určen pro servery AMD Opteron (rodina K8), dříve i pro výkonná PC,
  • Socket 939: určen pro výkonná PC na bázi procesorů K8, vyšší propustnost paměti,
  • Socket 754: určen pro PC, jednokanálový řadič paměti...

Jednotlivé procesory nejsou vzájemně zaměnitelné. I když se například Sockety 940 a 939 na první pohled liší jen jedním pinem (nožičkou), rozdílná je funkce mnoha dalších pinů (jiné rozvržení umožnilo stavbu jednodušších základních desek).

To, že AMD prosazuje u svých procesorů výkonový index má jednu výjimku. Tou je řada procesorů, které jsou v dané době absolutně TOP - tato řada pak nese název Athlon FX.

První Athlony FX-51 vycházely ze serverových procesorů Opteron a byly určené pro Socket 940. Současné FXka jsou pochopitelně určená i pro Socket 939 a zdá se, že tyto procesory se sem přesunou na trvalo. Písmeny FX budou zanedlouho nejspíše označované procesory s 1MB (1024kB) paměti cache typu L2, i když v minulosti firma AMD uvedla několik přechodných typů pro platformu Socket 754.

Komentář: Předpokládám, že firmu AMD k označení svých špičkových procesorů názvem FX vedla snaha odlišit a vlastně i zvýraznit (a tím vlastně odměnit) majitelé drahých procesorů (podobně jako je tomu například u Fordů, kdy označení verze "Ghia" je důvodem k natřásání peří). Řada FX by tedy měla mezi Athlony odpovídat označení GT nebo Limited Edition - i když je jasné, že konkrétní FXka za chvíli stejně převálcuje stále výkonnější "střední třída". Nejsem si zcela jistý, jestli je to ten nejlepší nápad... zvláštní však je, že ještě více tomuto trendu podlehl Intel. Tam je snaha po novém značení procesorů ve stylu "BMW" ještě patrnější - řada 3xx, jsou Celerony, zatímco pětkové (5xx) jsou Pentia 4.

64 bitů - budoucnost na dosah

Poslední věcí která rozděluje rodiny K7 a K8 je 64bitový režim procesorů Athlon 64 a Athlon FX. Vzhledem k tomu, že nová, 64bitová verze Windows pro desktopy bude uvedena do 1/2 roku, může nová generace procesorů AMD (a také nová Pentia) nabídnout další nárůst výkonu (ten se odhaduje na 5-15%).

Nové vlastnosti: Cool n Quiet, NX bit

Tvrdit, že v průběhu zavádění nových procesorů K8 se u Athlonů nic zásadního nezměnilo by nebylo zcela fér. Je třeba se ještě zmínit přinejmenším o dvou důležitých technologiích.

  • Cool and Quiet - tato technologie umožňuje, aby se i "desktopový" procesor mohl chovat jako mobilní. V době kdy není zatěžován snižuje se automaticky nejen frekvence procesoru, ale i jeho napájecí napětí.
  • Další důležitou inovací je zavedení tzv. NX bitu, což je chybně prezentováno jako protivirové opatření. Ve skutečnosti se jedná o zamezení jednoho triku, kdy bylo dříve možné mezi data v takzvaném zásobníku podsunout část kódu a následně přinutit tuto část kódu procesor vykonat. Pravdou je, že tento trik šíření bez zásahu uživatele využívalo v minulém roce několik důležitých virů.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama