megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

Pokud jsme začali s pneumatikovým příměrem, ještě u něho chvíli zůstaneme. Pneumatiky totiž mají, stejně jako paměťové moduly, několik rychlostních kategorii. Pokud si koupíte pneumatiky do 180km/h neznamená to, že po překročení této rychlosti ihned explodují - jedná se jen o rychlost, na kterou byly certifikovány výrobcem - tu by měly tedy určitě zvládnout, co bude dále, za to už výrobce neručí (i když můžete v pohodě uhánět 220km/h). Rychlostní limit je tedy pouze nástinem toho, co můžeme očekávat.

V našem testu jsme se zaměřili na paměťové moduly DDR vyšších rychlostních kategorií, na paměti DDR333 (PC2700, takt sběrnice 166MHz) a vyšší. Faktickým cílem testu je zjistit, jaké jsou skutečné rychlostní limity konkrétních modulů (i když je třeba mít stále na paměti, že se moduly kus od kusu trochu liší, je možné, že váš modul si vede jinak).

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlostní třídy pamětí DDR

označení takt sběrnice poměr k
100MHz FSB
poměr k
133MHz FSB
DDR přenos propustnost
PC1600 100MHz 1 3/4 DDR100 1.6GB/s
PC2100 133MHz 4/3 1 DDR266 2.1GB/s
PC2700 166MHz 5/3 5/4 DDR333 2.7GB/s
PC3000* 183MHz nestandartní: jako DDR333
při přetaktování FSB o 10%
DDR366 3.0GB/s
PC3200* 200MHz 2/1 3/2 DDR400 3.2GB/s
PC3500* 216MHz nestandartní taktování DDR433 3.5GB/s

*Paměti nad řadu DDR333 nejsou schválené sdružením JEDEC (tedy ani tolik v poslední době diskutované paměti DDR400).

"Timing"

Jelikož paměti jsou zařízením, které je na jednu stranu nuceno pracovat synchronně se sběrnicí počítače (je to jako motorový člun táhnoucí vodního lyžaře - lyžař musí rychlost člunu zvládnout, v opačném případě havaruje) a na tu druhou jsou dynamickým systémem (můžete si volit sklon lyže, pokud zvolíte špatně, systém jde ke dnu), existuje spousta parametrů, které upravují komunikaci v průběhu čtení a zápisu do paměti. Čím méně bude v této komunikaci čekacích cyklů a zotavovacích dob, tím bude proud dat intenzivnější - na druhou stranu se v této situaci zvyšuje nárok na paměť a z toho pak plyne vyšší pravděpodobnost zakolísání a chyb.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

DRAM Clock je taktem, rychlostí, kterou nutíme paměť běžet. Druhým nejdůležitějším parametrem je CAS Latency (Column Acces Strobe Latency). Nebudu se na tomto místě pouštět do rozsáhlé teorie, jen řeknu, že hodnota CAS 2.5 je "opatrnější", zatímco CAS 2 je agresivním nastavením, které na paměť většinou klade mimořádné nároky. Některé paměti zvládají nastavení CAS 2 s přehledem, jinde, při vysokém taktu, již dochází k "přetržení" komunikace. Pomocnými patrametry jsou Trp, Trcd a Tras.

Tech talk

  • CAS latency (CL) stanoví počet cyklů, které jsou třeba ke zvolení správné adresy.
  • Trp (Precharge to Active) určuje počet cyklů potřebných pro přednabití paměti.
  • Tras (Active to Precharge) je délka paměťového cyklu banky a udává počet cyklů, které proběhnou mezi aktivací banky a jejím přednabitím.
  • Trcd (Active to CMD) určuje tedy čas potřebný k aktivaci banky předtím, než může být vydán příkaz k čtení. Ten trvá většinou 2-3 cykly. Je třeba vědět, že Trcd hraje pouze malou roli ve výkonu, protože čtení dat probíhá většinou z již otevřených paměťových stránek.

Zkratky Trp atd. píši tak, jak jsou uváděné v setupech BIOSů - správně se však píše: tRP, tRAS, tRCD...

Nárůst výkonu při přechodu z CAS2.5 na CAS2 se pohybuje kolem 1-4%.

Co je to SPD (SDRAM configuration by SPD)?

Aby uživatele nebyli nuceni laborovat s nastavením parametrů CAS, Trp, Trcd, Tras atd. byl na moduly integrován jednoduchý čip SPD, ve kterém jsou zaznamenané hodnoty "timingu" a jehož obsah je předán BIOSu v okamžiku, kdy zahajuje nastaveni pamětí.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz


čip SPD zde hledejte v horním pravém rohu

Jelikož nastavení "doporučené" čipem SPD bývají poměrně konzervativní, občas se přistupuje k tomu, že se tyto hodnoty ručně "přemostí" - na to se pak můžeme dívat jako na "overclocking" paměti, a to bez zvedání frekvence.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama