intel-celeron-2-4-ghz-pretaktovany-na-3-6-ghz
Hardware Článek Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz

Stepanek

Stepanek

10. 4. 2003 00:00 24

Celeron je kontroverzí procesor z hlediska malé cache, ale to nic nemění na tom, že je ho přetaktovatelnost je velmi podobná Pentiím 4. Nové Celerony s jádrem Northwood jdou přetaktovat ke 3 GHz, nový 2,4 GHz Celeron se povedlo přetaktovat až na úctyhodných 3,6 GHz.

Reklama

Dnes se bude mluvit o přetaktování Celeronu 2400 až na neuvěřitelných 3600MHz. Magická frekvence a pro uživatele AMD Athlonu vysněný sen. Frekvence na kterých by výsledky procesor AMD byly 1,5x vyšší než ty současné. Ale také je známo, že výsledků lze dosáhnout nejen vysokou frekvencí, ale i větším počtem instrukcí provedených za jeden takt. Toto je rozdíl mezi AMD a Intel. Intel sází na vysoké frekvence a AMD na vysoké výkony při nižších frekvencích, to vychází ze struktury jádra. Proto bude zajímavé, jakých výsledků dosáhne tento vysoce taktovaný Celeron.

Testovací stroj:

Stejně jako většina procesoru firmy Intel s označení Intel Confidental je i tento s odemčeným multiplikátorem.

Sestava:
Motherboard ASUS P4B533-VT
Paměť 256MB Crucial PC2100 DDR
Grafická karta S/U/M/A/ Platinum GF4Ti4400
HDD 80Gb Seagate Barracuda 4
Sound Creative SBLive! 5.1
PSU 300W Chieftec

Procesory:
Intel Pentium 4 2.0Ghz B-stepping, Intel Confidential.
Intel Celeron 2.4Ghz C1-stepping, Intel Confidential.

Chlazení:
K chlazení byla použita voda. Měděný vodní blok, měděný radiátor a čerpadlo se schopnosti procpat hadičkami v ideálním stavu až 800 litrů vody za hodinu.

Testy probíhaly s aplikacemi jako SiSoftware Sandra 2003 Profesionál, 3dMark 2001 SE a 3D Studio Max 5.

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Značení se zcela odlišuje od běžných prodejních procesorů.

Cena Intel Celeronu 2.4 v Japonsku je 130 US dolarů. Cena v oficiálním ceníku firmy Intel je (k 10.4.2003) 127 dolarů.

Standardní nastavení

Skutečná frekvence FSB a hodnota multiplikátoru je stejná jako již prodávané Celerony. U testovaného procesoru ale docházelo v některých aplikacích jako SiSoftware Sandra k problému určení FSB a multiplikátoru. Příčinou je zřejmě neschopnost desky rozpoznat tento procesor.

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Naštěstí WCPUID si s tímto úkolem poradilo bez problémů. Tyto výsledky nejsou špatné na low-end produkt, tedy když pomineme velmi špatné výsledky v 3D Marku.

Overclocking

Nejdříve je dobré zdůraznit pár maličkostí:

  • Maximální možná dosažitelná frekvence vzorkových CPU může být jiná než u prodejních vzorků

  • Odemčený multiplikátor dává mnohem větší šance na dosažení vysokých frekvencí

  • Celeron má pouze 128kb cache a jde tudíž lépe taktovat než Pentium 4

Dosažené frekvence

Nejdříve je dosaženo největších možných frekvencí pouze zvedáním FSB. Dále pak zvyšováním multiplikátoru. Při vyšších frekvencích bylo nutné zvednout napětí jádra. To bylo zvýšeno až na 1.8V. Při 2V se systém automaticky vypne pro přetížení zdroje. Při dalším testování a taktování bylo napětí jádra dále zvednuto na 1,825V. K tomu už ale bylo zapotřebí menšího triku s propojením kontaktů. Při 3600MHz a napětí 1,825V byl celý systém stabilní. Výjimkou byl 3D Studio Max, kde bylo zapotřebí zvýšit napětí na 1,85V. Pracovat bych si ale na takto taktovaném stroji netroufl.

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto připomíná legendární Celeron 300A. Přetaktování na 1,5 násobek je víc než dobré. Při 3600MHz byl multiplikátor nastaven na 20 a FSB 180. Při zátěži byla teplota CPU 42°C a v klidu 38°C. Přibližná spotřeba byla kolem 141W.

Maximální frekvence, které šlo dosáhnout bylo 3660MHz (183x20). Ale stabilita byla i s napětím 1,95V velmi špatná. Spustit šel pouze informační prográmek o CPU z balíku Sisoftware Sandra.  Ta zobrazovala spotřebu 151W!!! (to by mi už začali pohasínat žárovky v pokoji:o) )

Maximální frekvence při které procesor naběhl byla 3800MHz. Bohužel Windows už nenaběhly. 

Testy

Bohužel v době testu nebyli po ruce procesory P4 2,4GHz. Tak byli zařazeny pouze P4 2,0 a 2,9.

3DMax Radiosity

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Test 3D Studia Max patří mezi náročnější testy. Zde se projevuje slabina Celeronů. Pentia s cache 512KB jsou schopna zásobovat procesor větším objemem dat. Celeronům s jejich 128KB L2 cache těch 384KB chybí více než by se na první ohled mohlo zdát.

3D Mark 2001 SE

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde jsou příčiny neúspěchu stejné jako v testu 3D Studia Max 5. Celý problém má podstatu ve struktuře jádra. Zatímco navýšení cache u Athlonu (tím se z něj stal Barton) nepřineslo závratný nárůst výkonu, zde by pomohla.

Sandra Arithmetic ALU

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Sandra Arithmetic Benchmark

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovšem testy z balíku od firmy Sisoftware, tedy testy programu Sandra Professional, jsou čistě umělé benchmarky. Zde se projevuje hlavně větší hrubá síla (vyšší takt).

Sandra Multimedia benchmark

Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny testy Sisoftware Sandra potvrzují moje slova o umělých testech. Za reálný výkonový test by se tedy dal považovat 3D Mark 2001 a 3D Studio Max 5. Menší velikost cache je vykoupena vyšší možností taktování, ve výsledném účtování ale padá špička výkonnostních vah na stranu Pentia. Pentium se proti Celeronu prosadí ve všech výpočetně nápadných testech. Z testu 3D Mark také vyplívá vhodnější nasazení Pentia ke hrám, kde výpočty v plovoucí desetinné čárce jsou obzvláště náročné (až na cenu, ta ke hraní ker moc není).

Závěr

Procesor ve formě ve které by se měl objevit v obchodech nebude nic zajímavého. Jediný rozdíl od současně prodávaných Celerů je v navýšení frekvence o 200MHz a tím odpovídajícím nárůstem výkonu. Tedy nula nula nic. Na tomto procesoru jsou více zajímavé možnosti přetaktování. I přes ohromující frekvence je bohužel překonán na poli profesionálních aplikacích níže taktovaným Pentiem 4 2,9GHz. Zde je názorný důkaz větší cache. I přes tuto skutečnost by se dalo říct "hodně muziky za málo peněz".

I přes pochybnosti reálné dosažitelné frekvence prodejních kusů je tento procesor zajímavou volbou. Jen by mě zajímalo porovnání s přetaktovaným Athlonem na 2700+ nebo 2800+. Vše by se mělo brzy objasnit při testování a taktování běžných prodejních kusů.

S cenou Celeronů se jistě najde mnoho odvážlivců, pro které by tento článek mohl být dobrým podnětem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama