Vánoční průvodce výběrem CPU, RAM a základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce výběrem CPU, RAM a základní desky

Vánoční průvodce výběrem CPU, RAM a základní desky

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

15. 12. 2014 03:00 15

Seznam kapitol

1. Vánoce, Vánoce přicházejí 2. Procesory AMD 3. Procesory Intel 4. Operační paměti - DDR3 a DDR4
5. Základní desky AMD – Socket FM2+ 6. Základní desky AMD – Socket AM3+ 7. Základní desky Intel – Socket LGA 1150 8. Základní desky Intel – Socket LGA 2011-3

Dnes cílíme spíše na ty, kteří chtějí na Vánoce udělat radost sami sobě – třeba proto, že jejich blízcí novou základní desku, procesor nebo RAMky nedocení a vám ty správné zase sami nevyberou. Projdeme si nejzajímavější produkty na trhu a poradíme, kterým směrem se vyplatí vydat s ohledem na cenu a nedalekou budoucnost.

Reklama

Rok se sešel s rokem a Vánoce jsou zase tady. Během letošního roku jsme vám přinesli celou řadu testů a recenzí. Pokud stále váháte a na poslední chvílí sháníte nějaký ten dárek pod vánoční stromeček, tak jste na správné adrese. Máme pro spoustu tipů z rozličných cenových kategorií, které vám mohou pomoci s výběrem dárku pro někoho jiného, anebo i pro sebe. A protože jste na PCTuningu, tak půjde o hardware.

Konkrétně jsme pro vás připravili vánočního průvodce, který je věnován klíčovým komponentám počítače: procesoru,operačním pamětem a v neposlední řadě té vélké placce, co drží vše pohromadě – základní desce.

Vánoční průvodce výběrem CPU, RAM a základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Rekapitulace událostí roku 2014 z rychlíku

Než se s vámi podělíme o zajímavé tipy, tak si ještě narychlo shrneme události posledního roku. Je nám zcela jasné, že času před 24. prosincem zrovna moc nemáte a proto budeme v tomto ohledu struční a půjdeme následně rovnou k věci. Co se za poslední rok událo?

U AMD se toho moc nedělo, alespoň z pohledu nabídky procesorů. Pro patici AM3+ firma nevydala žádný nový CPU – musíte se zkrátka spokojit s modely FX Vishera. Novinky se týkaly pouze APU. Richland / Trinity vystřídalo Kaveri, které opět mírně navýšilo výkon procesorového a grafického jádra (zejména však došlo ke zvýšení taktů). Intel mírně vylepšil procesory Haswell a výsledkem byl Haswell Refresh, který měl přinést zejména zlepšení provozních vlastností – nižší teplota (lepší pasta) + vyšší OC. Nicméně se tak nestalo a ve výsledku byl největším rozdílem vyšší základní takt. Highend segment dostal nové procesory Haswell-E, které nabízejí vynikajícími provozními vlastnostmi, a také kompletně novou platformu.

Pokud jde o ceny, tak u AMD šly dolů pouze o pár procent. Najdou se však i modely, které šly s cenou během roku výrazněji (zejména APU Kaveri). Intel neměl moc důvodů ceny tlačit dolů a po uvedení nových Haswell Refresh si dovolil naopak trošku podražit.

Vývoj cen na trhu operačních pamětí měl za poslední dva roky stoupající tendenci. Ke konci roku 2012 se totiž ceny pamětí DDR3 ocitly na historickém minimu mimo jiné kvůli přesycení trhu, které ve finále dovedlo ke krachu Elpidu a všechny ostatní výrobce do velkých finančních ztrát. V prvním kvartále roku 2013 zbývající výrobci čipů (Samsung, SK Hynix a Micron) upravili množství vyprodukovaných čipů, což se projevilo postupným nárůstem cen během celého roku. Když k tomu navíc přičtete požár továrny SK Hynix a nedávné umělé oslabení koruny ČNB, znáte důvod, proč jsou v současné době ceny pamětí na světovém i českém trhu podstatně vyšší a každým měsícem pozvolně rostou. Realitou tak je, že paměti DDR3 jsou v Čechách zhruba dvakrát dražší oproti roku 2012 i přesto, že zkraje roku 2014 ceny mírně poklesly.

A jak jsou na tom nové paměti typu DDR4? Situace je rozhodně lepší než při představení DDR3, kdy byla cena oproti klasickým DDR2 dvou až třínásobná (i když, kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby DDR3 stály polovinu jako před dvěma lety.). Teď stojí DDR4 zhruba 1,5násobek ceny DDR3 a výhledově je možné očekávat nějaké to snížení ceny.

Základní desky pouze reflektovaly nabídku procesorů. Desky se socketem AM3+ můžete koupit nějakou dobu (čipsety AMD 970A, 990X a 990FX) a jsou plně kompatibilní s novými procesory FX. Žádnou novinkou není ani patice FM2+, která je vyžadována pro APU Kaveri a je rovněž kompatibilní se starším Richlandem nebo Trinity. Desky s FM2+ paticí se prodávají s čipovými sadami AMD A55, A75 a A88X.

Zato Intel mírně inovoval základní desky s paticí LGA1150 a kromě stávajících Z87, H87, B85, H81 a Q87 modelů přidal také motherboardy s čipovými sadami Intel Z97 a H97. Nové desky mají vylepšenou konektivitu (např. SATA Express) a jsou kompatibilní s procesory Haswell / Haswell Refresh (starší LGA1150 podporují Haswell Refresh pouze s novými BIOSy). Nejvýkonnější segment dostal patici 2011-3 a čipset Intel X99, která je určena pro monstrózní Haswell-E a plně vsází na DDR4 moduly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama