Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 10. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejen návod k taktování... 2. Asus Maximus VIII Gene 3. Prodejní Core i7-6700K 4. Položky BIOSu I. 5. Položky BIOSu II. 6. Teorie taktování Skylake
7. Přetaktování v praxi 8. Vliv BCLK a Cache na výkon 9. Vliv HT na herní výkon 10. Škálování přetaktování Core i7-6700K 11. Závěr

S příchodem nové platformy je naší povinností uvést i návod na přetaktování. A jelikož se oproti minulé generaci nic nezměnilo a nejde o nic složitého, podíváme se i na to, jaký vliv na výkon má takt BCLK a jak se projeví vypnutý a zapnutý Hyper-Threading na herním výkonu. V obou případech jsou výsledky hodně zajímavé.

Reklama

Nejen návod k taktování...

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

S každou novou platformou, vám vždy nabízíme návod na přetaktování. Já už jsem ho řadu let nedělal, zastoupili mě kolegové Aleš a Michal. Oba jsou ale nyní zaneprázdněni, takže vám návod k taktování čipů Skylake nabídnu po letech já. A jelikož je jasné, že principy a způsob taktování se už od Sandy Bridge nezměnil, není v podstatě o čem moc psát. Proto jsem tento článek obohatil ještě o další informace, které se v souvislosti s procesory do patice LGA 1151 mohou hodit.

V první části článku se podíváme v rychlosti na použitou základní desku Asus Maximus VIII Gene, jejíž celou recenzi již také brzy najdete na našem webu – jde o základ mé nové testovací sestavy pro grafiky a disky. Projdeme si také detailně její BIOS a volby, které nás pro taktování budou zajímat. Poté vám ukáži testovaný procesor Core i7-6700K, který pochází z běžné české distribuce. Tedy žádný lepší čip do recenzí, ani testovací kousek od Intelu. Zkrátka zcela regulérně koupený procesor v ČR. Teoretickou kapitolu k taktování nelze vynechat, tedy i toto si zopakujeme. Následovat bude praxe na naší desce. Maximální takt, který dosáhneme, pak prověříme řadou testů a změříme nárůst výkonu.

A protože Intel po dlouhé době umožnil taktování i skrze takt BCLK, prověříme, zdali je lepší zvyšovat BCLK nebo násobič procesoru. V několika testech si ukážeme, jak se změní výkon a co bude pro váš výkonný systém lepší. Také nás bude zajímat vliv rychlosti paměti Cache L3. Závěr testu pak bude patřit měření herního výkon v závislosti na Hyper-Threading. Na našem fóru se už delší čas řeší, že nárůst výkonu v některých hrách je se zapnutým HT extrémně vysoký. To může být způsobeno dvěma scénáři: výkon bez HT je u Skylake nějak podezřele nízký, a celý potenciál se projeví až s HT aktivním, anebo je HT u Skylake výrazně efektivnější než u starších generací procesorů Intel. Odpověď se pokusíme najít měřením v několika hrách. Výsledky jsou zajímavé, ovšem žádné překvapení se nekoná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama